klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een storing trekt langzaam weg richting het oosten en vanuit het westen klaart het steeds meer op. Er is ruimte voor de zon, maar aan de zuidkant moet ook rekening gehouden met onweersbuien later vanmiddag. De komende dagen loopt de temperatuur elke dag verder op. Warme en vochtige lucht bevindt zich aan de zuidkant waardoor hier een grotere kans is op onweersbuien. In het noorden blijft het droger en loop de temperatuur ook verder op elke dag. 

Vandaag trekt een storing weg richting het oosten. In het westen van de Alpen is het droog en schijnt vaker de zon. In de ochtend was er op veel plaatsen nog Hochnebel, maar inmiddels komt de zon steeds meer door. In het oosten van de Alpen is het meer bewolkt en in een groot deel van Oostenrijk valt er verspreid een bui.

Bewolking bij de Körbersee bij Warth Schrocken vanmiddag. (foto-webcam.eu)
Op de sommige plaatsen valt er ook een bui vanmiddag, zoals hier bij de Grossglockner (foto-webcam.eu)
In het westen van de Alpen is het droger en zonni, zoals hier bij de Aletsch op 2850m. Met een temperatuur van 12 graden op deze hoogte is het warm. De komende dagen gaat de temperatuur hier verder omhoog. (foto-webcam.eu)

Aan de zuidkant van de Alpen zijn er meer stapelwolken die later vanmiddag en vanavond kunnen uitgroeien tot onweersbuien. De wind waait uit een zuidwestelijke richting en met een vorstgrens die ligt op 3800 a 4000 meter is het warm. Uitzondering geldt voor het oostelijke deel van de Alpen. Daar kan de wind draaien richting noordoost (op 2000m) en het daardoor frisser aanvoelen. Op grotere hoogtes (3000m) waait de wind overal vanuit het zuidwesten.

Morgen zet de weersverbetering verder door. De dag begint op de meeste plaatsen  overwegend zonnig en de temperatuur komt iets hoger te liggen. Van een stabiele weersituatie is nog niet te spreken. Vooral ten zuiden van de Alpen hoofdkam bevindt zich vochtige en warme lucht. Hier kunnen later in de loop van de middag een aantal stevige regen en onweersbuien ontstaan. Dit geldt ook voor het westelijke deel van Oostenrijk. Ook hier kunnen in de namiddag regen en onweersbuien ontstaan. De wind is daarbij zwak tot matig en de temperatuur loop op van 25 tot 28 graden in de dalen.

Vandaag nog veel Hochnebel. Deze gaat de komende dagen steeds meer afnemen, maar kan op veel plaatsen nog tot grote hoogte stijgen in de ochtend. (Hochnebelgrens, Zwitserland via meteocentrale)
In de namiddag de grootste kans op buien. Vooral aan de zuidkant, maar ook delen van het westen van Oostenrijk vallen er in de namiddag buien met ook kans op onweer (ICON-EU weermodel via WXCHARTS)

Vrijdag is een dag met iets meer bewolking. Op de meeste plaatsen begint de dag met bewolking wat te maken heeft met een nabijgelegen storing. Vooral de oostelijke helft van de Alpen krijgt hiermee te maken. Hier kunnen eind van de ochtend en begin van de middag al de eerste buien tot ontwikkeling komen. Het blijft warm en de temperatuur ligt iets hoger dan de dagen ervoor. In de avond klaart het weer op en wordt het op veel plaatsen een heldere nacht.

Warme lucht verspreidt zich over Europa. De komende dagen loopt de temperatuur steeds verder op. Vooral vanaf vrijdag en in het weekend bevindt een groot deel van Europa zich in warme lucht. Ook de Alpen profiteren hiervan met hogere temperaturen dan normaal. (Temp. afwijking, zaterdag 24 aug. via Wetterzentrale)
Ook na het weekend blijft het weerpatroon aanhouden. Er is sprake van een vlakke drukverdeling. Er liggen een aantal hogedrukgebied in de omgeving van de Alpen, maar is niet heel uitgesproken. Dit kan tot onstabiele situaties leiden met in de middag vaak kans een op buien met onweer (weerkaart maandag 26 aug., via Wetterzentrale)

Vooruitzicht
In het weekend lopen de temperaturen verder op en laat de zon zich vaak zien. Er is sprake van een vlakke drukverdeling wat betekent dat de weersituatie onstabiel is. Het is typisch zomerweer voor de Alpen waarbij het ’s ochtends veelal droog en zonnig is, maar in de middag stapelwolken ontstaan die uitgroeien tot onweersbuien. De lucht is warm en vochtig en dat zorgt ervoor dat deze buien makkelijk kunnen ontstaan. De meeste buien vallen aan de zuidkant van de Alpen en ook het westelijke van Oostenrijk.

Ook na het weekend blijven de Alpen te maken houden met een vlakke drukverdeling. Hoewel het ook begin van volgende week redelijk zonnig is, kunnen opnieuw in de loop van de middag stapelwolken ontstaan die uitgroeien tot onweersbuien. Met temperaturen, die veelal boven de 25 graden uitkomen en plaatselijk zelfs 30 graden, gaat de zomer komende week door.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

(Visited 483 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer