Advertentie 

Algemeen;  tussen hoog – Frido – met kern boven de Atlantische Oceaan en depressie  – Marielou – met kern boven Zweden, liggen de Alpen in een krachtige noordwestelijke stroming waarmee periodiek vochtige Atlantische luchtmassa’s worden aangevoerd. In de Alpen gaat tot en met dinsdag veel neerslag / sneeuw vallen met zwaartepunt in de Nordstau gebieden. Het zuiden is door föhn weer begunstigd.

Winterse week, maandag en dinsdag veel sneeuw

Een eerste koufront is vrijdagnacht geheel volgens verwachting over de Alpen getrokken. Dit ging gepaard met veel wind en sneeuwval. Achter het koufront hadden we te maken met typisch “Rückseitenwetter” waarbij er steeds weer wat sneeuw of sneeuwbuien vielen met een sneeuwvalgrens die tussen de 800 en 1500 meter lag. De meeste neerslag viel in de westelijke Alpen, lokaal boven de 2000 meter 30 tot 40 cm. Elders viel er 10 tot 20 cm, inner alpin en aan de zuidkant 5 tot 10 cm en nog zuidelijker enkele centimeters tot niets.

Zaterdag een eerste laagje poeder in het Lötschental, (veel) meer sneeuw is in aantocht! Foto Patrick Henzen
Met de westelijke stroming profiteerden gisteren vooral de westelijke Alpen al van de sneeuw. Precies optijd ook voor de opening van het ski seizoen – Courchevel Officiel

Op nadering van een warmtefront begon in de loop van de dag  en avond weer ietwat zachtere lucht binnen te stromen waardoor de sneeuwvalgrens van het westen uit geleidelijk weer wat opliep tot circa 1200 a 1500 meter. Tegelijkertijd begon van het westen uit ook de neerslag weer toe te nemen,

Voor het koufront uit werd het eerst weer wat zachter op een warmtefront

Koufront, veel sneeuw zeer turbulent
De meest zachte lucht is inmiddels alweer gepasseerd en op nadering en passage van het navolgende koufront stroomt vandaag met een naar noordwest draaiende hoogtestroming weer koudere vochtige maritiem polaire lucht over de Alpen uit.

UKMO frontenkaart voor maandag 00h00 met de Alpen weer helemaal in de koudere lucht
Vanmorgen om 08h00 melde Hans ter Braak vanuit Mittelberg (Kleinwalsrtal) dat de regen in het dal op 1300m in sneeuw is overgegaan. De komende 48 gaat het hier aanhoudend en intensief verder sneeuwen. Veel plezier Hans! Twitter @hansterbraak
Op dit moment wordt het er al lekker wit en is er werk aan de winkel voor de sneeuwruimploegen

Met de polaire jetstream pal op de Alpen gericht krijgen we te maken met een inzettende Nordweststau. Vooral in de Nordstau gebieden sneeuwt het aanhoudend en intensief waarbij de sneeuwvalgrens meest tussen de 1300 en 900 meter zal komen te liggen.

Sneeuwvalgrrens voor vanmiddag, in de avond en nacht verder dalend (GFS)

In de avond en nacht volgt dan steeds koudere lucht en maandag sneeuwt het tot  700 a 400 meter. Op 2000 meter vriest het vandaag een graad of 4. Bij dit alles staat een harde tot stormachtige wind uit westelijke richtingen.

Nordföhn zuidkant
De Alpenzuidkant profiteert van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam. Door de krachtige jetstream krijgen ook aangrenzende gebieden met neerslag / sneeuw te maken. Algemeen geldt echter dat de neerslaghoeveelheden hier duidelijk minder zullen zijn en hoe verder naar het zuiden en zuidoosten hoe minder tot geen neerslag.

Veel sneeuw Alpen
Met de inzettende Nordweststau ligt het zwaartepunt van de sneeuwval vandaag en morgen in de noordelijke Staugebieden. Hier sneeuwt het onophoudelijk en intensief en tot dinsdagmiddag kan er 100 tot 150 cm sneeuw gaan vallen. Elders in de Alpen valt er 50 tot 100 cm, inner-alpine 20 tot 80 en aan de zuidkant 10 tot 40 en verder naar het zuiden en zuidoosten tot weinig tot niets(Föhn)

Vooral de noordkant mag zich gaan opmaken voor (zeer) veel sneeuw en dit zou het plaatje kunnen zijn voor dinsdag, Archief fot Rosswald vorige winter, actueel hebben we hier nog slechts 5 cm aan verse sneeuw.

Zware storm bergen
Het is echter niet alleen de sneeuw die een thema is of gaat worden. Met de zeer sterke hoogtewinden en de jet over de Alpen geldt dit ook voor de wind. Het is zeer turbulent met harde tot stormachtige wind tot storm. In de bergen stormt het met hogerop windsnelheden van 100 tot 150 km/h.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Lawine gevaar
De sneeuw zal dus sterkt vervracht gaan worden en ook het lawine gevaar stijgt rapide aan. Momenteel geldt nog een code Oranje (3) en in het westen deels code rood (4), vandaag en morgen zal dit verder stijgen naar groot (4) tot zeer groot (5). Verder moet men wanneer met in de Alpen onderweg is rekening houden met overlast door het zeer slechte weer en met name de sneeuwval! 

Toenemende hogedruk
In de loop van de dinsdag zien we het zwaartepunt van de noordelijk hogedruk richting Scandinavie doorschuiven, het zuidelijke deel tot over de Alpen. Met het hogedruk neusje komt er dinsdag dan geleidelijk een einde aan de Nordweststau neerslag – sneeuwval. Het langst sneeuwt het nog langs de oostelijke Alpennoordkant maar ook hier gaat in de middag en avond de intensiteit afnemen.

De Alpen en met name de oostelijke Alpen blijven woensdag in de ingestroomde koude lucht liggen waarbij vanuit het noorden nog wat koudere lucht binnenstroomt! In de avond en nacht zien we zelfs de – 5 tot -10 graden isotherm weer binnenschuiven. Daar waar het gaat opklaren en de wind gaat liggen kan het kwik flink onderuitgaan. Dat geldt helemaal voor de hoger gelegen dalen en boven sneeuw, lokaal gaat het dan streng tot zeer streng vriezen. Minder koud wordt het in de westelijke Alpen alwaar van het westen uit wat minder koude lucht binnenstroomt.

GFS T850 hPa voor dinsdagavond

Ook de tweede helft van de volgende week gaat nar het oosten toe koud verlopen vooral in de westelijke Alpen kan wat sneeuw vallen en is het minder koud. Ook de oostelijke Alpen houden kans op wat sneeuw of een sneeuwbui maar grotere hoeveelheden worden niet verwacht.

Weer zachter
Vanaf het weekend lijken Atlantische depressie weer hun invloed tot over de Alpen te gaan en wordt de noordelijke hogedruk steeds verder naar het oosten toe weggedrukt. Een eerste actieve depressie gaat in het weekend alweer veel zachter lucht vanuit het zuidwesten aanvoeren en is het met het winterweer voorlopig weer gedaan.

Volgende week evolueren we dan weer naar een zonaal stromingspatroon met afwisselend zachte en dan weer wat koelere luchtmassa’s. De neerslagkansen nemen dan weer toe en het kwik gaat weer omhoog.

GFS 500 hPa voor zaterdagavond, met een naar ZW gedraaide stroming wordt het weer een stuk zachter

Het ECMWF is wat minder optimistisch dan wel progressief met de “verzachting” in het weekend en begin voglende week. Dit heeft vooral te maken met tegengas van het Scandinavische bolwerk van hogedruk. Uiteindelijk zou dan in de loop van de volgende week ook hier de Atlantische Oceaan het moeten gaan winnen?!

ECMWF T850 hPa voor zaterdag 00h00

Hoe (en of) dit allemaal in zijn werk zal gaan en ook voor wat betreft de details moeten we vandaag nog even pas op de plaats maken.

GFS ensembles centrale Alpen noordkant

Tot zover voor dit moment vanuit een stormachtig Rosswald in Oberwallis waar wat licht sneeuw voorbij jaagt. Ciao

Volg de sneeuw in Wallis via de sneeuw(hoogte) webcam Rosswald (meetlat gaat tot 200 cm)

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019?!

Steun AWM en onze weerberichten en diensten en Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! 

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.783 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier