klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het is de komende dagen verre van winter in de Alpen. Sterker nog, het lijkt of de korte broek zelfs uit de kast gehaald kan worden. Zeer warme lucht vanuit het zuiden wordt naar de Alpenregio geblazen. Een hogedrukgebied nestelt zich boven ons hoofd en dat resulteert in rustig najaarsweer. Pas in de loop van de zondag lijken we weer met wat neerslag te maken te krijgen, maar ook dat stelt weinig voor.

Vandaag staan we aan het begin van een aantal zeer warme dagen voor eind oktober. Een frontaal systeem zorgt misschien in het uiterste oosten nog voor wat gespetter, maar verder bouwt een hogedrukgebied zich op boven de Alpen. De zon schijnt al op veel plaatsen, maar uiteindelijk verdwijnt ook de meest hardnekkige bewolking die zich in het oosten bevindt.

Achter het eerder genoemde warmtefront zit duidelijk warmere lucht. In de dalen kan de temperatuur al stijgen tot tegen de 15 graden aan.

In een groot deel van de Alpen schijnt al de zon en dat levert mooie beelden op. Het belooft een mooie najaarsdag te worden.

Perfect weer voor een herfstwandeling, want de natuur is mooi aan het kleuren.

In de Oostenrijkse Alpen komt nog vrij veel bewolking voor met zelfs nog wat lichte neerslag.

Zwitserland ligt er al mooi bij, in Oostenrijk zien we nog de restanten van het warmtefront.

Hogedrukgeboed bouwt zich op achter het warmtefront en dat resulteert in rustig, droog en zonnig najaarsweer.

Ook morgen belooft een prachtige najaarsdag te worden. De zon schijnt flink met slechts af en toe wat wolkenvelden. Met een zuidelijke aanvoer wordt zeer warme lucht aangevoerd. In de zuidwestelijke Alpen kan de temperatuur oplopen naar 15 tot 20 graden, maar ook elders in de Alpen is het aangenaam najaarsweer.

Lagedruk bevindt zich boven Schotland en hogedruk boven het vasteland. Geleidelijk stroomt er zeer zachte lucht uit over de Alpen.

Op hoogte zie je ook de warme lucht er vanuit het zuidwesten in komen. Op 850 hPa (1550 meter) stijgt de temperatuur naar 10 tot 15 graden.

Zondag start nog droog met zon, maar vanuit het noordwesten probeert toch een koufront voor wat neerslag te zorgen. Het is een inactief front, want door het hoog verpietert de boel nogal. Hooguit dat de noordelijke Alpen daar wat lichte neerslag van krijgen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Het levert wel duidelijk meer bewolking op ten opzichte van de zaterdag.

De meeste neerslag valt in Duitsland en ook dat stelt nog weinig voor. De Alpen krijgen wel duidelijk meer bewolking.

Maandag kan het in de dalen zomaar meer dan 20 graden worden. Daarbij schijnt ook de zon nog geregeld. De vorstgrens gaat dus flink omhoog en ook de sneeuw zal verder smelten. In de dalen is het dus uitermate goed toeven. Zeker met de prachtige kleurende bomen kan je zelfs in een korte broek nog naar buiten.

Een diepe zuidelijke- tot zuidwestelijke stroming brengt warme lucht naar de Alpen op gang.

De sneeuwvalgrens stijgt op maandag zelfs tot boven de 3500 meter!

De dagen daarna krijgen we tijdelijk een noordwestelijke stroming en wordt beduidend koudere lucht aangevoerd. Eerst zorgt een storing voor wat neerslag. Daarna wordt het onder invloed van een hogedrukgebied rustig, maar wel iets kouder novemberweer. Sneeuw van betekenis zit voorlopig even niet in de verwachting, maar we zijn de afgelopen maand al verwend.

Bij onze partner in Innsbruck zien we een aantal zeer warme dagen. Zaterdag belooft de zonnigste dag te worden, maar maandag staat als warmste dag op de plank!

Voor nu wens ik jullie alvast een fijn weekend en blijf gezond!

(Visited 415 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer