Advertentie 

Algemeen: hoog – Marrit – strekt zich uit vanaf de Middellandse Zee via de Alpen tot de Baltische Staten en bepaalt het weerbeeld in het overgrote deel van de Alpen. De oostelijke Alpen hebben te maken met zwakke storingsinvloed. Vanaf vrijdag wordt het aan de Alpennoordkant op nadering van een koufront föhnig.  Zaterdag van het westen uit koufront, afkoeling en toenemend onbestendig, in het oosten nog langere tijd föhnig en zeer zacht.

Extra thermisch ruggensteuntje door inzettende Südföhn

Gisteren konden we in  de Zwitserland de tweede zomerdag van het jaar optekenen. In het aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam gelegen Ticino steeg het kwik tot  24 a 25 graden met als topper het weerstation in Cresciano (253 m) alwaar met 25.1 graden nipt de criteria van een zomerdag werden gehaald.

De Alpen gisteren badend in de voorjaars zon
En van wat dichterbij. Wie herkent dit deel van de Alpen?! Foto via Berny Bisselink @BernyBisselink VO

Ook in de oostelijke Alpen was het zeer zacht, topper daar het weerstation in Neusiedl am See alwaar het bijna 24 graden warm werd.

Zomerse stemming met onschuldige stapelwolken (orografisch getriggerd) Blik vanad Alp Egg Foto: D. Gerstgrasser / Meteo Schweiz Wetterblog
Smeltende sneeuw en watervalletjes in de Walliser Alpen. Foto Pierre-louis Cerutti (FB)

Ook vandaag mogen we ons onder invloed van hoog – Marrit – met uitzondering van de noordoostelijke Alpen weer gaan opmaken voor een zeer zachte en zonnige lentedag met maxima die richting of tot zomerse waarden gaan oplopen.

Minder zonnig is  het in de noordoostelijke Alpen alwaar een zwak front voor meer bewolking gaat zorgen waarbij ook wat (lichte) neerslag kan vallen. Ook in de bergen is het zeer zacht voor de tijd van het jaar, op 2000 meter varieert het kwik van 1 graad in het noordoosten tot 8 graden in het westen en zuiden. Het nulgradenniveau ligt rond de 3000 meter.

Het zeer zachte hebben we zoals de trouwe volgers natuurlijk al weten te danken aan hoog –Marrit– dat langzaam van west naar oost over de Alpen trekt. Met een naar zuidwest tot  zuid gedraaide hoogtestroming wordt  zeer zachte lucht vanuit noord Afrika en de westelijke Middellandse Zee naar het noorden en noordoosten toe op transport gezet.

In westen volop zon, in oosten tijdelijk meer bewolking en een spat. Radar via WetterOnline.de van 08h30

Föhn
De thermische verwennerij gaat echter nog tandje hoger schakelen en vrijdag en zaterdag gaat op meer plaatsen het kwik tot boven de 25 graden uitstijgen. Dit hebben we te danken aan een naderende hoogtetrog (depressie) die zich vrijdag uitstrekt vanaf  IJsland  tot de Golf van Biskaje en het noordelijke Iberische Schiereiland. Op nadering van een daarmee samenhangend koufront nemen de drukverschillen tussen de zuidkant en noordkant van de Alpen geleidelijk verder toe (tot 5 hPa) dat is voldoende voor een inzettende Südföhn.

GFS voor vrijdag met op 1500 meter hoogte (T850hPa) temperaturen oplopend tot 12 graden aan de föhnige noordkant

In de van origine al warme subtropische luchtmassa’s en met ondersteuning van de föhn wordt het in de föhn gebieden aan de Alpennoordkant zeer zacht en zullen ook hier hier zomerse waardes worden behaald!

Temperatuur anomalie 2 meter temperatuur voor vrijdag 31 maart. Tot maar liefst 8 tot 14 graden te warm in vergelijking met het langjarig klimatologische gemiddelde
en voor dT850hPa ( 1500 meter hoogte)

Koufront
Zaterdag trekt het koufront in de loop van de dag de westelijke Alpen binnen. De ochtend start nog veelbelovend met zon maar gaandeweg de dag neemt van het westen en zuiden de bewolking toe. Na föhn einde volgt dan ook (lichte) neerslag en gaat het afkoelen. met föhn kan het kwik nog even tot boven de 20 graden stijgen om vervolgens een dalende trend te gaan inzetten. Dat het ook in de bergen gaat afkoelen kunnen we aan de sneeuwvalgrens afleiden die in de loop van de dag van  2000 naar 1500 meter gaat dalen.

GFS T850hPa zaterdag 18h00 met de afzakkende hoogtetrog tot over de westelijke Middellandse Zee.
En de frontale neerslag

De oostelijke Alpen hebben zaterdag nog weinig of niets met het koufront te maken. Het is er opnieuw zeer zacht, de zon is prominent aanwezig en met de föhn wordt het opnieuw 23 tot 26 graden.  In de namiddag en avond wordt de atmosfeer ook hier wat instabiel van opbouw waardoor er kans is op de vorming van een regen of zelfs onweersbui.

Zondag zwakt de föhn stroming ook naar het oosten toe verder af. Onzeker is nog in hoeverre het vertragend koufront met de neerslag naar het oosten toe kunnen uitbreiden. Op en rond het front moet met onbestendig weer en (buiige) neerslag rekening worden gehouden waarbij het in de koeler westelijke Alpen tot 1500 meter hoogte kan sneeuwen. De oostelijke Alpen verblijven grotendeels in de zachtere lucht, uitzondering daarop vormen de westelijke delen zoals de Vorarlberg en Tirol.

Koufront zondag, deels wordt het als warmtefront weer wat teruglopend

Begin volgende week gaat er dan met een naar noordoost draaiende stroming in de noord(oostelijke) Alpen) weer wat koudere en ook vochtigere lucht binnenstromen (afsnoerende bel koude lucht vanuit noordwest Rusland). De zuidelijke Alpen worden dan beïnvloedt door een hoogtelaag boven de Middellandse Zee en zachtere maar eveneens vochtigere luchtmassa’s.

Maandag volgt vanuit het noordoosten duidelijk koudere lucht, zachte lucht wordt door het (hoogte)laag over de zuidelijke Alpen aangevoerd

Een volgende aanval van koudere lucht vanuit het hoge noorden aan de oostflank van een Brits hoog zou richting donderdag via een breder front een koudere weerfase kunnen gaan inleiden waarbij in de Nordstau van de Alpen neerslag (sneeuw) gaat vallen.

Koufront met polaire lucht woensdag – donderdag Kaart GFS donderdag 6 april 06h00

Na een tijdelijke zachtere fase volgt in het weekend via de zelfde route een actiever koufront met nog koudere lucht waarbij de temperaturen aan de noordkant op T850 hAP (1500m) terugvallen maar -2 tot -6 graden. Mocht die scenario werkelijkheid gaan worden dan krijgen vooral de noordelijk Alpen te maken met een winterse episode met sneeuw(buien) tot in de lagere delen van de Alpennoordkant.

En in het weekend gaan we op een nog koudere herhaling!

Het ECMWF gaat tot midden volgende week in grote lijnen mee met hetgeen het GFS voorschotelt. Met de tweede kou inval in het weekend is het model echter veel minder optimistisch en laat de kou veel oostelijker afzakken. Daarvoor in de plaats komt het model vanaf donderdag vrijdag door toedoen van een Spaans laag  zelfs met een veel zachter scenario op de proppen. (zuidelijke stroming met zeer zachte lucht uit Noord Afrika)

Hoe (en of) dit allemaal in detail  zal gaan verlopen zal in sterke mate  gaan afhangen welke posities de sturende druksystemen tegen die tijd gaan innemen.

De komende dagen gaan we dit natuurlijk allemaal verder vervolgen in kaart brengen en voor morgen vrijdag geef ik graag het stokje over aan Alpenweerman Roy Molenaar. Fijne dag nog vanuit een onbewolkt Oberwallis.

Lawinegevaar 

Algemeen geldt een code geel (2), matig

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden of het lawine risico op de gemarkeerde pistes.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming


Webcams-
meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen en de Lage Landen en andere updates of news. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 272 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier