Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen Hogedrukgebieden blijven voorlopig het weerbeeld bepalen in de Alpen. Voorlopig komt daarin nauwelijks verandering. De zon overheerst en het is zo goed als droog. Lokaal komt zo nu en dan ook bewolking voor en hochnebel. “Helaas” is de aangevoerde lucht van origine subtropisch, daarmee is de aangevoerde luchtsoort dus niet heel koud. Vooral overdag loopt het kwik weer gemakkelijk op tot dubbele cijfers. Door uitstraling en tijdens heldere condities zien we in de donkere uurtjes juist het omgekeerde. Zodra de zon onder is zakt het kwik pijlsnel naar beneden en gaat het licht tot matig vriezen. Vooral in de (hogere) dalen is dit het geval. Dit is het enige wat er te beleven valt aan winterweer in de Alpen. Sneeuw en koud vriesweer overdag is voorlopig niet aan de orde. Wat rest is hoopjes kunstsneeuw van de sneeuwkanonnen met nog wat restanten oude sneeuw. Wanneer komt er verandering in het hogedrukweer?

Korte terugblik

Door de koude nachten met vorst werden op diverse locaties de sneeuwkanonnen getest, maar wordt er ook al geprobeerd om een basislaag te creëren.
Dat levert dan “fraaie” landschappen op, met het oplopen van de temperatuur overdag zie je dan precies de kunstsneeuwstraten terug.

Kals
Schwarzenlifte
Met wat beschutting en de relatief lage dauwpunten kan aan de schaduwkant de sneeuw dan toch blijven liggen. Dit zien we actueel nog boven de 1500 meter zo her en der.

Blik op de weerkaarten

Op de middellange termijn zien we de opbouw van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit staat vaak garant voor winterweer, immers de stroming draait naar het oosten. De aanvoer wordt hiermee continentaal en de rode loper wordt uitgelegd voor koude “droge” vrieslucht. Ik kan de pret meteen gaan drukken, helaas zal dit anders gaan verlopen. Kijkt u even mee.

Zaterdagochtend zien we dit hoog terug boven Scandinavië, de Alpen bevinden zich dan in een zuidoostelijke hoogtestroming. Hiermee is de aangevoerde lucht al wat kouder dan voorheen, maar voor echte transportkoude zou de stroming meer oost tot noordoost moeten zijn. Helaas zitten er wat “fouten” in deze kaart. Het hoog boven Scandinavië ligt niet noordelijk genoeg. Je ziet deze alweer overlopen worden door de koude uitstroom boven Groenland (paarse kleuren). Ondanks het lagedrukgebied boven de Middellandse Zee wat als “trekpaard” kan dienen, is er geen houden aan en wordt het hogedrukgebied als het ware platgewalst.

Uiteindelijk zie je dan het hogedrukgebied zuidwaarts gedrukt worden en neemt de Atlantische Oceaan de regie weer snel over. In dit geval smelt het hoog samen met het Azorenhoog en worden er alweer zachtere luchtmassa’s in de hogere etages gepompt. Het stromingspatroon blijft dus geblokkeerd, zonder dat koning winter zijn intrede kan doen. Het hoogst haalbare is een “inversiewintertje” waarbij koude lucht in de onderste laag wat langer kan blijven handhaven. Dit zullen we later in de week mogelijk ook in de Benelux gaan zien, alwaar de temperatuur ook gaat dalen.

Vrieskou in de aanvoerrichting?

Met de ontwikkeling van het hoog boven Scandinavië worden alle ogen gericht naar het oosten. De bron van de aangevoerde lucht. Laten we eens kijken hoe het er voor staat in Moskou.

Zelfs in Moskou is er geen echte vrieskou aanwezig en kwakkelt het kwik rondom het vriespunt. Koude vrieslucht is nog ver weg en zal een lange afstand moeten gaan overbruggen. Tenzij er een koudeput (lagedrukgebied) mee komt

Interessant is dat ECMWF dit nu juist laat zien aankomende zondag en deze ligt op ramkoers naar de (oostelijke) Alpen. Gevaar is echter dat dit soort koudeputten zich zeer moeilijk laten voorspellen en het kan zomaar zijn dat hier helemaal niets van terecht gaat komen of dat de koers uiteindelijk nog wijzigt.

Het Europees weermodel ECMWF komt met een koude put in de richting van de Oostelijke Alpen. Mocht dit ook uitkomen op de lange termijn dan kan het gaan sneeuwen tot in het dal.
Mooi te zien de koudeput op het 850 hPa level. (1500 meter). De betrouwbaarheid is echter nog niet hoog.
Koudeput met sneeuw uit het oosten.

Andere lichtpuntjes op termijn?

Voorlopig eigenlijk niet. Hogedruk blijft overheersen en neerslag van betekenis wordt binnen de betrouwbare termijn niet verwacht. Kijken we nog wat verder vooruit dan komt het Europees weermodel ECMWF met onderstaande weerkaart.

Op de 10 daagse termijn zitten de Alpen in een soort zadelgebied. De temperatuur loopt echter niet meer zo hoog op, maar van echt winterse condities is ook nog geen sprake.

Hoewel er dus wat verschillen zitten in het Europese en het Amerikaanse weermodel, is er buiten een mogelijke winterprik voorlopig nog geen echt winterweer met aanhoudende koude en sneeuwval aan de orde. Hiermee is de Polar Vortex te krachtig (goed ontwikkeld) en zullen we het met een eventuele speldenprik moeten doen.
De komende dagen gaan we de situatie weer nauwlettend opvolgen!

Tenslotte nog de ensembles

De ensembles (prikpunt Innsbruck) van het Amerikaans weermodel GFS tonen de onzekerheid in de temperatuur op de (middelange) termijn. Opvallend verschil met het Europees weermodel ECMWF is dat het voorlopig nagenoeg droog blijft.
(Visited 707 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen- Zeer stabiel hogedrukweer, met koude nachten”

  • Walter Bravenboer
    24 november 2020 at 08:51

    Afwachten maar!!!

  • Johann
    24 november 2020 at 09:10

    Inderdaad altijd weer lastig met die afsnoerende tegendraadse koudeputjes. Misschien dat die uiteindelijk nog wat verweer hebben tegen het zonale gedoe. Interessant zou het tegen het einde van de 10 daagse kunnen gaan worden met de afzakkende /afsplitsende koude vortex en drukstijgingen richting de pool.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer