Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De Alpen hebben te maken met de invloed van een zwak hogedrukgebied. Dit zorgt voor zeer zonnig en zomers warm weer. De weersituatie is stabiel, alleen in het zuiden van de Alpen zijn de luchtmassa’s wat instabieler. Hier bestaat de kans op buien en onweer later vandaag. In de loop van de week neemt de wisselvalligheid toe. Met name in het zuiden en de westkant van de Alpen valt de meeste neerslag. Richting volgende weekeind gaan de temperaturen weer omlaag en stroomt koelere lucht vanuit het noorden richting de Alpen.

Mei is meestal de maand waarin veel sneeuw smelt. Dat jaar was dat anders en was mei juist aan de koele kant. Er ligt nog altijd veel sneeuw in de bergen vergeleken vorig jaar, maar met de hogere temperaturen op dit moment gaat deze sneeuw wel snel verdwijnen. Deze periode noemen we ook wel Tauwetter, de weersituatie met dooi van sneeuw en ijs (en mogelijk gletsjers). Het dooien (Tauen) gaat vaak gepaard nat en grijs weer in vergelijking met de koude maar prachtige sneeuwperiodes. Toch belooft het vandaag nog een zeer aangename zomerse dag te gaan worden.

Een vergelijking van twee webcambeelden bij Heiligenblut in Oostenrijk met het beeld van vandaag en een jaar geleden op 2 juni. Er ligt nog altijd veel sneeuw, maar dat zal de komende dagen wel snel gaan verdwijnen (foto-webcam.eu)

Onder de vleugels van hoog – Pia – en een uitloper van het subtropen hoog was het volop zomers gisteren. Goed te zien is ook hoeveel sneeuw er nog ligt in de Alpen (bron: NASA Worldview)

Vandaag heerst zonnig en warm zomerweer in de Alpen. Dankzij een groot uitgestrekt hogedrukgebied is de weersituatie rustig en is er weinig wind. Gisteren lagen de temperaturen op veel plaatsen al boven de 25 graden en vandaag wordt het nog wat warmer. Door de sterke opwarming ontstaan er in de loop van de dag stapelwolken. Mogelijk kunnen deze ook uitgroeien tot een onweersbui. De grootse kans op buien geldt voor de zuidkant van de Alpen. Hier moet later vandaag, aan het eind van de middag, rekening gehouden met lokale buien en daarbij ook onweer. De vorstgrens ligt vandaag rond 3600m en de wind is zwak.

In Zwitserland kwam op de meeste plaatsen de maximum temperatuur uit boven de 25 graden gisteren. Vandaag wordt het nog wat warmer en komen de temperatuur zelf tot de 30 graden in de dalen.

Ook in Oostenrijk zomerse temperaturen rond de 25 graden, maar iets koeler dan het westen van de Alpen. Vandaag wordt het warm en ligt de vorstgrens op 3600m.

Een vlakke drukverdeling vandaag boven een groot deel van Europa. In de Alpen kan dit zorgen voor onstabiel weer met mogelijk eind van de dag een aantal onweersbuien. Met name aan de zuidkant van de Alpen. (Wetterzentrale.de)

Morgen is het ook nog warm en is er veel ruimte voor de zon. De onstabiliteit neemt wel verder toe. Ook nu bestaat er een toenemende kans op buien en onweer aan de zuidkant van de Alpen. Dinsdag begint de dag mooi en zonnig, maar trekt in de loop van de dag vanuit het westen een storing richting de Alpen. Aan de westkant van de Alpen gaat het regen in de loop van de middag en wordt ook aan de zuidkant van de Alpen neerslag verwacht. In het oosten van de Alpen blijft het langer droog, maar neemt de bewolking hier toe.

Op woensdag trekt een storing over de Alpen. Dit gaat gepaard met neerslag en mogelijk ook onweer in de Alpen. (Weerkaart DWD, via Wetterzentrale). 


De som van neerslag t/m vrijdag. Verspreid over de Alpen kunnen buien voorkomen deze week. De meeste neerslag wordt verwacht aan de zuid- en westkant van de Alpen. (cumulatieve neerslag ICON-EU, via WXcharts.com)

Woensdag schijnt de zon weer vaker en lopen de temperaturen opnieuw sterkt op. Het belooft een hete dag te worden met temperaturen die opnieuw oplopen richting 28 tot 31 graden. In het zuiden van de Alpen is het ook vrij zonnig, maar blijft de kans ook hier het grootst op buien en onweer. Vanaf donderdag tot en met Pinksteren wordt het wisselvallig en gaan we de zon steeds minder vaak zien. De temperaturen gaan dan weer omlaag en stroomt koelere lichting vanuit het noorden richting de Alpen.

In de loop van de week neemt de kans toe op afkoeling in de Alpen. Koelere lucht vanuit het noordelijke richting stroomt richting de Alpen. Hierbij kan het ook föhnig worden met de koelere vochtige lucht aan de noordkant en in het zuiden van de Alpen relatief warmer en droger. (Temperatuur afwijking 850 hPa ECMWF, via Wetterzentrale.de)

Vooruitzichten
De komende dagen zijn typische zomerdagen. Er is veel ruimte voor de zon, maar in de namiddag bestaat er de kans op buien. Vooral in de Zuid-Alpen zien we de hele week elke dag kans op de ontwikkeling van buien in de loop van de middag. Op dinsdag naar woensdag trekt een storing over de Alpen die zorgt voor neerslag aan de westkant, maar ook de rest van de Alpen krijgt te maken met buien. Op woensdag gaat de temperatuur nog even flink omhoog, maar eind van de week lijkt het mooie weer voorbij. Richting volgende weekeinde liggen de temperaturen aanzienlijk lager dankzij een noordelijke stroming. We krijgen te maken met een lichte Zuidföhn. Aan de noordkant wordt het dan wisselvalliger en aan de zuidkant juist zonnig er droger.

Prachtige plaatje van 31 mei van Maarten Minkman. De route van Allemont richting Bérarde in de Franse Alpen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 514 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier