Alpen - Zomer is nog niet voorbij
Een storing trekt langzaam weg richting het oosten en vanuit het westen klaart het steeds meer op. Er is ruimte voor de zon, maar aan de zuidkant moet ook rekening gehouden met onweersbuien later vanmiddag. De komende dagen loopt de temperatuur elke dag verder op. Warme en vochtige lucht bevindt zich aan de zuidkant waardoor hier een grotere kans is op onweersbuien. In het noorden blijft het droger en loop de temperatuur ook verder op elke dag.
Vandaag trekt een storing weg richting het oosten. In het westen van de Alpen is het droog en schijnt vaker de zon. In de ochtend was er op veel plaatsen nog Hochnebel, maar inmiddels komt de zon steeds meer door. In het oosten van de Alpen is het meer bewolkt en in een groot deel van Oostenrijk valt er verspreid een bui.
Aan de zuidkant van de Alpen zijn er meer stapelwolken die later vanmiddag en vanavond kunnen uitgroeien tot onweersbuien. De wind waait uit een zuidwestelijke richting en met een vorstgrens die ligt op 3800 a 4000 meter is het warm. Uitzondering geldt voor het oostelijke deel van de Alpen. Daar kan de wind draaien richting noordoost (op 2000m) en het daardoor frisser aanvoelen. Op grotere hoogtes (3000m) waait de wind overal vanuit het zuidwesten.
Morgen zet de weersverbetering verder door. De dag begint op de meeste plaatsen overwegend zonnig en de temperatuur komt iets hoger te liggen. Van een stabiele weersituatie is nog niet te spreken. Vooral ten zuiden van de Alpen hoofdkam bevindt zich vochtige en warme lucht. Hier kunnen later in de loop van de middag een aantal stevige regen en onweersbuien ontstaan. Dit geldt ook voor het westelijke deel van Oostenrijk. Ook hier kunnen in de namiddag regen en onweersbuien ontstaan. De wind is daarbij zwak tot matig en de temperatuur loop op van 25 tot 28 graden in de dalen.
Vrijdag is een dag met iets meer bewolking. Op de meeste plaatsen begint de dag met bewolking wat te maken heeft met een nabijgelegen storing. Vooral de oostelijke helft van de Alpen krijgt hiermee te maken. Hier kunnen eind van de ochtend en begin van de middag al de eerste buien tot ontwikkeling komen. Het blijft warm en de temperatuur ligt iets hoger dan de dagen ervoor. In de avond klaart het weer op en wordt het op veel plaatsen een heldere nacht.
Vooruitzicht
In het weekend lopen de temperaturen verder op en laat de zon zich vaak zien. Er is sprake van een vlakke drukverdeling wat betekent dat de weersituatie onstabiel is. Het is typisch zomerweer voor de Alpen waarbij het ’s ochtends veelal droog en zonnig is, maar in de middag stapelwolken ontstaan die uitgroeien tot onweersbuien. De lucht is warm en vochtig en dat zorgt ervoor dat deze buien makkelijk kunnen ontstaan. De meeste buien vallen aan de zuidkant van de Alpen en ook het westelijke van Oostenrijk.
Ook na het weekend blijven de Alpen te maken houden met een vlakke drukverdeling. Hoewel het ook begin van volgende week redelijk zonnig is, kunnen opnieuw in de loop van de middag stapelwolken ontstaan die uitgroeien tot onweersbuien. Met temperaturen, die veelal boven de 25 graden uitkomen en plaatselijk zelfs 30 graden, gaat de zomer komende week door.
Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.