Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De Alpen hebben nu te maken meteen tussenhoog met daarbij relatief zachte temperaturen. In het weekend nadert er een koufront vanuit het noordwesten alvorens zicht een Genualaag gaat ontwikkelen ten zuiden van de Alpenboog. Deze gaat met name begin volgende week voor grote hoeveelheden sneeuw zorgen.

De dag begint vandaag meest droog met veel zonneschijn in de Zwitserse, Franse en Italiaanse Alpen. Alleen in Oostenrijk start de dag met bewolking met hier en daar een spatje regen. Veel stelt dit echter niet voor.

De dag start op de meeste plaatsen met heerlijk herfstweer met veel zonneschijn zoals hier in Karinthië.
De Aletsch gletsjer ligt er ook prachtig bij vanochtend
In Oostenrijk is het op dit moment het meest bewolkt en valt er hier en daar een spatje regen en hogerop een vlokje sneeuw

Zoals gezegd hebben de Alpen vandaag te maken met een tussenhoog. Het belooft daarom op de meeste plekken prachtig weer te worden met veel zonneschijn. Alleen Oostenrijk heeft met name vanochtend nog te maken met een koufront wat de oostelijke Alpen schampt. Hierbij valt er af en toe wat neerslag met vanaf zo’n 1800 m wat sneeuwvlokken. Grote hoeveelheden moeten we niet op rekenen. In de middag schuift het tussenhoog wat op en wordt het ook in Oostenrijk droger en laat de zon zich ook steeds meer zien. De rest van het Alpengebied heeft prachtig zonnig weer vandaag. De temperatuur is vrij zacht voor de tijd van het jaar. De nulgraden grens licht tussen de 2200 m in het oosten tot zo’n 3200 m in de westelijke Alpen.

In de loop van de avond drijven er vanuit het westen wat sluierwolken binnen die het zonlicht wat kunnen dempen, maar al met al is het een prachtige dag met weinig wind.

De weerkaart van vandaag laat goed het tussenhoog boven de Alpen zien met aan beide kanten twee fronten systemen. Goed te zien is dat vandaag een koufront vanuit het noordwesten de Alpen schampt en in Oostenrijk voor wat neerslag zorgt

Het weekend 

Zaterdag wordt er met een zuidwestelijke stroming nog zachtere lucht aangevoerd naar de Alpen. De wind neemt wat in kracht toe. In de westelijke Alpen wordt het licht wat diffuser omdat er wat meer bewolking aanwezig is, maar de zon laat zich ook zeker nog zien. In de zuidelijke Alpen drijft in de loop van de dag steeds meer bewolking binnen. Oostenrijk daar wordt het morgen wat föhnig in de noordelijke gebieden. Het wordt hier dan ook behoorlijk zonnig morgen.

In de nacht naar zondag nadert er vanuit het noordwesten een koufront de Alpen

In de nacht naar zondag nadert er dan een koufront vanuit het noordwesten. In eerste instantie begint het dan vooral te sneeuwen in de Franse en Zwitserse Alpen. De sneeuwvalgrens zal hierbij langzaam dalen van 2000 m naar zo’n 1000 m en bij intensieve neerslag ook nog wel lager. In de loop van de ochtend breid de neerslag zich dan ook uit naar de zuidelijke Alpen alwaar het ook gaat sneeuwen vanaf zo’n 2000 m met ook een dalende trend in de sneeuwvalgrens. In eerste instantie is het in de noordelijke Alpen nog föhnig, maar ook daar dringt in de middag het koufront door vanuit het noordwesten en kan het ook daar wat gaan sneeuwen.

In de nacht naar maandag is er inmiddels een Genua-laag ontstaan waar er door opgleidingsprocessen van warme lucht uit het zuiden over de koude lucht uit het noorden er enorme hoeveelheden aan sneeuw gaan vallen in met name de zuidelijke Alpen

In de loop van de avond intensiveert de neerslag in de zuidelijke Alpen door het ontstane Genualaag. Door opgleidingsprocessen van warme mediterrane lucht over de koudere lucht vanuit het noorden gaan van zondagmiddag tot en met maandagmiddag enorme bakken met sneeuw uit de hemel vallen in dit gebied. De sneeuwvalgrens zal hierbij variëren van plaats tot plaats maar met de intensiteit zal het vanaf zo’n 1000-1500 m op de meeste plaatsen toch behoorlijk wit gaan worden. Door intensieve sneeuwval kan deze sneeuwvalgrens ook lager uit gaan pakken. Op de meeste plaatsen kan met rekenen op hoeveelheden van zo’n 30 tot 50 cm verse sneeuw. Maar hoger in de bergen is 70 tot 120 cm sneeuw goed mogelijk. Dit kan echter in de lager gelegen gebieden voor flink wat wateroverlast gaan zorgen.

De totale verwachte hoeveelheid sneeuw tot midden volgende week. Kijk naar de felle kleuren in de zuidelijke Alpen. Hier valt in een groot gebied ruim een halve meter aan sneeuw!

De dagen daarna blijft het wisselvallig met zon maar periodiek ook wat sneeuwval. Hoe het precies daarna verder gaat is nog wat onzeker en wordt de komende dagen zeker vervolgt! Voor nu een fijn vrijdag!

(Visited 1.219 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer