Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de Alpen liggen tussen een langzaam verder afzwakkend (hoogte)laag met kern boven boven Sardinië en een hoog – Quinlan – met kern boven Denemarken in een oostelijke stroming. De invloed van hogedruk neemt langzaam verder toe, de zuidkant blijft gevoelig voor de invloed van de zuidelijke lagedruk

Vooral zuidkant gevoelig voor (onweers)buien

Gisteren profiteerden vooral de westelijke Alpen van toenemende hogedruk en op steeds meer plaatsen brak de zon door. Met de zon stegen de temperaturen naar 18 tot 23 graden, in het Oberwallis zelfs naar zomers 25+ graden.

Zomers Agarn (Wallis) met blik op biotoop en de nog besneeuwde Alpen
Südrampe Oberwallis – Vooral op de gortdroge zuidhellingen is het in de mei zon al behoorlijk warm – heet. Foto Valeria Russi

Het zuidoosten van Oostenrijk kreeg later in de middag en avond opnieuw te maken met enkele regen en onweersbuien. Heel lokaal steeg in het uiterste oosten het kwik naar bijna 27 graden

Zomers Tessin, de botanische tuin San Grato hoog boven Lugano, Foto via Twitter Die Schweiz-Experten @STMediaCH

Toenemende hogedruk
Vandaag neemt de hogedruk invloed van hoog Quinlan met kern boven noord Duistalnd vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam en inner-alpin verder toe en met volop zon kan het kwik weer wat verder stijgen. Algemeen mogen we vanmiddag maxima temperaturen van 21 tot 24 graden verwachten, lokaal (Wallis) ook weer zomerse 25+ graden.

De oostelijke Alpenzuidkant en ook deels weer de oostelijke Alpen hebben ook vandaag weer met de invloed van het laag boven de Middellandse Zee te maken. Hier zit meer bewolking en val lokaal wat neerslag. In de loop van de dag ontstaan door de dagelijkse gang weer lokale regen en onweersbuien.

Radarbeeld vanmorgen 08h45. Duidelijk is de zuidelijke lagedruk invloed te zien en de hogedruk ten noorden van de Alpen

Morgen en ook de rest van de week staan in het teken van veel zon en zeer zacht (zomers) lenteweer. De temperaturen stijgen overdag naar 23 tot 25 graden en lokaal naar 25 tot 27 graden. In de middag en avond ontstaan door de dagelijkse gang stapelwolken die lokaal een regen of onweersbui kunnen produceren. Ook in de bergen is het zacht met een vorstgrens die zo rond de 3500 meter komt te liggen.

Koufrontje
Woensdag – donderdag vooral ook aan de noordkant van de Alpen toenemende buienkans door een inkomende zwakke hoogtetrog / koufrontje.

GFS T850 hPa – Donderdag van westen uit koelere lucht en vooral aan noordkant stijgende buienkans

Achter de trog weer stijgende luchtdruk en weersverbetering. Een volgende wat actievere hoogtetrog en koufront met daarachter een portie koudere lucht gaat zondag de weer gemoederen bezig houden. Het is nog even afwachten wat een afsnoerend hoogtelaag dan precies gaat doen.

Zondag volgende aanval van koudere lucht, vooral in het westen lijkt het dan te gaan afkoelen

In vergelijking met gisteren ziet het er echter allemaal wat minder dramatisch (koud) uit dan gisteren. Weliswaar zien we opnieuw een hoogtelaag afsnoeren maar het wordt minder krachtig (GFS) en verder westelijke berekend (ECMWF).

ECMWF voor maandag met het afgesnoerde hoogtelaag. Het wordt vandaag westelijkere berekend dan gisteren

Een winterinval met sneeuw tot in de lagere delen zoals we dat ook op 15 mei 2015 hadden is daarmee weer een heel stuk geslonken.

GFS ensembles centrale Alpen

In hoeverre het hoogtelaag een stempel op het zomerse karakter gaat drukken is mede ook door het wispelturige karakter van dit soort systemen nog onzeker.

Een hoogtelaag en Genualaag zorgden op de 15 mei 2015 voor veel neerslag met sneeuw tot onder de 1000 meter. Foto tuin Termen (1020m)

De komende dagen maar eens verder vervolgen en eerst maar even genieten van de zon en aangename temperaturen. Een heel fijne (bevrijdings)dag gewenst en ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 10 en 7 !

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 129 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer