klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; aan de rand van een hoog met kern boven de Britse Eiland – Falk – en uitstrekkend tot over Scandinavie liggen de Alpen in een noordwestelijke hoogtestroming. Een (hoogte)laag – Gislinde -trekt via Duitsland naar het (zuid)oosten en beïnvloedt dinsdag en woensdag vooral de oostelijke Alpen.

Oostelijke Alpen tijdelijke onbestendig / minder warm

Het zomerse weer houdt aan maar geheel storingsvrij blijft het niet. Vooral de oostelijke Alpen en deels ook de oostelijke delen van de Zwitserse Alpen krijgen te maken met de invloed van (hoogte)laag – Gislinde boven Duitsland.

Koudere bovenluchten en een daarmee  samenhangende occlusie storing/koufront zorgen ervoor de de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw wordt met als resultaat meer bewolking en regen en onweersbuien. Met name in de oostelijke Alpen kunnen die pittige exemplaren zijn met plensregen, hagel en zware windstoten.

Radarbeeld van 09h00

Ook aan de zuidkant destabiliseert de atmosfeer gaandeweg en ook daar kunnen zich lokale onweersbuien ontwikkelen. In alle hoogte koelt het met de buien een graad of 5 af, pre-frontaal in de warme lucht kan het kwik met zon (ochtend) nog oplopen tot 25 a 30 graden. De hoogste waardes gelden voor de oostelijke regionen. De vorstgrens daalt en komt tussen de 3400 en 3000 meter te liggen.

Veel zon gisteren en ook vandaag  in de westelijke Alpen. Foto Mont Blanc gebied ingezonden door Jacco Folkersma
Badend in de zon Monte Cervino. Foto Armin Bayard
Simplonpass. Foto via Twitter WeerEnMeer 🐰 @WeerEnMeer

En ook in het Unter Engadina. Foto Joël Fisler @fislerDe westelijke Alpen hebben minder tot geen last van de invloed van het hoogtelaag. Het is meest zonnig en droog met in de loop van de dag stapelwolken. Algemeen hier ook de hoogste tempeaturen met lokaal ook weer 30+ graden (Wallis), Vorstgrens meest tussen de 4000 en 4200 meter, morgen tijdelijk dalend naar 3500 meter

Mooi is het afgesnoerde hoogtelaag op de GFS 500 hPa te zien
Meer in detail GFS 500 hPa voor vandaag dinsdag 12h00
En de daarmee samenhangende (opkomende) neerslag / buien. GFS neerslag / 3H

De Zwitserse Alpennoordzijde en Alpenvoorland moeten in de loop van de middag en avond eveneens rekening houden met opkomende lokale regen of onweersbuien.

Ook de woensdag  houden de oostelijke Alpen nog last van de invloed van het hoogtelaag. Afgezien van enige zonnige momenten overheerst de bewolking en vallen er regen en onweersbuien met zwaarte punt de zuidoost kant. De Franse en ook Zwitserse Alpen blijven buiten schot van het slechtere weer en geleidelijk breekt ook in de noordoostelijke Zwitserse Alpen de zon steeds meer door.

Donderdag volgt met het wegtrekken van het hoogtelaag naar het oosten dan ook in de oostelijke Alpen een weersverbetering. Afgezien van wat stapelwolken met voorkeur boven de berggebieden schijnt de zon en stijgt het kwik weer naar zomerse waardes met maxima dei oplopen naar 23 a 27 graden en lokaal 30 graden (Wallis).

GFS12 500 hPa donderdag 18h00 met het hoogtelaagje dan doorgeschoven tot over Polen

In de middag en -of avond kan er met voorkeur voor de bergen en Alpen zuidkant (wat vochtigere lucht) een geïsoleerd warmte onweder tot ontwikkeling komen. Vorstgrens meest weer rond de 4000 meter.

De westelijke Alpen profiteren de komende dagen meer van de hoge druk en met veel zon is het prima Badiwetter, Vanaf donderdag tot in het weekend dan ook in het oosten weer zomers warm en veel zon

Vrijdag nog ietwat warmer waarbij vooral de westelijke Alpen profiteren van wat meer hogedruk invloed. De centrale oostelijke Alpen hebben te maken met wat vochtigere luchtmassa’s en hier is het onweersrisico algemeen wat hoger.

De vrijdag en vooral de zaterdag beloven weer zomers te gaan verlopen, vooral zaterdag wordt zeer warm wanneer een tong met warme lucht tot over de Alpen reikt

Weekend zeer warm, maandag opkomende onweersstoring
De zaterdag en waarschijnlijk ook de zondag wordt het met veel zon zeer warm tot heet en op uitgebreidere schaal kan de tropische grens van 30 graden weer overschreden worden met lokaal maxima die tot 32 a 33 graden. In de middag kunnen de stapelwolken met voorkeur voor de bergen lokaal tot een regen of onweersbui uitgroeien. Dit geldt met name voor de zondagmiddag en avond.

Maandag krijgen we te maken met een onweersstoring samenhangend met een naderende Atlantische hoogtetrog en lagedruk boven het westelijke continent (Frankrijk).

GFS 500 hPa voor maandag 18h00

Maandag trekt het front gevolgd door afkoeling west naar oost de Alpen binnen en gaan er op uitgebreidere schaal regen en onweersbuien vallen. Hoe dit allemaal in detail en qua timing gaat verlopen en of het warme en zonnige zomerweer in het verdere verloop weer kan herstellen gaan we de komende dagen in kaart te brengen. Tot zover voor deze dinsdag en zomerse groeten uit Termen in Oberwallis. Ciao

UV-Index: 8 – 11 oosten met bewolking lager

De kracht van de zon is hoog. De UV-index is vandaag  8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7) , de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000) Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 559 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Alpen – Zomerdipje oostelijke Alpen op “Duits” hoogtelaag”

 • MrB
  10 juli 2018 at 13:48

  Wat is je verwachting voor in de loop van volgende week en week erop? komt er nog een langere periode van warmte ?

 • Johann
  10 juli 2018 at 13:56

  Al met al geen verandering vwb het grootschalige druk en stromingspatroon! Aanhoudend warm tot zeer warm zomerweer. Tussen lagedruk Atl. Oceaan en west Rusland en met een vlakke drukverdeling centraal Europa dagelijks kans op regen en onweersbuien door dagelijkse gang of kleinere verstoringen. Gr J

 • MrB
  10 juli 2018 at 15:48

  Dankje Johann. Wij gaan de 21ste naar het kleinwalsertal voor een week en dan een week Zillertal. Hopen op lekker zomer weer. Ik blijf je volgend de komende weken en af en toe om een update vragen 😉

 • Ronald van Doorn
  11 juli 2018 at 22:37

  Allereerst bedankt voor de uitgebreide uitleg van het weer.
  Wij gaan 23 juli naar de Sloveense Alpen (midden Slovenië). Is het misschien mogelijk om in de volgende weersvoorspelling wat aandacht voor dat deel van de Alpen te hebben?

 • Johann
  12 juli 2018 at 09:23

  Waarvan akte 😉 Zie weerbericht 12-07. Zomerse groeten. -J-

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer