Advertentie



 

Algemeen: ook het weekend verblijven de Alpen onder de invloed van laag – Zlatan – met kern boven de Britse Eilanden. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt onverminderd vochtig warme lucht aangevoerd en daarmee blijven de onweerskansen bestaan. Maandag zorgt een koufront voor een tijdelijke afkoeling vanaf woensdag herstel warme zomerweer!

 Eerst nog (zeer) warm met onweersbuien

Zo langzamerhand begint het een beetje een eentonig verhaal te worden met de vochtig warme lucht en de bereidheid  onweersbuien die van de atmosfeer tot het ontwikkelen van onweersbuien. Ook gisteren was het weer vochtig warm met maxima die lokaal weer tot boven de 30 graden opliepen. Met de vochtige en zeer warme luchtmassa’s was  de atmosfeer weer behoorlijk onstabiel van opbouw en door de invloed van een trog storing was er nog een extra trigger aanwezig voor het ontwikkelen van onweersbuien.

Verkoeling vind je in de bergen of nog beter in het water van de bergmeertjes. Foto Orcières Merlette
Voor de echte bikkels adviseren we het ijskoude smeltwater van de gletsjers. Foto Steingletscher en Steinlimigletscher (Bern) vai FB Marko Prietzel

Zoals zo vaak worden deze buien aan de voorzijde van de hoogtetrog boven de bergen getriggerd waarna ze zich later,  gedragen door de zuidwestelijke stroming, naar het noordoosten en oosten tot “uitsmeren” en ook het Alpen voor en laagland er mee te maken krijgen. Aan de noordkant werd door convergentie veroorzaakt door de Bise (noordoostelijk stroming door vlak bodemlaag versus zuidwestelijke hoogtestroming) de trigger nog extra gestimuleerd met als resultaat zware onweersbuien met Platzregen, hagel en zware windstoten.

Convectie boven de Räterichsbodensee – Grimselpass (foto Marko Prietzel)

De motor achter dit geheel is een (hoogte)laag boven de Britse Eilanden dat dit weekend quasi stationair daar blijft liggen. Weliswaar verliest het wat aan kracht maar grosso modo zal er aan het weerbeeld niet veel veranderen. Met de aanvoer van vochtig warme lucht vanuit het zuidwesten zullen na een zonnige start van de dag door de dagelijkse gang (zon) boven de bergen weer stapelwolken ontstaan die dan in de loop van de middag uitgroeien tot onweersbuien.

Lokaal kunnen die weer plensbuien zijn met hagel en ook zware windstoten. Het is en blijft warm met middagtemperaturen die tot 24 a 29 graden oplopen, in het oosten en zuidoosten wordt het lokaal 30 tot 32 graden. Zondag algemeen ietwat lagere temperaturen. Ook in de bergen handhaaft het kwik zich op een hoog zomers niveau. Op 2000 meter wordt het 12 tot 18 graden en de vorstgrens houdt zich ergens rond de 3800 meter op.

Radarbeeld van 08h30 via Wetteronline.de

Afkoeling / onbestendig
Begin volgende week trekt het opvullende hoogtelaag het continent op en achter een koufront gaat maandag minder warme lucht tot over de Alpen uitstromen. Vooral tijdens passage van het koufront op zondag / maandag leeft de buienactiviteit weer op en ook de naar west draaiende wind neemt in kracht toe. Maandag en dinsdag en in het oosten deels ook nog woensdag krijgen we met markant koelere condities te maken.

Fronten opgenomen in de westelijke hoogtestroming gaan dan tevens een wisselvallig weerfase geven met af en toe regen en onweersbuien. In de bergen daalt de sneeuwvalgrens tot 2500 a 2300 meter. Grotere neerslaghoeveelheden worden er dinsdag echter niet meer verwacht en op woensdag gaat in de westelijk Alpen alweer een weersverbetering inzetten.

Trend T850hPa (temp op 1500 meter. Prikpunt centrale Alpen Davos
en de vorstgrens

Donderdag volgen dan ook de oostelijke Alpen. De zon krijgt van west naar oost steeds meer ruimte en het kwik gaat weer in stijgende lijn met in het weekend weer hoog zomerse temperaturen! Wel neemt dan, hoe kan het ook anders, de kans op lokale warmte onweders weer toe!

Hoe de koelere periode en een volgende hoog-zomerse hogedruk periode zich in details zullen gaan ontwikkelen gaan we natuurlijk de komende dagen vervolgen.

Barre tijden voor de Alpen gletsjers
Voor de gletsjers in de Alpen is het jaar 2017 tot dato een zeer slecht jaar en wanneer het zo doorgaat kon het smelttechnisch na 2013 opnieuw een record slecht jaar gaan worden. Oorzaken voor het versneld smelten zijn o.a het warme voorjaar en de sneeuwarme winter. De beschermende sneeuwlaag ontbreekt veelal en de gletsjers zijn vervuild en donker gekleurd. Dit zorgt wederom voor meer warmte  resorptie en een verdere versnelling van het smeltproces.  De eens zo imposante Rhone gletsjer hier in Oberwallis kwam begin 2000 nog tot over de bergkam, nu heeft de tong zich al ver daar voorbij teruggetrokken en vormt zich een steeds groter meer van smeltwater wat het smeltproces nog verder versnelt.

Het jaar 2017 is een slecht jaar voor de gletsjers in de Alpen. De Rhone gletsjer in Oberwallis “krimpt” 10cm per dag en het gletsjermeer aan de tong wordt steeds groter in omvang. Foto 5 juli 2017, breedte ongeveer 400 meter
Vergelijk foto 2011
Begin 1900 kwam de tong van de Rhone gletsjer nog tot in het daltot aan het dorpje Gletsch. In 1999 toen ik in Oberwallis kwam wonen raakte de tong nog tot over de rand maar al snel was hde tong vanuit  het dal niet meer te zien. Rechts is mooi de kronkelende weg van de Furka te zien.

De Rhone gletsjer heeft zich de afgelopen 7 jaar “slechts” 170 meter teruggetrokken, voor andere gletsjers ziet het verlies aan lengte (en massa) er nog veel beroerder uit en vele van hen zullen de komende jaren geheel uit het berglandschap verdwijnen. Het zijn vooral ook de positieve terugkoppelingen die ontstaan wanneer de gletsjers aan massa verliezen en welke de “Geltscherschwund” nog verder versnellen. Binnenkort zullen we nader ingaan op het smelten van de Alpen gletsjers ten gevolge van de global warming.

Indrukwekkend ook het smelten van de Pasterze, met 8 km de grootste gletsjer van Oostenrijk (Grossglockner)

Tot zover voor deze zaterdagochtend, fijn weekend of fijne vakantie gewenst in of ook buiten de Alpen. Ciao vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.011 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Zlatan leidt (tijdelijk) koelere zomer fase in”

  • Martijn
    22 juli 2017 at 09:21

    Onweer in de alpen gaaf! En nog wat verse sneeuw op de bergen is ook altijd gaaf om te zien!

  • MrB
    22 juli 2017 at 09:57

    Bedankt voor de update Johann. Jammer van het tijdelijke minder warme weer.

  • MrB
    23 juli 2017 at 19:11

    Komt er nog een nieuwe bericht? Ben wel benieuwd naar het weer in Tirol/pitztal

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier