klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  aan de voorzijde van een depressie met kern in het zeegebied tussen IJsland en Schotland wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming warme lucht aangevoerd. Zwakke hogedruk invloed zorgt vooreerst nog voor droog, zonnig en warm zomerweer. De noordelijke Alpen krijgen vandaag te maken met meer bewolking samenhangend met een schampend warmtefront. In de loop van de zondag en maandag krijgen we van west naar oost op nadering van een hoogtetrog en koufront te maken met vochtigere luchtmassa’s waarmee de onweerskansen overal stijgen. Volgende week met een zuidwestelijke hoogtestroming en storingsinvloed onbestendig, vanaf woensdag weer toenemende hogedruk.

Zondag lokaal nogmaals tropisch

Onder invloed van hoog – Beatrix -was het gisteren in de Alpen een heel aardige zomerdag met voor de tijd van het jaar normale temperaturen. Enkel de oostelijke regionen hadden aanvankelijk nog te maken met meer stapelwolken welke  in het uiterste oosten nog tot een lokale regen of onweersbui uitgroeiden.

In  noorden meer (warmtefront) bewolking
Hogedruk invloed en zachte lucht uit het zuidwesten bepalen vandaag het weerbeeld in het overgrote deel van de Alpen maar de noordelijke Alpen hebben eerst nog te maken met de bewolking van een warmtefront. De zon zal het hier moeilijk krijgen en vooral later op de dag kan er ook wat (lichte) neerslag vallen.

Radarbeeld Europa 09h00. Via WetterOnline.de

Elders trekken er hogere wolken(velden) over en is er meer ruimte voor de zon. Met een zwakke tot matige zuidwest tot westelijke wind en zwakke Föhn tendens stijgt het kwik naar 24 tot 28 graden. In de bergen staat een matige tot harde wind en op de hoogste toppen kan de wind pieken tot stormkracht. In alle hoogtes gaan de temperaturen nog verder omhoog, op 2000 meter wordt het 8 tot 19 graden (west / oost) en de vorstgrens vinden we terug ergens rond de 4100 meter.

Radarbeeld Alpen 09h00. Via WetterOnline.de
Uitzicht Jungfraujoch (Berner – Walliser Alpen) over de Konkordiaplatze en Grote Aletschgletsjer. Zelfs hier op 3580 meter is momenteel zeer zacht met 2 graden in de plus.

De zondag start veelbelovend en de zon zal  ’s morgens prominent aan het Alpen zwerk te bewonderen zijn. Met de zon en de aanvoer van subtropische luchtmassa’s wordt het nog een stuk warmer dan op de zaterdag. Dat geldt met name voor de noordelijke Alpen waar met een zwakke Südföhn het kwik tot 30 a 34 graden kan oplopen. De hoogste temperaturen zijn weggelegd voor de noordoostelijke en oostelijke Alpen.

GFS voor zondagmiddag met de warme hoogterug en zuidwestelijke stroming

In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen toe en al snel volgen de eerste regen en onweersbuien die zich in de middag en avond over de noordelijke Alpen uitsmeren. Lokaal kunnen die pittige buien zijn met veel neerslag in korte tijd, hagel en zware windstoten, zeker een situatie om zondag / maandag even goed in de gaten te houden!

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Onbestendige start nieuwe week
De eerste dagen van de nieuwe week krijgt het front (frontale) zone een slepend karakter en blijft rond of over de Alpen liggen. Dat betekent dat we ook dan nog niet van de onbestendigheid af zullen zijn. We krijgen dan te maken met een mix van zon (opklaringen) afgewisseld met regen en onweersbuien.

GFS 200 hPa voor dinsdaggmiddag met het verloop van de jetstream. Juist boven de Alpen komt dan ook de frontale zone te liggen

Waar precies de meeste neerslag en -of zwaarste buien zullen gaan vallen valt nu nog niet te zeggen. De temperaturen gaan in tempi geleidelijk weer omlaag. Op 1500 meter daalt het kwik tot woensdag naar 12 tot 8 graden en de vorstgrens komt woensdag geleidelijk tussen de 3200 en 2800 meter te liggen.

Fronten kaart DWD voor dinsdag met het slepende front in de buurt of zelfs over de Alpen

In de loop van de woensdag zou achter het koufront en hoogtetrog de invloed van hogedruk dan weer de overhand moeten gaan krijgen en van west naar oost zet een weersverbetering in en gaan ook de temperaturen weer in stijgende lijn. Met de hoogte-as ten noorden van de Alpen zoekt de stroming dan de oost tot noordoosthoek op en wordt er drogere lucht aangevoerd. Richting de vrijdag schuift het zwaartepunt van het hoog door en komt boven Polen te liggen. Met een meer zuidoostelijke stroming gaat dan ook het kwik verder in de lift.

GFS 500 hPa voor vrijdag 23 augustus met de tot over Polen doorgeschoven hogedruk

Geheel stabiel zal het dan echter ook niet worden en dat geldt speciaal voor de (zuid) westelijke Alpen. Kijken we wat nauwkeuriger naar de hoogtekaarten dan zien we daar een zwak (afgesnoerd) hoogtelaag liggen.

GFS 500 hPA voor donderdag met het hoogtelaag wat beter in beeld boven de (zuid)westelijke Alpen

Met de wat koudere bovenluchten en ondersteund door de dagelijkse gang kan dit de buien activiteit triggeren . Sowieso is het op deze nog lange termijn altijd nog even afwachten wat dit soort systemen als een “luis in de pels” van de hogedruk precies gaan doen.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Daarover dan de komende dagen meer. Tot zover maar weer voor deze zaterdag. Een ieder waar dan ook een heel fijne zaterdag en dito ZONdag gewenst en geniet nog even van de warmte en de zon. Ciao vanuit een zonnig Termen in Oberwallis. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 303 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer