Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  de hoogtetrog en hoogtelaag schuiven geleidelijk verder naar het oosten door en daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een warme hoogterug die vanuit zuidwest Europa langzaam inschuift. Samen met drukstijgingen boven het west Europese continent kan de atmosfeer daarmee in alle hoogtes weer flink gaan opwarmen. Begin volgende week lokaal weer tropisch, wel wordt de atmosfeer weer toenemend onstabiel van opbouw met stijgende onweerskansen.

Oostelijk Alpen eerst nog onbestendig, elders doorzettende weersverbetering

Korte terugblik
Geheel volgens de verwachtingen heeft een hoogtetrog boven west Europa in samenspel met een apart hoogtelaag boven oost Duitsland en west Polen sinds gisteren een koelere en vooral aan de noordkant van de Alpen ook onbestendige weerfase ingeluid.

In het kielzog van twee hoogtelaagjes werd de koudere lucht vanuit het noorden aangetapt en kon ver naar het zuiden toe uitstromen. Het Duitse hoogtelaag zal tot in het weekend naar de noordelijke Balkan verder trekken en het zomerweer vooral in de oostelijke Alpen nog 2 dagen frustreren
Met de noord(west) aanstroming stuwden zich tegen de Alpenhoofdkam de koele en vochtige van origine maritiem polaire luchtmassa’s. Het was dan ook meest bewolkt en steeds weer viel er neerslag.

Ook niet veel soeps vwb zomer en bergweer gisteren in het Kleinwalstertal. Deze foto werd gemaakt door Hans ter Braak @hansterbraak in Mittelberg (1200m) bij een temperatuur van slechts 13 graden
Vanaf zaterdag kunnen deze parasols hun werk weer gaan doen. Ook in Mittelberg Kleinwalsertal keert dan de zomer weer terug! Foto via Twitter Hans ter braak @hansterbraak

De meeste neerslag viel in de centrale Oostenrijkse Alpen (noordkant) en tot ver in het zuiden van Duitsland was het gisteren compleet herfst! In de wintermaanden had deze setting in de noordelijke Oostenrijkse Alpen tot in de dalen een dik pak sneeuw opgeleverd!

Betere condities troffen we aan langs de Alpenzuidkant en algemeen gold hoe verder ten zuiden van de hoofdkam hoe meer zon en hoger de temperaturen. Diegenen die in de zuidelijke Franse Alpen (Alpes Maritime) als ook de westelijke Italiaanse Alpen vertoefden konden genieten van veel zon. De maxima stegen in deze gebieden tot 23 a 25 graden (zuidkant) en tot 28 graden in de zuidelijke Franse Alpen.

De Alpenzuidkant profiteerde gisteren van betere en zonnigere condities en ook de lago’s waren vanuit de ruimte mooi te herkennen! (vlnr Lago Maggiore, Lago di Lugano, Lago di Como, Lago d Iseo. Lago di Garda)

Van beneden af Lago Maggiore / Cardada Cimetta Locarno (1671m)

Langzaam afdruipend hoogtelaagje
Het hoogtelaag  trekt vandaag langzaam verder in zuidoostelijke richting en ligt vanmiddag met zijn kern boven de grens van Oostenrijk en Tsjechie. Vooral de oostelijke Alpen hebben vandaag nog met de invloed te maken en ook nog met de Nordstau.

Het hoogtelaag vanmiddag met kern boven het oosten van Oostenrijk en westen van Tsjechie
Wel neemt deze geleidelijk in kracht af en vooral in de middag gaat er van het westen uit een weersverbetering inzetten. Het is nogmaals veel te koel voor de tijd van het jaar en daar waar het regent wordt het niet veel warmer dan 12 tot 15 graden. Sneeuw valt er in het hooggebergte vanaf circa 2100 tot 2700 meter. De vorstgrens houdt zich op tussen de 2500 en 2700 meter.
Betere condities treffen we ook vandaag weer aan in de westelijke en zuidwestelijke Alpen als ook weer langs de Alpenzuidkant. Langs de Zwitserse zuidkant neemt met de afname van de noordelijke stroming in de middag ook de Nordföhn geleidelijk in kracht af. Vooral in de ochtend is er nog lagere bewolking aanwezig (Hochnebel) die overdag steeds meer zal moeten wijken voor de zon.

De dag start stat op uitgebeide schaal nog met (lagere) bewolking, in de Nordstau ook nog neerslag. Radarbeeld 09h00. Bron WetterOnline.de

Vanuit het westen gaat de bewolking geleidelijk op steeds meer plaatsen breken. Beeld vanuit Wallis Leukerbad / Torrent
Aan de oostelijke Alpenzuidkant ook vandaag nog aanhoudend föhnig (tot 4 hPa drukgradiënt). Met verdere drukstijgingen krijgt de zon ook veel meer speelruimte en stijgt het kwik naar 21 graden aan de noordkant en tot 26 graden inner-alpin (Wallis). Aan de zuidkant kan het kwik oplopen naar 28 tot 29 graden en lokaal mogelijk ook tropische 30 graden.
Zaterdag warmt het met veel zon in de westelijke Alpen verder op, de oostelijke Alpen en met name de noordoostelijke regionen houden nog de invloed van het hoogtelaag dat dan met zijn kern tot boven Slovenië is doorgetrokken. Vooral in de middag groeien stapelwolken uit tot lokale regen of onweersbuien. Middagtemperaturen al naar gelang bewolking of neerslag tussen de 17 en 25 graden! Tevens moet in de oostelijke Alpen nog rekening worden gehouden met een krachtige noordelijk wind.
Zondag gaat een warme hoogterug zich van het zuidwesten uit tot over de Alpen uitbreiden en in alle hoogtes gaan de temperaturen verder in de lift. Met veel zon stijgt het kwik dan naar 27 tot 30 graden en de vorstgrens komt rond de 4000 meter te liggen. Ook in de oostelijke Alpen zet de weersverbetering verder door, echter moet er met name in de oostelijke regionen door (zwakke) invloed van het hoogtelaag dat dan met kern boven de noordelijke Balkan is aanbeland rekening worden gehouden met meer stapelwolken en lokaal nog een regen of onweersbui. Algemeen hier ook nog wat lagere temperaturen en meer wind!
Maandag en dinsdag gaat de zuid Europese warmte pomp op volle toeren draaien en belooft het in het gehele Alpen gebied weer hoogzomers te gaan worden. Op het 850 hPA vlak (circa 1580 meter) stijgt het kwik dan naar 18 tot 23 graden! Dat is genoeg voor 28 tot 33 graden in de lagere delen en dalen. Wel neemt vanaf dinsdag de kans op een lokaal verfrissend warmte onweder weer toe.

T850 hPa voor maandag 12h00, lokaal stijgt het kwik naar 20 tot 24 graden op circa 1500 meter
In het verdere verloop van de week verblijven we onder een uitloper van het Azorenhoog dat met zijn hoogte-as net ten noorden en later zelfs boven de Alpen komt te liggen. We verblijven ook dan aan de warme kant van het geheel en het gaat dan zomers verder. Binnen het gebied van de wat zwakkere hogedruk (1015 hPa) en wat vlakkere drukverdeling blijft de kans op een regen of onweersbui, ondersteund door de dagelijkse gang, op de loer liggen.

GFS 500 hPa voor woensdag met de Alpen aan de warme kant van het geheel! Zeer warm tot heet blijft het in de zuidelijke Europese (vakantie) landen
Mogelijk dat in het weekend of met de start van de nieuwe week een (zwakke) hoogtetrog vanuit het noordwesten het zomerweer weer probeert te frustreren, erg overtuigend is deze ontwikkeling echter nog niet. Hieronder nog de nieuwste GFS ensembles.
Samengevat: in het weekend van west naar oost overgang naar (hoog)zomers weer en met veel zon weer tropische temperaturen. Vanaf dinsdag aanhoudend warm zomerweer, geleidelijk weer wat stijgende onweerskansen!
Afijn, hoe dat tegen die tijd allemaal gaat verlopen zullen de komende dagen duidelijk moeten gaan maken. Daarover dan later meer. Vanuit een (nog) bewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst waar dan ook. Blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Ook in Brigerbad is het nog even geduld hebben mbt de zon

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.216 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Zomer comeback, maandag dinsdag weer tropisch”

  • Ron
    17 juli 2020 at 12:40

    Top bericht weer! Ziet er al met al best goed uit zo voor aankomende week.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier