Met het intreden van oktober komt de winter in rasse schreden dichterbij. Alhoewel, winter… de afgelopen tijd deed veel meer aan zomer denken. In de Alpen was alles nog wat extremer dan in Nederland: daar brak de ‘zomerherfst’ in september zowaar talloze warmterecords. Ook in het begin van oktober is zomer wat de klok slaat. Gelukkig is er ook ‘goed’ nieuws: eind volgende week gaan de weerkaarten eindelijk ‘op de schop’.

Gedachtespinsel: Zwitsers weerbericht

Voordat we ingaan op het weer van nu en de komende tijd, eerst een gedachtespinsel. Stel: je leest onderstaand Zwitsers weerbericht. Wanneer zou je zo’n weerbericht verwachten?

In den Niederungen am frühen Morgen um 9 Grad, am Nachmittag um 24 Grad. In den Bergen mässiger, in den östlichen Hochalpen auch starker Nordwestwind, Nullgradgrenze auf 3600 Metern.

Net als de meesten zul je waarschijnlijk denken aan een weerbericht ergens in de zomer, misschien nog begin september.Maar niets is minder waar. Dit weerbericht is de verwachting voor maandag 9 oktober. Een zomers weerbericht middenin de herfst dus. (bron weerbericht: MeteoSchweiz)

Zomerherfst ‘ohne ende’

Het weerbericht hierboven past perfect in de herfst die we tot nu toe in de Alpen hebben gezien. September gedroeg zich namelijk als een vierde zomermaand. Het was namelijk nog nooit zo warm in de Alpen in september als in dit jaar. Op veel plaatsen was het zowaar 4 tot 5 graden warmer dan normaal (!). Zulke afwijkingen zijn met recht ‘buitensporig’ te noemen. En tot nu toe gaat oktober op dezelfde voet verder.

Het resultaat is dat er nog maar weinig tekenen van herfst te zien zijn in de Alpen. Sneeuw in de bergen ligt er nog nauwelijks. Wel zien we langzaamaan de eerste herfstkleuren verschijnen in het landschap, Maar deze verkleuring ligt wel duidelijk achter op schema.

De sombere aanblik van de Kleinfleissgletsjer in Oostenrijk op 2970 meter hoogte – er is amper sneeuw te bekennen. Zo weinig sneeuw is zeldzaam voor deze tijd van het jaar. Bron: foto-webcam.eu (7 oktober 2023)
De eerste herfstkleuren beginnen zich af te tekenen in de Alpen. Foto: Johann AWM, Oberwallis.

Nog een week zomerweer

Het weerbericht van MeteoSchweiz eerder in deze blog past perfect in het weerbeeld van de komende week: hoogzomers! De komende 7 dagen blijft een hogedrukgebied boven de Alpen namelijk het weer bepalen. Dat betekent: zeer warm, droog en zonnig weer. Ideaal weer dus om erop uit te trekken voor een wandeling, maar zeker geen weer om ‘warm’ te lopen voor de winter.

De weerkaart voor deze zaterdag laat het hogedrukgebied boven de Alpen goed zien. In dit beeld komt de komende dagen weinig verandering.

Weerkaart op de schop, echt koud of minder heet?

Vanaf volgend weekend lijken de weerkaarten eindelijk op de schop te gaan. De hogedrukgebieden boven de Alpen krijgen het namelijk steeds moeilijker. Hiermee gaan de scherpste kantjes van de ‘zomerherfst’ er in ieder geval af. Daarnaast wordt het ook een stuk wisselvalliger. De vraag is nog in hoeverre er echt serieuze afkoeling komt, of dat we toch te maken blijven houden met relatief warme omstandigheden.

Dat is ook mooi te zien in de grafiek hieronder. Deze grafiek laat een verwachting van 50 verschillende berekeningen zien van de temperatuur op ongeveer 1500 meter hoogte. Ieder lijntje is één van deze 50 berekeningen.

Tot zaterdag 14 oktober zien we dat alle lijntjes voor temperaturen ver boven normaal gaan (normaal = rode lijn). Alle berekeningen gaan voor temperaturen rond 17 graden op ongeveer 1500 meter hoogte. Dat zijn geen temperaturen die je normaal in oktober verwacht. Stel je maar eens voor: als je op een bergwandeling op 1500 meter hoogte meet dat het 17 graden is, dan geeft dat eerder een zomer- dan een herfstgevoel.

Vanaf zaterdag 14 oktober zien we dat steeds meer lijntjes naar beneden duiken. Sommige lijntjes gaan zelfs richting 0 graden. Dat betekent dat er bij eventuele neerslag sneeuw kan vallen tot ~1500 meter hoogte. Deze lijntjes hangen samen met kou die vanuit het noordwesten richting de Alpen komt afzakken. Toch zijn er ook nog voldoende berekeningen die de temperatuur rond 10 of 12 graden houden. Dan blijft het abnormaal warm, maar niet meer zo warm als nu.

Wat in ieder geval wel opvalt, is dat de warme lijntjes duidelijk in de meerderheid zijn. Dat betekent dat de kans op wat minder warm weer dan nu een stuk groter is dan de kans op echt koud weer. Kortom: hoewel de weerkaarten wel op de schop gaan, laat de echte kou waarschijnlijk nog even op zich wachten.

De ECMWF-pluimverwachting voor Genève voor de komende 15 dagen. Deze laat de temperatuur op ~1500 meter hoogte zien. Vanaf zaterdag 14 oktober wordt de verwachting duidelijk onzekerder met meer oplossingen die voor koud weer gaan. Toch blijft het aantal oplossingen dat gaat voor relatief warmer weer in de meerderheid.
(Visited 817 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!