Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Het hogedrukgebied, die de afgelopen dagen voor aangenaam weer heeft gezorgd, trekt langzaam weg richting het oosten. Vanuit het westen nadert een lagedrukgebied, die zorgt voor een aansterkende wind vanuit het zuiden. Aan de noordkant van de Alpen is het daardoor föhnig. In het weekend zorgt een overtrekkend koufront van vochtigere en koelere lucht naar de Alpen.

Vroegzomers warm met af en toe een opfrissend buitje

De maand maart sluit uitzonderlijk warm af. Gisteren sneuvelden al een aantal temperatuurrecords. Zo kwam het kwik in Zwitserland op veel plaatsen uit boven de 20 graden. Als we kijken naar de gemiddelde temperatuur dan ligt deze in de top 10 warmste jaren.

Veel dag temperatuurrecords voor de maand maart zijn gisteren gesneuveld. Bijvoorbeeld in Scuel kwam de temperatuur uit 20.5 graden.  (Scuel, Italie)

Ook in veel andere Alpengebieden werden temperaturen van ruim boven de 20 graden bereikt. Zoals te zien is op de kaarten hier met de max temperatuur voor Oostenrijk en Zwitserland gisteren. (via Kachelmann.de)

In de omgeving van Moléson, in westen van Zwitserland lag de gemiddelde dagtemperatuur zelfs op 1.8 graden. Voor deze regio is dit 3.8 graden boven de normaal. Normaal is het namelijk rond -2 graden deze tijd van het jaar. Het vorige maand record voor maart lag 1.5 en kwam op 2012. Ook in veel andere Zwitserse regio’s werden records verbroken of vielen in de 10 top warmste maanden ooit.

Niet alleen Zwitserland, maar ook in de andere Alpenland was het bijzonder warm afgelopen periode. Ook het eerste weekend van april lijkt deze trend door te zetten.

Volop zon in de Franse Alpen de afgelopen dagen (@LaPlagne)

In de hogergelegen delen van de Franse Alpen ligt nog genoeg sneeuw zoals hier Val Thorens. Dat weten veel mensen ook te vinden. (via les3vallees)

Ook in St. Anton prima ski condities. Aan het eind van de dag vaak wel stevige sneeuw.

Terwijl hogerop de berg nog sneeuw ligt en geskied kan worden, liggen de dalen er groen bij en komen de krokussen overal op (Krokusblüte via FB AÖV)

Südföhn

Vandaag begint aan de noordkant van de Alpen de dag op de meest plaatsen zonnig. Wel hangt er in dalen vaak nog wat Hochnebel die soms lang kan blijven hangen. Ook de rest van de dag blijft het zonnig, maar neemt in de loop van de middag de bewolking wat toe en zal de zon daardoor minder fel zijn door hoge sluierbewolking. Daarbij waait er een stevige föhnwind vanuit zuidelijke richting. Met temperaturen van rond de 0 to +2 graden boven de 3000 m en +6 tot 8 graden op 2000 m is het zacht.

Aan de zuidkant is het aanvankelijk ook erg zonnig. Later op de dag neemt de bewolking wel meer toe en kan er plaatselijk een bui vallen. In de loop van de avond breidt neerslag gebied zich uit vanuit het zuidwesten.

Vandaag een sterke zuidelijke stroming richting de Alpen die zorgt voor opnieuw hoge temperaturen. Ook goed te zien is de frequente meandering van weersystemen die op de oceaan liggen te wachten. 

In het centrale deel van Europa is het uitzonderlijk warm met temperaturen vandaag meer dan 10 graden boven normaal vandaag (via climate reanalysis)

Pollen en Saharastof

Door de sterke zuidelijke stroming vandaag waait er ook weer Sahara zand richting de Alpen. De eerste buien die later dit weekend gaan vallen zullen daarom een beetje ‘vies’ zijn.

 Door de sterke zuidelijke stroming  waait er ook weer Sahara zand richting de Alpen vandaag (via AM&WGF vrijdag 31 maart)

De voorjaarszon en uitzonderlijk hoge temperaturen voor maart zorgen niet alleen bij ons voor lentekriebels. Ook de vegetatie komt weer op gang en staat inmiddels volop in bloei. De afgelopen dagen heeft er een uitzonderlijke toename van pollen plaatsgevonden. Bijvoorbeeld in het zuidelijk Alpen deel werden  in sommige regio zelfs pollenconcentraties van meer 2000 geteld in de lucht. Normaal ligt de grens 350 pollen waarop mensen al last kunnen krijgen. In de noordelijke Alpen deel zijn het met name de berken die voor problemen zorgen.

Goed om te weten is dat de pollen zich met name in de dalen bevinden. Boven de 1500 m is het ‘pollen vrij’. Op grotere hoogte is het voorjaar ook aangekomen, maar staan veel plaatsen de planten nog niet in bloei.

Door het uitzonderlijk droge en warme voorjaar is de concentratie pollen erg hoog. Op dit moment staan de berken en essen vooral in bloei (#Pollenexplosion)

Wisselvallig westen

Zaterdag begint de dag na een heldere nacht ook op veel plaatsen nog zonnig met name aan de noordkant en oostkant van de Alpen. Daarentegen is het aan de west- en zuidkant van de Alpen een wisselvallige dag met buien. Door een overtrekkend zwak koufront gaan de temperaturen iets omlaag en komt de nulgradengrens rond 2000m te liggen. Daarboven valt neerslag in de vorm als sneeuw. Dit geldt met name voor de Zwitserse en Franse Alpengebieden. In Oostenrijk zal de zaterdag overwegend droog verlopen met meer zon.

Een overtrekkend koufront zorgt op zaterdag voor wat neerslag aan de westkant van de Alpen met sneeuw boven de 2000 m.

Op zondag zwakt de Südföhn verder af en wordt het wat wisselvalliger. De uitzonderlijk warme temperaturen gaan ook afnemen, maar blijven nog altijd iets boven de normaal liggen. Verspreid over de dag valt er af en toe een bui. In de ochtend is de meeste neerslag te vinden in de West-Alpen. Later op de dag breidt het neerslag gebied zich verder uit naar het oosten en daalt de sneeuwvalsgrens ook.

Vooruitzicht

Na het weekend komt een lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen te liggen die opnieuw vochtige lucht richting de Alpen zal aansturen. Het zal wat wisselvalliger zijn, maar er is ook ruimte voor de zon tussen door. In de loop van de week schuift een hogedrukgebied steeds dichterbij. Het is een grote rug die zich ontwikkeld en die gaat zorgen voor een tweedeling in de Alpen. Koelere lucht vanuit noordelijke richting bereikt de oostzijde terwijl de westzijde te maken blijft houden met een zuidwestelijke stroming.

De 500hPa weerkaart laat een hoog zien dat langzaam westwaarts trekt. De Oost-Alpen krijgen hierdoor te maken met een noordelijk stroming met koelere lucht halverwege de week.

Op de langere termijn richting volgend weekend zien de dat een westelijke stroming weer verder opgang komen. Hierdoor neemt het wisselvallige weer wat toe. Hoe dit precies gaat verlopen zullen we de komende dagen evalueren. Groeten vanuit een warm en zonnig Wageningen.

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden of het lawine risico op de gemarkeerde pistes.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming


Webcams-
 meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen en de Lage Landen en andere updates of news. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 366 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier