klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: onder invloed van hogedruk worden warme luchtmassa’s naar de Alpen gepompt. Het is dit weekend dan ook uitzonderlijk zacht in de Alpen, al trekt zondag in het oosten van de Alpen wat koudere lucht binnen. Het wordt dan ook een stuk onstuimiger en met name op de toppen kan het tot storm komen. Vanaf woensdag wordt het in het gehele Alpengebied kouder met verse sneeuw.

Hogedruk domineert vandaag boven de Alpen en er wordt zeer zachte lucht aangevoerd. Zie hier meer weerkaarten.

Kort weerbericht vandaag: Het is zeer warm met op 1500 meter 8-10 graden in de westelijke Alpen en 5-7 graden in de oostelijke Alpen. De vorstgrens varieert van 2500 m hoogte in het oosten tot 3000 m in het westen. Het is flink zonnig. In de middag gaat de wind op de toppen aantrekken naar krachtig tot hard. Morgen meer wind en in de noordelijke Alpen meer bewolking.

Nu zeer zacht, halverwege komende week kunnen we dit soort foto’s weer tegemoet zien. Foto: Hans ter Braak.

Gisteren viel met name in de oostelijke helft van de Alpen nog wat neerslag – voor een uitgebreide terugblik over het weer en de condities de laatste dagen, kijk hier -. Vandaag is het stukken zachter dan gisteren. De laatste neerslag en bewolking hebben het Alpengebied verlaten en de dag verloopt volop zonnig. In de middag trekt vanuit het noorden wel sluierbewolking binnen, maar hier schijnt de zon nog doorheen. De temperatuur ligt erg hoog met in de lagere dalen dubbele cijfers en zelfs op 2000 meter hoogte temperaturen boven het vriespunt.

Morgen blijft het zacht en aanvankelijk zonnig, al trekt er vanuit het noorden meer bewolking binnen (vooral over het midden en oosten van de Alpen). In het zuiden blijft het zonnig onder invloed van de föhnwerking. In de late middag en de avond kan er ook al wat neerslag vallen en dit gebeurt aanvankelijk bij een zeer hoge sneeuwgrens rond of zelfs iets boven de 2000 meter.

Maandagochtend daalt de sneeuwvalgrens tot zo’n 500 meter in de oostelijke Alpen. Elders blijft die sneeuwgrens met ruim boven de 1000 (tot 1600) meter behoorlijk hoog. Morgenmiddag tot en met maandagochtend moet er rekening gehouden worden met veel wind, vooral de noordoostelijke Alpenregio krijgt het te verduren met windstoten tot ruim boven de 100 km/u op de toppen. De lagere temperaturen in de oostelijke Alpen zijn van korte duur, want maandagmiddag warmt het vanuit het westen weer op. De neerslag/sneeuw en ook storm situatie zijn voor de termijn nog vrij onzeker, aangezien een klein verschil in dit geval in een groot gebied uitwerking kan hebben op de sneeuwvalgrens. In ieder geval is er maandagmiddag weer ruimte voor de zon in de westelijke Alpen. In de oostelijke Alpen blijft het langer bewolkt. In het zuiden is het ook “gewoon” weer zonnig.

Het WRF-model geeft tot maandagmiddag op de toppen 10 tot lokaal ruim 30 centimeter sneeuw, maar op het oosten na zal alles onder de 1500 meter als vloeibare vorm vallen. Bron: Wetterzentrale

Dinsdag neemt de bewolking weer toe en komt het ook weer tot neerslag bij een sneeuwvalgrens van 1400-1600 meter. Woensdag volgt er een koufront en de sneeuwvalgrens daalt dan snel van 1100 meter in de ochtend tot de lagere delen en dalen (300-600 meter) in de avond. In de staugebieden kan dan hogerop tot vrijdag zeker een halve meter vallen. In de dalen gaat het om enkele tientallen centimeters. In de zuidelijke Alpen blijft het overwegend droog en zonnig.

De sneeuwvalgrens daalt op woensdag naar de lagere delen. Kijk hier voor meer weerkaarten.

Op vrijdag volgt er weer een warmtefront en gaat de eventuele neerslag die er nog valt in de lagere delen geleidelijk over in regen. Het eerste deel van het weekend verloopt dan ook zacht. Zondag volgt opnieuw een koufront, is er weer kans op neerslag en dalen de temperaturen. Ook volgende week lijkt het een komen en gaan van storingen en warme/koude fasen te zijn.

We gaan in de gaten houden hoe het de komende dagen gaat lopen! Ben jij nou benieuwd waarom het deze winter zo zacht is? Kijk dan hier. Ook voor een uitleg over fronten ben je op Alpenweerman aan het juiste adres.

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 4.475 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Zeer zacht weekend, komende week weer sneeuw tot in dalen”

 • Johann
  22 februari 2020 at 09:00

  Net de laatste ECMWF HiRes er nog even naast gelegd en dan gaat er woensdag ook aan de oostelijke Alpenzuidkant op een noord Italië laagje met koers noordelijke Adria veel neerslag (sneeuw) te vallen.

 • MrB
  22 februari 2020 at 17:02

  spannend allemaal. Vandaag aangekomen in het zilltertal. Heerlijk weer. Staat de zon nog in de verwachting Johann, de komend dagen of alleen maar bewolkt, regen en sneeuw ?

  • Johann
   22 februari 2020 at 18:28

   De zon zal zeker tussen de storingen te zien zijn. Stabiel wordt het echter niet dus zaak om de goeie momenten mee te pakken!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer