Advertentie 

Algemeen: laag – Alfred – trekt langzaam verder naar het oosten. Met een krachtige hoogtestroming wordt echter eerst nog koude en vochtige lucht over de noordelijke Alpen aangevoerd welke zich vooreerst nog tegen de oostelijke Alpenhoofdkam stuwt. Het westen en vooral zuiden zijn weer begunstigt. Vanaf donderdag na passage zwakke storing verder toenemende hogedruk en overgang naar (zeer) warm zomerweer.

Weer capriolen en nieuwe hitte Europa

Hoogtelaag heeft de afgelopen dagen flink de bezem gehaald door grote delen van Europa. Met een naar het noordwesten tot noordoosten gedraaide hoogtestroming werd niet alleen veel koelere lucht aangevoerd, ook de temperaturen moesten een behoorlijke aderlating ondergaan. Bijzonder nat werd het aan de oost en noordflank van he wegtrekkend laag. Door opglijdings processen die samengingen met een zogenaamde Gegenstromlage viel er bijzonder veel neerslag.

Vooral het noorden van Duitsland kreeg te maken met extreme neerslaghoeveelheden! Lokaal viel er hier de afgelopen 2 dagen meer dan 100 mm aan neerslag en in juli tot dusver lokaal meer dan 300mm (!) De meeste neerslag viel in de Harz , het weerstation op de Brocken registreerde tot gistermiddag 387 mm!  Verder ook extreem veel neerslag in het oosten van Duitsland en in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam. Lokaal ook hier neerslaghoeveelheden tussen de 70 en 150 mm

Zware onweersbuien Italië
Ook Italië was de klos en dat gold in het bijzonder voor de berggebieden en de gebieden langs de Adriatische kust. Hier ontwikkelden zich op het grensgebied van de koudere en warmere luchtmassa`s zeer zware onweersbuien. Zware plensregens, zware hagel soms met windsnelheden tot 100 km/h zorgden voor veel overlast en schade!

Meer dan 50.000 bliksem registraties eergisteren langs de Adriatische kust in Italië. Zware buien zorgden voor zware hagel en windsnelheden tot 100km/h
Mammatus wolken in Mareno di piave als voorbode voor zware buien Foto Elena-Vandelli
Naderende onweersbui Venetie – Via FB Tornado in Italia
Shelfcloud strand Ravenna-Cervia Mare-via-Emilia-Romagna-
Zware hagelbui toverde het strand in Grottammare om in een surrealistisch winters geheel

Zoals we al eerder meldden zou ook de harde wind in zuid Frankrijk en langs de Franse kuststrook van zich doen spreken. Naar het westen toe hadden we te maken met een krachtige Tramontana en meer naar het oosten met een stormachtige Mistral.  Door de grote droogte en warme wind ontstonden er in zuid Frankrijk diverse bosbranden waarvan de rookpluimen door de Mistal gedragen zelfs tot over Sardinië waren waar te nemen!

Mooi zijn de rookpluimen tot over het noordwesten van Sardinië vanuit de ruimte te vervolgen.

Winterse capriolen Alpen
Ook de Alpen ontkwamen niet aan de invloed van (hoogte)laag Alfred en vooral aan de noordkant was de invloed sterk te voelen. Met de aanhoudende krachtige noordwestelijk hoogtestroming daalde de sneeuwvalgrens deels tot 2000 meter en boven de 2500 meter werd het met een sneeuwdek van 10 tot 40 cm en lichte tot matige vorst zelfs compleet winters. De zuidkant en deels ook de inner-alpine gebieden (Wallis) profiteerden daarentegen van de afdrogende werking van de Nordföhn en met veel zon steeg het kwik hier tot 23 a 29 graden!

 

Tignes
Refuge des Cosmiques 3613m
In de loop van de dag dan in de Franse Alpen meer en meer zon. Aiguilles de Chamonix via UTMB @UTMBMontBlanc

Zomer comeback
Hoog Alfred trekt langzaam verder naar het oosten en daarmee neemt de Nordstau geleidelijk af en vanaf donderdag vrijdag kan na passage van een zwakke storing die noordelijke Alpen schampt warmere en ook drogere lucht gaan binnenstromen. De storing (warmtefront) gaat vooral aan de noordkant en in het westen dikkere bewolking geven waaruit ook nog een buitje kan vallen. Meer zon mogen de inner-alpine gebieden en de zuidkant verwachten met hier net als gisteren de hoogste temperaturen van circa 24 tot 28 graden.

Fronten kaart UKMO (Eng.) voor vandaag

Met de bewolking en de neerslag is het aan de noordkant en met name in de Stau van de oostelijke noordkant een stuk koeler. Het kwik kan weliswaar ietwat winst gaan pakken maar veel warmer dan 16 tot 23 graden wordt het niet. De vorstgrens gaat geleidelijk ook weer wat in de lift komt rond de 3500 a 3800 meter te liggen, in het oosten vandaag nog belangrijk lager (2500 meter)

Radarbeeld 08h35. Via WetterOnline.de

Vrijdag op passage van een afzwakkend koufront dan vooral in het oosten nog laatste neerslag (buien). In het westen uit inzettende weersverbetering, de zon krijgt van west naar oost steeds meer ruimte en de temperaturen gaan verder omhoog.

Weekend weer tropisch
Vanaf het weekend dan overal zonnig en warm zomerweer met middag temperaturen die weer naar 25 tot 30 en op zondag tot 32 graden gaan oplopen. In de middag en avond wel weer kans op een lokaal warmte onweder.

Zaterdag zitten we wer vol in de warme lucht die vanuit het zuidwesten wordt aangevoerd

Begin volgende wordt tussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven oost Europa vanuit het zuidwesten nog warmere lucht aangevoerd. Tevens wordt het aan de noordkant wat föhnig en met de ondersteuning van de föhn kan vooral in de oostelijke Alpen (noordkant) het kwik nog wat verder stijgen en kan het 37 tot misschien wel 38 graden heet worden. Omdat er aan de voorzijde van een koufront boven Frankrijk ook wat vochtigere lucht wordt aangevoerd wordt het vooral in het westen broeierig warm waarbij ook de onweerskansen nog wat verder zullen gaan toenemen.

Maandag met Südföhn zeer heet en in het westen en zuiden toenemend broeierig!
Meer in detail voor T850 hPa. Op 1500 meter wordt eht 22 tot 24 graden tel er voor de lagere delen en dalen en met föhn maar 10 tot 14 graden bij !op

Ook in de bergen gaat het steeds verder opwarm en voor de gletsjers worden weer beroerde tijden verwacht. Op 1500 meter stijgt het kwik naar 20 tot 24 graden en de vorstgrens naar 4800 tot maar liefst 5000 meter (!) Dit is een hoogte die ook in de Hochzomer niet vaak gehaald wordt! Zie trends hieronder, prikpunt Oberstdorf

Overigens ziet het er niet naar uit dat het koufront volgende koelere weerfase zal gaan inleiden. De stroming blijft hoofdzakelijk zuidwest en daarmee wordt onophoudelijk zeer warme lucht tot over de Alpen aangevoerd. Een volgende aanval vanaf de Atlantische Oceaan op het zeer warme zomerweer staat ons tegen het einde van de week te wachten. Het is echter nog maar de vraag of deze dan wel zal gaan lukken?! Laten we zeggen wat minder heet maar aanhoudend zomers met nog wel steeds die kans(en) op lokale warmte onweders. Hoe dan ook, we houden het in ieder geval scherp in de gaten en de komende dagen meer daarover.

Vanuit een bedekt en nog koel Oberwallis een fijne dag gewenst en tot de volgende keer maar weer, ciao!

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.003 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier