klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; tussen hoge druk ten noorden van de Alpen – Quinlan – en lage druk boven de Middellandse Zee liggen de Alpen in een zwakke oostelijke hoogtestroming. Vooral de zuidkant van de Alpen is de atmosfeer labiel van opbouw en gevoelig voor onweersbuien. De noordkant profiteert meer van de hogedruk en slechts lokaal een regen of onweersbui.

Lokale regen -onweersbui(en)

Ook gisteren stond weerbeeld in het teken van veel zon en voor de tijd van het jaar boven normale temperaturen. Op uitgebreide schaal steeg het kwik tot 22 a 25 graden en deels ook tot 25 a 28 graden.

Europa gisteren gezien vanuit de ruimte

De hoogste temperaturen werden opnieuw in het Zwitserse Oberwallis opgetekend alwaar het kwik in het dal tot bijna 29 graden steeg. Ook hier in Termen op 1020 meter werd het een zomerse dag met een maximum temperatuur van 25.3 graden.

Perfect weer gisterochtend bij de jaarlijkse inzegening ( traditioneel op 6 mei) van het nieuwe motor rij seizoen op de Simplonpas (2005m) in Oberwallis Meer beelden van dit evenement als ook het Goudron bikers evenement in Brig zie  Goudron Bike Days

In de middag ontstonden er weer stapelwolken die lokaal weer het buien stadium bereikten. Vooral in de avond ontwikkelden zich aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam enkele pittige buien complexen met onweer en hagel.


Hagelbui Lago di Como (It) gistermiddag 

Ook in het Italiaanse Piemont en Lombardije ontwikkelden zich in de avond zware onweersbuien (complex) met lokaal veel water en hagel! Foto via Twitter Manuel Oberhuber @manu_bx

Warm, lokaal een regen of onweersbui
Vandaag verandert er in grote lijnen niet heel veel aan de heersende drukverdeling en het weerbeeld. Het wordt opnieuw zomers met middag temperaturen die naar 23 tot 28 graden zullen gaan oplopen. Meer bewolking behorende en neerslag (buien) bevinden zich vanmorgen (nog) boven de zuidelijke westelijke Alpen.

In de middag en avond groeien ook elders stapelwolken lokaal weer uit tot een regen of onweersbui, zwaartepunt ditmaal meer boven de westelijke Alpen en Jura als ook weer langs de Alpen zuidkant. In de bergen komt de vorstgrens tussen de 3100 en 3500 meter te liggen en op 2000 meter wordt het 8 tot 13 graden.

Ook de rest van de week staat in het teken van de noordelijke hogedruk en lagedruk boven de Middellandse Zee en in grote lijnen verander er niet veel aan de drukverdeling. Periodiek proberen storingen vanaf de Atlantische Oceaan door te dringen tot het Europese vaste land.

GFS 500 hPa voor dinsdag
De kans op een bui met voorkeur voor de middag en avond blijft de gehele week bestaan. Foto Nendaz -Wallis via Twitter Nendaz Wallis Via Twitter @NendazSuisse

Donderdag en ook de zondag staan in het teken van storingsinvloed (koufront) met oplevende neerslag (buien) activiteit en enige afkoeling. Tussen de storingen door zal de hogedruk het regime weer weten overnemen.

Donderdag nadert een koufront en hoogtetrog met dan overal toenmende neerslag – buien kansen
GFS neerslag donderdag 12h00

Met name de storing voor de zondag moeten we even goed in de gaten houden. Uitgaande van een oprukkende Atlantische hoogtetrog en afsnoerend hoogtelaag dan niet alleen koeler maar ook onbestendiger.

GFS met de inkomende hoogtetrog voor zondag 13 mei

Veel gaat dan afhangen van hetgeen het hoogtelaag gaat doen (koers) en ook vandaag zien we daarbij weer de nodige onzekerheid. Het GFS berekentde cut-off  richting de Benleux – west Duitsland en Noordzee alwaar het quasi stationair wordt en afzwakt.

en vervolgens het afsnoerende hoogtelaagje (dinsdag) richting Benelux

Het ECMWF houdt meer de koer aan zoals we die ook de laatste dagen al zagen en gaat vanmorgen uit via een koers via Frankrijk naar zuid Italië. Hoe dan ook, daar waar het hoogtelaag gaat overtrekken en komt te liggen zal de onbestendigheid flink gaan toenemen en achter het koufront (via de achterdeur) gaat ook koelere lucht (vooral op hoogte) de warmte “drukken”.

ECMWF met het hoogtelaag op dinsdag. Een ander hoogtelaag dat vanuit het noordoosten komt afzakken zal geen invloed op het weer in de Alpen hebben, althans nog niet!

Hieronder nog de GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen

Met deze onzekerheid van hetgeen het hoogtelaag precies gaat doen sluiten we het Alpenweer bericht voor deze maandag. Vanuit een deels bewolkt Oberwallis een mooie dag gewenst en graag weer tot morgen! Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 10 en 7 !

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 154 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer