Alpen - Zeer warm (heet), van west naar oost geleidelijke tempering hitte
Algemeen: tussen een depressie boven de Atlantische Oceaan – Fritz – en hogedruk met kernen boven oost en centraal Europa – Jolanda -houdt de aanvoer van zeer warme tropische lucht vanuit het zuidwesten vooreerst nog aan. Tegelijkertijd blijft de atmosfeer “explosief” van opbouw met dagelijks kans op (zware) onweersbuien! In het weekend ook in het oosten doorzettend afkoeling gepaard gaande met onweersbuien!
Tot in het weekend nog tropisch
Gisteren meldden we via Twitter en Facebook al de extreem warme nacht in delen van de noordelijke Zwitserse Alpen en Liechtenstein. In de nacht van maandag op dinsdag gingen de temperaturen zoals dat eigenlijk hoort niet naar beneden maar juist in rap tempo omhoog. Zo kon het gebeuren dat juist in de nacht de hoogste temperaturen werden bereikt met lokaal 30 tot 33 graden! Ook nam de wind sterk in kracht toe met lokaal windsnelheden van 100 tot 120 km/h! Verantwoordelijk hiervoor was een opkomende föhn die ook elders de temperaturen een extra thermische push gaf en ook de wind sterk in kracht deed toenemen.
Overdag steeg het kwik met de zon dan weer tot tropische 33 a 37 graden en ook in de bergen was het met 18 tot 24 graden op 2000 meter en een vorstgrens op circa 4200 meter zeer warm. In de loop van de middag ontstonden er boven de westelijke Alpen weer nieuwe onweersbuien die gestaffeld in lijn van zuidwest naar noordoost over de Alpen verplaatsen. De buien werden extra getriggerd door de jetstream die van ZW naar NO koerste en op passage van een hoogtetrog.
Vooral aan de noordkant van de Alpen en later op de avond ook in Duitsland groeiden de buien uit tot pittige onweerscomplexen met lokaal veel neerslag, hagel en zware windstoten! Ten oosten van de Vorarlberg / Tirol bleef het droog en zonnig en tot middernacht ook droog.
De komende dagen verandert er grosso modo niet veel aan de drukverdeling. Hogedruk persisteert boven oost en centraal Europa tot aan de Middellandse Zee en lage druk boven de Atlantische Oceaan. Tussen beide sturende druksystemen wordt met een zuidwestelijke stroming onophoudelijk zeer warme lucht vanuit zuidelijke breedtegraden tot over de Alpen aangevoerd. Omdat de drukgradiënt tussen noord en zuid weer wat afneemt neemt de föhn in kracht af of gaat er zelfs geheel uit.
De middagtemperaturen stijgen weer tot tropische hoogtes en vooral de oostelijke Alpen moeten zich gaan opmaken voor extreme hitte. Lokaal kan het kwik er tot 38 of zelfs 39 graden gaan oplopen. In de westelijke Alpen wordt de hitte ietwat getemperd maar ook daar blijft het tropisch warm.
Overdag dan steeds weer het spelletje van de dagelijkse gang met de vorming van stapelwolken boven de bergen die lokaal tot soms pittige onweersbuien kunnen uitgroeien. Tijdens de zwaarste exemplaren kan er veel neerslag en -of hagel vallen met kans op zware windstoten en gevaar op kleinschalige overstromingen en modderstromen! Diegenen die de bergen in trekken dienen goed de weersverwachtingen (radar) en lucht in de gaten te houden.
Dat het snel fout kan gaan bleek eergisteren toen twee bergbeklimmers op de Matterhorn door de onweersbuien werden overvallen. Een vrouw werd door de bliksem getroffen en overleed ter plekke, een man kon pas na uren gered worden omdat de Air Zermatt door de slechte weer condities niet kon vliegen!
Tempering hitte
Met het vorderen van de week zal de hitte van west naar oost geleidelijk getemperd worden maar vooreerst blijft het nog tropisch met vooral in het westen kans op stevige regen en onweersbuien. In het weekend volgt dan een verder afkoeling en evolueren we naar meer normale condities voor begin augustus. De afkoeling wordt veroorzaakt doordat de oostelijke hogedruk geleidelijk wat aan kracht afneemt en de invloed van de Atlantische Oceaan toeneemt. Aan de oostflank van het Azorenhoog kan een depressie / hoogtetrog vervolgens wat verder naar het zuidwesten uitzakken en wordt met een naar west tot noordwest draaiende stroming minder warme lucht aangevoerd. In de oostelijke Alpen zal het nog tot zondag / maandag duren voordat ook daar net als al naar het westen toe de hitte naar het oosten toe wordt verdrongen. Op het grensgebied van de twee luchtsoorten gaat dit gepaard met (zware) regen en onweersbuien.
Hoe dit allemaal in detail en qua timing precies gaat verlopen is nog niet geheel duidelijk, dat we te maken gaan krijgen met een geleidelijk afkoeling die vooral in het weekend zal doorzetten dat lijkt vrij zeker. Overigens betekent dit niet een einde van het warme zomerweer. Op de wat langere termijn lijkt het warme(re) zomerweer gewoon weer terug te keren. Zo extreem warm als nu lijkt het dan echter niet meer te gaan worden! Gewoon prima zomerweer
Tot zover voor deze woensdagochtend. Fijne dag en niet vergeten goed in te smeren en hou ook de lucht en onze weerberichten (ook de updates via FB en Twitter) goed in de gaten! Ciao vanuit een praktisch onbewolkt Oberwallis
De UV index kan met de zon deze dagen in de bergen waardes tussen de 9 (1000 meter hoogte) en 11 (3000m hoogte) bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index –
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.