Advertentie



 

Algemeen: aan de voorzijde van een hoogtetrog en een apart laag boven noord Italië wordt vochtige lucht over de zuidelijke Alpen aangevoerd. Uitgaande van laag – Alfred – met kern boven de Benelux trekt vanuit het westen een koufront de Alpen binnen. Vooral in het grensgebied tussen de verschillende luchtmassa’s gaat (veel) neerslagvallen. Algemeen afkoelend, sneeuwvalgrens in het noorden lokaal tot 2000 meter dalend. In de tweede helft van de week west naar oost herstel van het warme zomerweer, in het weekend lokaal weer tropisch!

Tweede helft van de week herstel zomerweer

Deze dagen worden de weerkaarten even lekker door elkaar geschud en is het voorlopig gedaan met de broeierige warmte (hitte) en de zware onweersbuien met plensregens en zware hagel. Bestendig zomerweer kunnen we de komende 3 dagen echter vergeten en in plaats van de onweersbuien krijgen we te maken met flachendeckende en deels intensieve neerslag. Ook in het zuiden van Europa gaat van west naar oost de bezem door de atmosfeer en gaat de ergste warmte (hitte) er tijdelijk even uit. Meer over het weer in de vakantie landen in aansluiting van het Alpenweer.

De zware onweersbuien van de afgelopen dagen gaan het veld ruimen voor meer flachendeckende neerslag. Foto bliksem inslag boom eergisteren in de buurt van Chambery Via Twitter Christophe Suarez‏ @suarezphoto

Hoogtelaag Alfred versus Genualaag
Het “Britse”  (hoogte)laag – Zlatan – is de afgelopen 24 uur naar Polen doorgeschoven en in zijn kielzog volgt (hoogte)laag – Alfred – welke vandaag met zijn kern boven de Benelux ligt. Andere blikvanger is een een apart laag dat zich de afgelopen 24 uur boven de Golf van Genua heeft gevormd.

Bij dit soort constellaties kun je ervan uitgaan dat er neerslag gaat vallen en zelfs ook (heel) veel neerslag. In eerste instantie krijgen de zuidelijke Alpen te maken met de aanvoer van vochtige lucht die tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam gaat stuwen. Vervolgens gaat in de loop van de dag een van het westen opkomend koufront dat samenhangt met laag Alfred zich met het het geheel bemoeien waardoor de neerslag vanuit het westen door opglijdings processen ook nog eens zal worden gestimuleerd. In het gehele Alpengebied moet dan ook rekening worden houden met opkomende neerslag (buien) waarbij lokaalen met voorkeur voor het zuiden ook weer onweer kan voorkomen. Vooral langs de centrale noordkant gaat aanhoudend en intensief neerslag vallen met gevaar op kleinschalige overstromingen en -of modderstromen (Murgänge)!

Zware onweersbuien waren de afgelopen dagen verantwoordelijk voor veel neerslag in korte tijd en dien ten gevolge modderstromen. In de nacht van zaterdag op zondag werd het Oostenrijkse dorpje Großarl door 3 Murgänge getroffen en ontstond veel schade en overlast. Foto’s via Skiinformatie.nl

Kijk maar eens wat bijvoorbeeld het HD weermodel van Jörg Kachelmann – Kachelmannwetter aan neerslag berekent en dat met name voor de regio Bregenz (Vorarlberg /Bodensee)! Natuurlijk is het altijd weer afwachten waar uiteindelijk de meeste neerslag zal gaan vallen en in welke orde van grote! (verschilt ook nog per model). Dat het een natte bedoeling gaat worden moge echter duidelijk zijn.

Ook andere modellen komen met extreem veel neerslag (paars)

Tijdelijk droger en opgeklaard is het vandaag aanvankelijk nog over een strook in Zwitserland, echter wordt ook dit gebied geleidelijk steeds meer in de tang genomen door de oprukkende slechtweer gebieden.

GFS 06h00
Radarbeeld Europa 09h00

Met de neerslag van het koufront gaat ook koelere lucht binnenstromen. In de bergen daalt de vorstgrens van 3500 naar circa 2600 meter, op 2000 meter daalt het kwik naar 7 tot 12 graden. In de regen aan de noordkant wordt het een graad of 16 tot 18, elders 18 tot 23 graden en in het oosten 24 tot 28 graden. Ook de westelijke wind gaat aantrekken tot matig of hard, in het oosten eest nog zuidoostelijk.

Mooi is op de 500hPa geopotentiaal en bodemdruk kaart het hoogtelaag te zien geflankeerd door 2 bodemlaagjes. Warme lucht stroomt counter clockwise rond het Genualaag naar het noorden. Op het grensgebied van de twee luchtsoorten gaat (zeer) veel neerslag vallen!

Dinsdag en woensdag gaan met een noordwestelijke hoogtestroming nog wat koeler verlopen en vooral aan de noordkant van de Alpen gaat deel intensieve en aanhoudend neerslag vallen.  De aangevoerde lucht is nog wat koeler en in de bergen aan de noordkant kan het lokaal zelfs tot 2300 a 2000 meter sneeuwen. Ook de vorstgrens daalt verder op op beide dagen aan de noordkant op circa 2400 meter uit te komen.

Herstel zomerweer
Daarmee hebben we dan ook meteen het dieptepunt van deze zomer-dip bereikt. In de tweede helft van de week gaat vanuit het westen de luchtdruk weer stijgen waarbij  richting en in het weekend een apart hoog in de steigers zal worden gezet. Tevens wordt er vanuit westen en later zuidwesten tot zuiden weer drogere en steeds warmere lucht aangevoerd en gaan de temperaturen dagelijks weer flink in de lift. Vanaf vrijdag stijgt het kwik in het westen en zuiden weer naar hoog zomerse waardes,en in het weekend is het dan gewoon weer tropisch warm. Het noorden en met name noordoosten blijven in eerste instantie nog wat achter voor wat betreft de oprukkende warmte (nabijheid hoogte trog) en tot vrijdag kan er met voorkeur voor de noordoost kant (stau) nog nattigheid vallen!

De gletsjers kunnen deze week weer even bijkomen na al dat “gezweet” van de laatste tijd. Beeld van de tong van de Rhone gletsjer. Foto Daniel Fässler
en van dichterbij, goed is dan ook te zien hoe vervuild de gletsjer is waardoor de warmte instraling nog meer “impact” op het smeltproces heeft (albedo effect, vermindert weerkaatsingsvermogen zonlicht)

Tot het zomerweer van het westen uit zijn come-back maakt zullen we echter eerst even moeten afrekenen met een voorproefje van de herfst, voor de natuur en de gletsjers  zijn de afkoeling met neerslag (sneeuw) echter zeer welkom en vormen een buffertje voor de volgende aanstaande hitte periode die waarschijnlijk ook langer zal gaan aanhouden!

Weer vakantie landen / Zeewater temperaturen 

ECMWF T850 hPa voor vrijdag 28 juli, vooral de Balkan en Griekenland gaan in de tweede helft van de week afkoelen, in het westen wordt het weer zeer warm tot heet

Met het verplaatsen van de lagedruk (hoogtetrog) en een daaraan verbonden koufront naar het oosten gaat het weerbeeld in het westelijke Middellandse zee (Iberische Schiereiland, Balearen, zuid Frankrijk) de komende dagen verbeteren. Neerslag (buien) worden er niet of nauwelijks meer verwacht en met volop zon handhaven de temperaturen handhaven zich op een hoog zomers niveau. De hoogste temperaturen zijn weggelegd voor de binnenlanden in het zuiden en zuidwesten van Spanje, lokaal stijgt het kwik daar tot 38 graden en later in de week tot 40 a 43 graden.

Zeewater temperaturen Atlantische kust / west. Middellandse Zee
Zeewater temperaturen west. MZ

Mistral / Tramontana
Ook Frankrijk gaat na meer en meer profiteren van de opkomende hogedruk met vooral in de tweede helft van de week met volop zon weer zeer warm zomerweer. De eerste dagen kan door de toenemende drukgradient de in kracht toenemende wind onaangenaam worden met in de regio (kusten) van de Languedoc-Roussillon een tot stormkracht toenemende en doorstaande “Tramontana” , in het Franse Rhonedal tot aan de Franse Middellandse Zee kust zien we hetzelfde gebeuren met een andere valwind beter bekend als de “Mistral“.

Italië loopt wat achter op schema en met name in de zuidelijke regionen moet in het binnenland de eerste dagen van de nieuwe week nog met enkele (pittige) regen en onweersbuien rekening worden gehouden. Corsica, Sardinië, Sicilië en ook Malta houden het na laatste buien (passage koufront) vandaag naar alle waarschijnlijkheid droog en met veel zon is en blijft het er op en top zomers. Wel staat er de komende 48 uur ook hier nog veel wind. Vooral op de (noordelijke) stranden van  Sardinië zullen de strand parasols en tentjes goed verankerd moeten worden door de nog wat verder in kracht toenemende Mistral!

Zeewater temperaturen centrale MZ
Zeewater temperaturen zuidelijke Middellandse Zee

De hitte van de laatste dagen gaat hier als ook elders in in de centrale Middellandse Zee er tijdelijk uit doordat vooral op hoogte markant koelere lucht wordt aangevoerd (op 850 hPa wordt het een graad of 10 kouder ). In de tweede helft van de week en het weekend dan weer zeer warm zomerweer.

GFS ensembles centrale Middellandse Zee prikpunt Calgliari (Sardinie)
Zeewater temperaturen oostelijke Middellandse Zee

In een wat later stadium gaat het ook in de oostelijke Middellandse Zee afkoelen en vooral in de Balkan is het met de extreme hitte van de laatste dagen, lokaal steeg het kwik tot 35 a 38 graden, weer even gedaan. Met het naderen en op passage van de hoogtetrog met de  minder warme lucht kunnen er lokale onweersbuien gaan tot over het westen van Turkije. Zeer warm tot heet is en blijft het in de oostelijke delen (oostelijke Turkije, Cyprus), neerslag wordt hier de komende week niet verwacht.

Tot zover voor vandaag, in Oberwallis is het zwaar bewolkt met wat lichte neerslag en vanaf 3400 meter is weer wat sneeuw gevallen bij lichte vorst. Fijne dag en ciao

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.099 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Zomer-depressie, lokaal veel neerslag, sneeuw hooggebergte”

  • Martijn
    24 juli 2017 at 09:22

    Hopelijk geen overstromingen:(

  • John
    25 juli 2017 at 21:46

    Nou de regen hebben we gemerkt. Onderweg van Nederland tot en met Slovenië alleen naar regen gehad afgelopen maandag. Slovenië met bakken tegelijk. LangZaam rijden op de snelweg. Nu in Kroatië weer lekker warm.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier