Advertentie 

Na een aantal turbulente dagen met veel wind en sneeuw keert de rust langzaam terug in de Alpen. In de bergen is veel sneeuw gevallen en ligt er meer dan voorgaande jaren. Het lawinerisco is op dit moment hoog. Vandaag blijft het nog wisselvallig met veel wind en bewolking, maar de kerstdagen verlopen zacht en grotendeels droog. Richting de jaarwisseling gaan de temperaturen weer omlaag en valt er mogelijk verse sneeuw.

Weihnachtstauwetter zorgt voor wisselvallig weer

Het gebeurt regelmatig dat vlak voor en rond de kerstdagen er sprake is van een periode met dooi en wisselvallig weer. Vaak wordt er dan ook gesproken van Weihnachtstauwetter in de Alpenlanden. Ook dit jaar is dat weer het geval en hebben we op dit moment te maken met wisselvallig weer en relatief hoge temperaturen.

Vandaag staat er een stevige tot stormachtige westenwind in de bergen. Tegen het einde van de middag en in de avond trekken nieuwe buien over vanuit het noordwesten.

Vandaag blijft het nog wisselvallig en staat er veel wind. De wind draait geleidelijk van het noordwesten naar het westen. In de bergen waait het nog stevig en staat er een sterke tot stormachtige westenwind. In de Noord-Alpen blijft het vandaag het grootste deel van de middag bewolkt en komen ook enkele regen- en sneeuwbuien voor. De sneeuwgrens ligt eerst nog rond 1500 meter, maar deze stijgt in de loop van de middag steeds verder. Tussen de buien door laat de zon zich ook nog af en toe zien. In de Zuid-Alpen blijft het langer droog en is er meer ruimte voor de zon. Tegen het einde van de middag en in de avond trekken nieuwe buien over vanuit het noordwesten.

Hoog lawinerisico en schade door storm

Dankzij een noordweststau-situatie is er de afgelopen dagen veel sneeuw gevallen hogerop en met name in de noordwestelijke Alpen. Niet alleen viel er veel sneeuw ook heeft het behoorlijk hard gewaaid. De storm heeft voor veel schade gezorgd. In Ridnaun-Ratschings in Zuid-Tirol viel er een boom op een skilift waarbij enkele gewonden zijn gevallen.

De combinatie van veel sneeuw en wind zorgt op dit moment ook voor een hoog lawinerisico. Op veel plaatsen (met name in de Noord-Alpen) geldt een lawinerisico van 3 tot 4. In de oostelijke Alpen enkele gebieden zelfs 5 (hoogste niveau). Let daarom goed op een blijf op de pistes komende dagen. Vooral op plekken waar de wind veel sneeuw heeft verzameld is de situatie kritisch. Ook gisteren was er sprake van een lawine in Pitztal en vond een grote zoekactie plaats.

De verwachting is dat het lawinerisicio komende week iets kan afnemen, maar zijn met opwarming ook Gleitschnee lawines mogelijk. Ook zijn er door zonnestraling nog steeds losse sneeuwlawines mogelijk.

Kerstdagen zeer zacht en ruimte voor de zon

De noordwestelijke stuwing (Stau) van afgelopen dagen heeft veel vochtige lucht naar de Alpen gebracht. Deze luchtmassa’s waren relatief zacht in vergelijking met andere stau-situaties in deze tijd van het jaar. Daardoor lag de sneeuwvalgrens soms behoorlijk hoog en viel er uiteindelijk minder winterse neerslag dan de weermodellen eerder aangaven. Toch ligt er dit jaar duidelijk meer sneeuw hogerop dan in voorgaande decembermaanden.

Op de Furkajoch (Vorarlberg) ligt duidelijk meer sneeuw in vergelijking met een jaar geleden. Bron: foto-webcam.eu
Ook in Saalfelden Leogang ligt duidelijk meer sneeuw op dit moment dan een jaar geleden. Toen lag het dal er ook een stuk groener bij. Bron: foto-webcam.eu

Met de kerstagen gaan we de zon weer vaker zien. Omdat de Alpen zicht bevinden aan de flank van een hogedrukgebied dat zicht uitstrekt boven Midden-Europa wordt het rustiger weer. In de dalen neemt de kans op Hochnebel toe, maar hogerop is er ruimte voor de zon. Aan de noordkant van de Alpen is er af en toe nog wat bewolking en is een enkele regenbui niet uitgesloten. Het is behoorlijk zacht met temperatuur van ruim 10 tot mogelijk zelfs meer dan 15 graden in de dalen.

De sneeuwvalgrens ligt behoorlijk hoog voor deze tijd van het jaar en komt morgen uit op ruim 2500 meter op veel plaatsen. De neerslag die er nog valt zal vooral regen zijn.

De sneeuwvalgrens ligt behoorlijk hoog voor deze tijd van het jaar en komt morgen uit op ruim 2500 meter op veel plaatsen. De neerslag die er nog valt zal vooral regen zijn.

Trend: richting de jaarwisseling kouder en sneeuw

Na de kerstdagen gaat de temperatuur geleidelijk weer wat omlaag en neemt de wisselvalligheid toe. De Alpen blijven te maken houden met dynamische weer met sterke weersinvloeden vanaf de Atlantische Oceaan. Op de donderdag en vrijdag neemt een westenwind weer in kracht toe en trekken soms enkele storingen over. Toch verlopen de dagen grotendeels wel droog en is er ook ruimte voor de zon.

Op temp. anomalie voor 1 januari laat koudere lucht naar de Alpen afzakt. Voor de West-Alpen krijgen te maken met veel koudere lucht (ECMWF verwachting via WXcharts.com)

Het ECMWF weermodel laat rond 1 januari zien dat er koudere lucht afzakt waarbij met name de West-Alpen te maken krijgen met koudere lucht. (bron: WXcharts.com, METDESK)

De weerpluim laat zien dat het mogelijk veel kouder gaat worden en er winterse neerslag verwacht kan worden. De onzekerheid is echter nog groot. Bron: ECMWF, prikpunt Innsbruck)

Richting de jaarwisseling draait de aanvoerrichting naar het noorden. Koudere luchtmassa’s stromen dan naar de Alpen waarbij mogelijk ook sneeuw kan gaan vallen. Vooral het Europese weermodel laat deze weersituatie sterk zien rond 31 december en 1 januari. Het GFS komt met een vergelijkbaar scenario waarbij rond 1 a 2 janauri de koudere lucht de Alpen bereikt. Het is nog even afwachten hoe het daadwerelijk zal verlopen, maar er is een redelijk grote kans op koudere weer na de kerstdagen. Mogelijk valt er dan ook weer verse sneeuw in de Noord-Alpen in de lagere delen.

Voor nu wens ik iedereen alvast hele fijne dagen toe en blijf vooral Alpenweerman volgen!

(Visited 6.117 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier