Advertentie 

Algemeen: Vanuit een uitloper van het Azorenhoog – Lisa – heeft zich een apart filiaal gevormd dat met zijn zwaartepunt is doorgeschoven naar oost Europa. Met een zuidelijke hoogtestroming n wordt weer veel warmere en droge lucht aangevoerd welke voor mooi zomerweer zorgt. Uitgaande van westelijke lagedruk invloed (Frans laagje) nemen de onweerskansen vanaf dinsdag woensdag van het westen uit geleidelijk weer toe. Tegen het einde van de week volgt een actievere storing (koufront) met opnieuw een markante (tijdelijke afkoeling.

Vooral maandag en dinsdag prima zomerweer

Geheel volgens planning heeft een uitloper van het Azorenhoog dit weekend de veel koelere en vochtigere lucht weer opgeruimd en vooral zondag was een heel fraaie en vriendelijk zomerdag. Met veel zon steeg het kwik zondag weer tot 25 a 29 graden en ook in de bergen ging de vorstgrens weer flink in de lift en ook de vers gevallen sneeuw transformeerde in de lagere delen weer grotendeels tot vloeibare vorm.

Bergstation Wengen met op de achtergrond de “Männlichen” – Foto Marko Prietzel
Verse sneeuw op het Silberhorn – Foto Marko Prietzel
Heerlijk weer ook om eens lekker te grazen op de Kühtai. Via Twitter Meteo-Nederland‏ @SevereWeather_N
Onze Benelux weerman Rico Schröder verblijft momenteel in de Oostenrijkse Alpen en maakte dit mooie kiekje. Enig idee waar dit weerstation staat?? Twitter Rico op @ricoschroder
Nog een hint, verder verraden we niks?! Veel plezier vandaag weer Rico in de Alpen!
Collega Dominique Anthenien stuurde deze foto vanuit de Walliser Alpen (Allalin) waar hogerop nog een dik pak verse sneeuw ligt. (tot 40 cm is er in de Walliser Alpen gevallen).

Vandaag en ook de dinsdag beloven heel mooi en nog warmer zomerweer te gaan opleveren door de aanvoer van vrij droge en nog warmere lucht vanuit zuidwest Europa. Met veel zon stijgen de middagtemperaturen naar 28 tot 32 graden. Ook in de bergen en het hooggebergte warmt het verder, op 2000 meter stijgt het kwik naar 12 tot 16 graden en de vorstgrens van 3500(vandaag)  naar circa 4000 tot 4200 meter. Vooralsnog zijn de onweerskansen niet al te groot, een enkel warmte-onweder met voorkeur voor de bergen is echter niet geheel uit te sluiten.

Radarbeeld Alpen 08h20. Bron WetterOnline.de
Wat rest en hogere bewolking en later ook stapelwolken maar verder vooral ook veel zon vandaag. Schröcken 1265m
Leogang – Asitz 1900m

Toenemende onweerskansen
Vanaf dinsdag en met name op woensdag neemt de onweerskans wel geleidelijk weer toe. Dit heeft te maken met lagere druk boven Frankrijk en speciaal op vrijdag met een inkomend koufront welke samenhangt met een uitdiepende depressie ten zuiden van IJsland en boven de Noordzee.

Frans laagje op dinsdag met toenemend onstabiliteit vanuit (en in) westen

Achter het koufront stroomt dan in ieder geval tijdelijk weer markant koelere lucht tot over de Alpen uit en gaat het in alle hoogtes weer afkoelen. In de bergen daalt de vorstgrens weer tot 2500 a 2300 meter dus dat zou opnieuw sneeuw kunnen gaan opleveren tot wat lager hoogtes in het hooggebergte!

Vrijdag / Zaterdag passage koufront met opnieuw een gevoelige afkoeling. GFS voor zaterdagochtend
Sneeuwvalgrens zaterdagochtend (GFS)

Ofschoon de onzekerheden daarna sterk gaan toenemen lijkt het er op dat ook deze kou inval slechts van tijdelijke aard (korte duur) is en een volgende uitloper van het Azorenhoog vanaf zondag van west naar oost geleidelijk weer warmere en drogere lucht gaat aanvoeren. Het is echter nog even afwachten of (-en hoe) dit precies gaat evolueren.

ECMWF voot donderdag 24 augustus met ook dan nog de overwegend warme zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming en een vrij noordelijk verlopende jetstream en lagedruk!
GFS ensemblesAl met al mogen we ons dus gaan opmaken voor een zomerse week met de beste papieren voor de maandag en de dinsdag. Dinsdag lijkt ook meten de warmste dag te gaan worden met op uitgebreidere schaal ook weer tropische temperaturen.

Meer over het komende weekend en de langere termijn in een volgend Alpenweerbericht op de woensdag of bij grote verandering in een update op de dinsdag. Ik zou zeggen blijf volgen en graag weer tot de volgende keer. Fijne dag vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. CiaoWebcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 538 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier