Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven het oosten van Europa heeft zicht een zuidwestelijke hoogtestroming ingesteld waarmee zeer zachte droge lucht wordt aangevoerd. Aan de Alpennoordkant neemt de Föhn in kracht toe. Vanaf donderdag Föhneinde en tijdelijk onbestendig, minder zacht. Weekend tussenhoog en weer meer zon.

Verder aantrekkend Föhn

Het hoogtelaag dat grote delen van centraal Europa en de Alpen een week lang het onderkoelde weer bezorgde met sneeuw in de bergen en deels tot in de lager delen is naar het noordoosten weggetrokken en van de kaarten verdwenen.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte

Daarvoor in de plaats heeft zich tussen een hoogtetrog op de Atlantische Oceaan en hogedruk boven oost Europa een zuidwestelijke hoogtestroming ingesteld waarmee zeer zachte van origine subtropische lucht wordt aan gevoerd. Gisteren steeg het kwik lokaal al tot 18 graden en de vorstgrens naar 3600 meter.

Ook in hooggebergte zeer zachte

Vandaag en morgen wordt het nog warmer! Dit heeft te maken met een uitloper van het subtropenhoog die over de Alpen zwenkt. Het 500 hPa vlak komt daarbij op 5700 meter te liggen en de temperaturen stijgen op deze hoogte tot een graad of 10 onder het vriespunt. Ter vergelijking, binnen een hoogtelaag met koude lucht zien we op deze hoogte temperaturen van -20 of -30 en in de winter soms ook nog een heel stuk kouder.

GFGS 500 hPA met de “warme” hoogterug tot over de Alpen

Dit opwarmen van de verticale luchtkolom heeft ook gevolgen voor de vorstgrens, vandaag en morgen ligt deze net onder de 4000 meter. Op het 850 hPa vlak wordt het een graad of 17 tot 19.

GFS 500 hPa temperaturen en hoogte drukvlak
GFS zero level

Kortom voor de tijd van het jaar zeer zachte condities en de sneeuw die is gevallen zal tot grotere hoogtes weer geheel of gedeeltelijk gaan verdwijnen. Dat geldt helemaal voor de nog warme(re) zuidhellingen.

De westelijke Alpen hebben vandaag te maken met meer (hogere) of Hochnebelachtige bewolking en lokaal in het oosten ook Hochnebel die de zon een wat waterachtige verschijnen zal doen geven. De oostelijke Alpen profiteren van drogere lucht met volop zon. De maxima liggen vanmiddag tussen de 15 en 20 graden, op 2000 meter varieert het kwik tussen de 2 graden aan de zuidkant en 12 graden aan de noordkant.

Radarbeeld Alpen 09h00.
Het vocht in de lucht en de Hochnebel leverde vanmorgen weer fraaie plaatjes op

Stormachtige Föhn, lokaal 25 graden

Morgen woensdag bereikt de Südföhn zijn hoogtepunt en zal in de Föhngebieden tot stormkracht aantrekken en stijgt het kwik tot 20 a 23 graden en lokaal zijn 25 graden mogelijk. De Alpenzuidkant en met name de westelijke zuidkant heeft te maken met meer (Stau) bewolking met kans op wat neerslag. Veel zal dit echter niet te betekenen hebben.

Even een kijkje in ons partner gebied Innsbruck (530m) dat al lekker profiteert van de ochtendzon. Morgen en donderdag wordt het een graad of 19 a 21 en de sneeuw op de Nordkette zal het heel lastig gaan krijgen 

Föhneinde en neerslag op koufront

Vanaf donderdag evolueren we achter een een eerste (zwakke) storing die met wat neerslag over de Alpen trekt naar een onbestendiger weertype respectievelijk westelijke stromingspatroon. Ook vrijdag kan er met voorkeur voor de (zuid)westelijke Alpen neerslag en westelijke zuidkant neerslag gaan vallen. Sneeuwvalgrens meest boven de 2400 a 2600 meter. Nulgradenniveau geleidelijk dalend naar 2700 tot 2500 meter.

GFS neerslag 3h/mm voor vrijdagochtend. Vooral de westelijke Alpen(zuidkant) krijgt dan met neerslag te maken

Weekend meer zon

In het weekend gaat een in de westelijke stroming opgenomen hoog van west naar oost voor een weersverbetering zorgen. De zon krijgt steeds meer ruimte en is vrij zacht met maxima van 13 tot 19 graden. Nulgradenniveau zaterdag aanvankelijk tot 2100 meter dalend met op passage van het hoog weer stijgend naar 2500 tot 2700 meter.

Zonaal stromingspatroon

Met de nieuwe week neemt het zonale karakter verder toe en ook de Altantische depressies beginnen zich steeds verder warm te trappelen en hun pijlen op het west Europese continent te richten. Uitgaande van de laatste modeluitdraai gaat het kwik dan geleidelijk weer wat naar beneden om rond het voor de tijd van het jaar normale niveau uit te komen.

GFS van 19 10 (dus nog die van gisteren. Let met name even op de enorme sprong van de 850 hAp temperaturen, maar liefst 15 tot 18 graden hoger!

Periodiek krijgen we te maken met storingen en neerslag die tot over de Alpen zullen trekken en neerslag aan geven. Sneeuw ook dan meest in het hooggebergte. Een overgang naar gevoelig kouder herfst of zelfs winterweer is vanmorgen niet uit de weermodellen op te maken. Tot dag 10 en mogelijk ook nog langere houden we het zonale stromingspatroon en verblijven west Europa en de Alpen aan de warme kant van de jetstream.

Ter afsluiting en voor de sneeuw en winter(sport) fans nog een paar fraaie winterse beelden van zondag vanuit de  Alpen. Mede door de nog vrij droge en koude lucht hogerop perfecte sneeuw en wintersport condities

Säntis
Sphynx Jungfraujoch
Schilthorn Birg PizGloria
Trockener-Steg-Zermatt.
Wie kent hem niet!

Tot zover voor deze dinsdag vanuit een bedekt Termen in Oberwallis, temperatuur 5. 8 graden. Ciao

(Visited 421 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Zeer zacht met verder aantrekkende Föhn”

 • Ricardo
  20 oktober 2020 at 10:39

  Wat een overgang zeg. Van winter naar zomerse 25 graden..

  • Johann
   20 oktober 2020 at 10:50

   In de Alpen zien we dat wel vaker wanneer de Föhn er door raast! Vooral de Alpennoordkant is daarvoor gevoelig door devan origine toch al warme lucht uit zuiden die dan door de Föhn extra opwarmt. Ook in de winter kan het kwik dan soms tot 20+ graden oplopen.

   • Ricardo
    20 oktober 2020 at 12:03

    Zonde van de sneeuw. En de sneeuwfoto’s dan nu vooral.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier