Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag staat er, wat het weer betreft, een mooie dag op het programma om te genieten van de wintersport. De zon laat zich namelijk volop zien. Vanaf morgen gaat het schrikbarend zachter worden. Op wat sneeuw aan de noordzijde van de Alpen na is het veelal droog. De conditie van de sneeuw om te wintersporten zal lager in de bergen rap nog minder gaan worden. Op een nieuwe winterinval lijken we nog even te moeten wachten. Het lijkt wisselvalliger te gaan worden volgende week, maar waarschijnlijk nog te warm voor sneeuw tot de dalen.

Fokke en Sukke nemen graag de groene piste. Past helemaal bij deze tijd!

Vandaag de beste omstandigheden van de week om de piste op te gaan

Vandaag begint op de meeste plaatsen met een mix van zon en wolken. Alleen in het noorden van Oostenrijk is het wat vaker bewolkt en kan nog wat sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens ligt daar rond 900 – 1000 meter hoogte. Groot zijn de hoeveelheden niet, hooguit een paar centimeter. In de ochtend ligt de temperatuur op bijna alles pistes nog iets onder het vriespunt.

De pistes zullen dus waarschijnlijk nog goed hard zijn om een beetje fatsoenlijk de berg af te kunnen komen. De tip omdat zeker ook te doen, want na vandaag gaat het wederom zeer zacht worden. De matige sneeuwkwaliteit die er momenteel is zal alleen nog maar minder gaan worden, dus pak je kans nog even!

Het beeld deze dinsdagochtend, in het noorden van Oostenrijk valt nog wat sneeuw. Elders droog en meer ruimte voor de zon. Bron WXCharts / ICON.

Vanmiddag is het uiteindelijk overal droog en schijnt de zon volop. Mooi weer om lekker de bergen in te trekken! Tot op een hoogte van 1800 meter verwacht ik dat de pistes wel goed zullen blijven. Op 1500 meter hoogte komt de temperatuur net een paar graden boven nul uit op de meeste plaatsen. Het warmst is het in Zwitserland met een graad of 3. In het Salzburgerland is het met waarden rond het vriespunt het het koudst. Lagere pistes zullen dus allemaal te maken krijgen met dooi. Zeker met het zonnetje erop zullen de pistes dan weer zwaar en slecht worden.

De temperatuur vanmiddag op 1500 meter hoogte. Vanuit het zuidwesten sijpelt al warmere lucht binnen. Het koudst zal het daarmee zijn in het noorden van Oostenrijk. Bron: WXCharts / ICON.

Zachte dagen, nauwelijks neerslag

Morgen passeert een warmtefront en dit is het startsein van een reeks bijzonder zachte dagen. De sneeuw/regen, die gisteren nog werd voorzien aan de noordkant van de Alpen tijdens de passage, is inmiddels uit de kaarten verdwenen. De invloed van hogedruk in de buurt is blijkbaar toch te sterk. Op veel plaatsen heeft de bewolking de overhand, maar de zon zal zich met name aan de zuidkant van de Alpen ook wel regelmatig laten zien.

Vooral in Oostenrijk is de bewolking hardnekkig en daar kan een spat regen vallen. Vanuit het zuidwesten wint de zachte lucht steeds verder terrein. Op 1500 meter hoogte wordt het 8 graden in het zuidenwesten van Zwitserland, 6 graden in Voralberg tot 3 graden in het Salzburgerland.

De weerkaart voor woensdagnacht. Met een zuidwestelijke stroming komt er zeer zachte lucht naar de Alpen. Door de invloed van het hogedrukgebied boven Italië zal de neerslag van de fronten de bergen niet bereiken. Bron: KNMI.

Lente

Donderdag en vrijdag worden de zachtste dagen van de week. De vorstgrens klimt naar 3000 meter en op 1500 meter hoogte kan het 11 of 12 graden worden. De condities van de pistes zal er dus zeker niet beter op gaan worden. In de ochtend is het misschien nog te doen, maar in de middag zal het een papperig en zwaar zijn. De kans op ongelukken neemt dan flink toe. Hou rekening met de slechte omstandigheden en met je mede wintersporters. Zoek voor betere condities de sneeuw op bij de gletsjers. Daar zal het wat kouder blijven. Het weerbeeld is bij dit alles ook lenteachtig, zonnig afgewisseld met wolkenvelden en het blijft droog. Aan de noordkant kan is het föhnig.

Een sneeuwvalgrens dik boven de 2000 meter, lokaal zelfs 2500 meter. Weerkaarten om te huilen in de skivakantie. Gelukkig blijft het droog zullen we maar zeggen.

Volgende week beter?

Een omslag naar winterweer zit voorlopig niet in de weerkaarten. Wel gaat het iets minder zacht worden vanaf het weekend en ook wisselvalliger. Maar het blijft te zacht voor sneeuw tot in de dalen. Op zoek naar lichtpuntjes kunnen we ons vasthouden aan volgende week dinsdag. Dan lijkt vanuit het noordwesten koudere lucht over de Alpen uit te stromen en lijkt vooral Oostenrijk te kunnen profiteren van flink wat sneeuw door stau. Als we het Europese weermodel mogen geloven tenminste. Maar goed, dat is een week vooruit, en dus nog harstikke onzeker. Maar we moeten wat! We blijven het volgen.

Een scenario van volop sneeuw door stau en koudere lucht vanuit het noorden voor volgende week dinsdag. Voorlopig een lichtpuntje, maar zeer onzeker nog. Bron: WXCharts / ECMWF.

Advertentie

Innsbruck

Wintersport in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer

(Visited 5.432 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier