Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; de Alpen liggen tussen een langzaam verder afzwakkend (hoogte)laag met kern boven boven Sardinië en een hoog – Quinlan – met kern boven Denemarken in een oostelijke stroming. De invloed van hogedruk neemt langzaam verder toe, de zuidkant blijft gevoelig voor de invloed van de zuidelijke lagedruk

Vooral zuidkant gevoelig voor (onweers)buien

Gisteren profiteerden vooral de westelijke Alpen van toenemende hogedruk en op steeds meer plaatsen brak de zon door. Met de zon stegen de temperaturen naar 18 tot 23 graden, in het Oberwallis zelfs naar zomers 25+ graden.

Zomers Agarn (Wallis) met blik op biotoop en de nog besneeuwde Alpen
Südrampe Oberwallis – Vooral op de gortdroge zuidhellingen is het in de mei zon al behoorlijk warm – heet. Foto Valeria Russi

Het zuidoosten van Oostenrijk kreeg later in de middag en avond opnieuw te maken met enkele regen en onweersbuien. Heel lokaal steeg in het uiterste oosten het kwik naar bijna 27 graden

Zomers Tessin, de botanische tuin San Grato hoog boven Lugano, Foto via Twitter Die Schweiz-Experten @STMediaCH

Toenemende hogedruk
Vandaag neemt de hogedruk invloed van hoog Quinlan met kern boven noord Duistalnd vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam en inner-alpin verder toe en met volop zon kan het kwik weer wat verder stijgen. Algemeen mogen we vanmiddag maxima temperaturen van 21 tot 24 graden verwachten, lokaal (Wallis) ook weer zomerse 25+ graden.

De oostelijke Alpenzuidkant en ook deels weer de oostelijke Alpen hebben ook vandaag weer met de invloed van het laag boven de Middellandse Zee te maken. Hier zit meer bewolking en val lokaal wat neerslag. In de loop van de dag ontstaan door de dagelijkse gang weer lokale regen en onweersbuien.

Radarbeeld vanmorgen 08h45. Duidelijk is de zuidelijke lagedruk invloed te zien en de hogedruk ten noorden van de Alpen

Morgen en ook de rest van de week staan in het teken van veel zon en zeer zacht (zomers) lenteweer. De temperaturen stijgen overdag naar 23 tot 25 graden en lokaal naar 25 tot 27 graden. In de middag en avond ontstaan door de dagelijkse gang stapelwolken die lokaal een regen of onweersbui kunnen produceren. Ook in de bergen is het zacht met een vorstgrens die zo rond de 3500 meter komt te liggen.

Koufrontje
Woensdag – donderdag vooral ook aan de noordkant van de Alpen toenemende buienkans door een inkomende zwakke hoogtetrog / koufrontje.

GFS T850 hPa – Donderdag van westen uit koelere lucht en vooral aan noordkant stijgende buienkans

Achter de trog weer stijgende luchtdruk en weersverbetering. Een volgende wat actievere hoogtetrog en koufront met daarachter een portie koudere lucht gaat zondag de weer gemoederen bezig houden. Het is nog even afwachten wat een afsnoerend hoogtelaag dan precies gaat doen.

Zondag volgende aanval van koudere lucht, vooral in het westen lijkt het dan te gaan afkoelen

In vergelijking met gisteren ziet het er echter allemaal wat minder dramatisch (koud) uit dan gisteren. Weliswaar zien we opnieuw een hoogtelaag afsnoeren maar het wordt minder krachtig (GFS) en verder westelijke berekend (ECMWF).

ECMWF voor maandag met het afgesnoerde hoogtelaag. Het wordt vandaag westelijkere berekend dan gisteren

Een winterinval met sneeuw tot in de lagere delen zoals we dat ook op 15 mei 2015 hadden is daarmee weer een heel stuk geslonken.

GFS ensembles centrale Alpen

In hoeverre het hoogtelaag een stempel op het zomerse karakter gaat drukken is mede ook door het wispelturige karakter van dit soort systemen nog onzeker.

Een hoogtelaag en Genualaag zorgden op de 15 mei 2015 voor veel neerslag met sneeuw tot onder de 1000 meter. Foto tuin Termen (1020m)

De komende dagen maar eens verder vervolgen en eerst maar even genieten van de zon en aangename temperaturen. Een heel fijne (bevrijdings)dag gewenst en ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 10 en 7 !

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 134 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer