Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

We krijgen dit weekend in de Alpen te maken met een (zeer) zacht weerbeeld. Er wordt vanuit het zuiden zachte lucht aangevoerd en de Föhn doet er ook nog een schepje bovenop. De 0-gradengrens gaat boven de meeste toppen liggen. Stormdepressie Dennis zorgt ook nog eens voor een toenemende wind vanaf zondag waardoor het weer stormachtig wordt.  De nieuwe week gaat koeler verlopen waarbij er geregeld sneeuw zal vallen. Hoeveel sneeuw er kan gaan vallen en hoe is het weer onderweg van en naar de Alpen? Je leest alle details in dit weerbericht:

In Mittenwald gisteren bewolkt en geregeld neerslag. Via Foto-webcam

Wintersport weerbericht (kort)

Vandaag nog rustig wintersportweer in de Alpen. Er is ruimte voor de zon terwijl er ook een aantal wolkenvelden overtrekken. In de loop van de ochtend en middag meer opklaringen vanuit het westen. Wel is het (zeer) zacht met een 0-gradengrens van 2500 meter aan de zuidkant tot 3000 meter aan de noordkant. Vanaf zondag meer wind en later op maandag weer neerslag en sneeuw.

De zon kwam erbij in het Wipptal waarbij de temperatuur ook alweer opliep. Via Foto-webcam.

 Vandaag: zeer zacht en rustig weer

De Alpen profiteren vandaag nog van een hogedrukgebied waardoor het weerbeeld vandaag nog rustig is. Er trekken wolkenvelden over maar vanuit het westen komen er in de loop van de ochtend en het begin van de middag steeds meer opklaringen.

De weerkaart voor vandaag via onze weerkaarten pagina: de Alpen profiteren nog van een hogedrukgebied, maar bij IJsland komt Dennis al in beeld met een kerndruk van minder dan 930 (!) hPa.

Dankzij een zuidwestelijke stroming wordt weer (zeer) zachte lucht aangevoerd. Een lichte föhn die in de middag op komt zetten geeft nog een extra (zachte) zet. De 0-gradengrens gaat vandaag oplopen naar 2800 tot 3000 meter aan de noordkant van de Alpen tot 2500 à 2700 meter aan de zuidkant. In de dalen wordt het afhankelijk van de hoogte tussen de 6 tot 13 graden.

Het blijft wel droog vandaag en er staat nog weinig wind. In de avond en nacht naar zondag zal deze wel wat toenemen bij de föhn.

Actuele Alpenweerman webcambeelden vanuit Rosswald:

Morgen: toenemende wind en zachter

Morgen wordt het nog zachter in de Alpen als de föhn nog wat intensiever wordt en de meest zachte lucht wordt aangevoerd. De 0-gradengrens ligt tussen de 3300 tot 3400 meter in het westen tot maar liefst 3600 meter in het oosten. Dankzij de föhn en zachte lucht wordt het in de typische föhndalen 15 tot 17 graden waarbij een uitschieter richting de 20 graden niet onmogelijk is. In de meer beschutte dalen wordt het 9 tot 12 graden.

De weerkaart voor vandaag via onze weerkaarten pagina: Dennis beweegt richting Schotland maar het sterke windveld komt ook richting de Alpen. De invloed van het hogedrukgebied neemt sterk af.

De drukverschillen nemen toe als stormdepressie Dennis dichterbij schuift vanaf Schotland. Hierdoor krijgen de Alpen te maken met een toenemende wind en föhn. In het westen wordt de meeste wind verwacht met windstoten op de toppen tussen de 60 tot 80 km/h. Elders op de Alpenhoofdkam zal de wind ook meer toe gaan nemen. In de Vogezen en ten noorden van de Zwitserse Alpen komen windstoten van 80 tot 120 km/h voor in de heuvels.

Doordat Dennis ook dichterbij schuift zullen er ook steeds meer wolkenvelden vanuit het westen over gaan trekken, al zal er tussendoor ook nog ruimte voor de zon zijn.

Komende week: stormachtig begin met geregeld sneeuw

De week begint stormachtig met op maandag in de westelijke helft windstoten op de toppen van 90 tot 120 km/h. In het oosten waait het in eerste instantie iets minder met 70-90 km/h maar ook later op de middag en avond zijn uitschieters richting de 100 km/h mogelijk.

Dit hangt samen met Storm Dennis en een koufront dat de Alpen weet te bereiken. Op maandag trekt een koufront over de Alpen en zullen er vooral opklaringen in het oosten en ten zuiden van de Alpenhoofdkam zijn.

De weerkaart voor vandaag via onze weerkaarten pagina: Een strakke westelijke stroming verdrijft de (zeer) zachte lucht waar we dit weekend mee te maken hebben.

De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie tussen de 1400 en 1900 meter, maar zakt na het koufront richting de 800 à 900 meter. In het noordwesten wordt de meeste sneeuw verwacht: vanaf 1500-1900 meter: 10 tot 25 centimeter. Met 5 tot 15 centimeter valt er in het oosten wat minder waarbij de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam grotendeels buiten schot blijven (regio Bozen kan hogerop wel wat sneeuw verwachten).

Dinsdag krijgen we een tijdelijke verbetering met opklaringen en wolkenvelden waarbij de wind wat meer gaat liggen. Maar vanaf woensdag vanuit het noordwesten nieuwe storingen onderweg en een sneeuwvalgrens die gaat zakken tot in de lagere dalen (600-800 meter). Met name het noordwesten kan dan weer 10 tot 30 centimeter sneeuw verwachten in de hogere gebieden. Die details zullen de komende dagen wel meer duidelijk gaan worden en ook zeker besproken worden in de weerberichten!

Reisweer van en naar de Alpen

Dit weekend krijgen de mensen die van en naar de Alpen reizen te maken met een toenemende wind. Vandaag is het op de routes richting de Alpen droog en overwegend bewolkt met een paar opklaringen. Vanaf zaterdagavond gaat Storm Dennis zorgen voor een toenemende wind waarbij met name in de Benelux en het noorden van Frankrijk (zeer) zware windstoten voor kunnen komen. Op wat lichte neerslag in Duitsland na blijft het rondom de Alpen nog droog. Vanuit het westen gaat het vanaf zondagochtend in de Benelux en later Frankrijk en Duitsland wel regenen.

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.464 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen: zeer zacht weekend met stormachtig slot”

 • Robert
  15 februari 2020 at 08:42

  Is er al wat meer bekend over de krokus week?

 • Maarten Minkman
  15 februari 2020 at 11:10

  Beste Robert,

  Komende week wordt het dus weer wat koeler met af en toe storingen vanuit het noordwesten die voor sneeuw zorgen tot in de meeste dalen. Op termijn waarschijnlijk weer meer ruimte voor zachtere lucht maar die details zullen de komende dagen zeker voorbij komen in de weerberichten!

  Groeten,
  Maarten

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier