Advertentie 

Algemeen;  een actieve storm depressie – Friederike – trekt vandaag via Duitsland naar het oosten en beïnvloedt in ietwat afgezwakte vorm ook de Alpen. Na een tijdelijke wat zachtere fase stroomt in de loop van de avond en nacht en morgen vrijdag volgt weer koudere polaire lucht welke een winters weekend gaat inluiden.

Na vandaag geleidelijk weer wat rust in de atmosfeer

Gisteren was het zoals al verwacht een uitermate ungemütlicher dag met veel neerslag en vooral ook weer veel wind. In de bergen stormde het met windstoten tot 180 km/h  (Titlis, Zwitserland). Omdat we in koude maritiem polaire lucht zaten viel de neerslag tot in de dalen in vaste vorm en opnieuw konden we 15 tot 30 en in de Staugebieden 30 tot 10 en lokaal tot 100 cm aan Neuschnee optekenen.

Immense sneeuwmassa’s en verder groeiend in Val Thorens – Via FB Valthorens (vergelijk beelden)
Veel wind en sneeuw gisteren ook in Zell am See – Foto Joke Geers

Johanns Vlog gemist gisteren, hieronder nogmaals te zien

Stormdepressie Friederike
Na een wat rustigere (neerslag) fase is het op nadering van een volgende portie vochtigere en tijdelijk ook zachtere lucht onder invloed van Friederike langs de noordelijke en westelijke Alpenhoofdkam inmiddels weer gaan sneeuwen en tot middernacht gaat er met zwaartepunt in de Nordweststau gebieden weer 20 tot 40 cm sneeuw bijvallen.

Radarbeeld 09h10. Via Wetteronline.de

Omdat er tijdelijk wat zachteter lucht instroomt is het minder koud dan gisteren en zal ook de sneeuwvalgrens aan de noord en westkant (wind) stijgen tot 1100 a 1200 meter en lokaal kan het met “Westföhn” zelfs tijdelijk regenen tot 1300 a 1500 meter.

Vandaag tijdelijk in zachtere lucht. GFS T850 hPA vanmiddag 15h00

Algemeen wat kouder blijft het in de beschutte dalen en inner-alpine gebieden, hier meest sneeuw tot in het Talgrund! Naast dit alles is het ook vandaag onder invloed van stormdepressie Friederike en met de jetstream in de buur weer onstuimig met in de bergen stormachtige wind met lokaal weer orkaan windstoten.

Kouder, winters weekend
In de loop van de avond en vrijdag volgt dan weer koudere maritiem polaire lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 800 tot 500 meter. Tegelijkertijd trekt het zwaartepunt van de sneeuwval zich wat terug langs de noordelijke Alpenhoofdkam. De Alpenzuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en de afdrogende werking van de noordelijke stroming. Hier is het meest droog en ook zonnig. In de loop van de dag gaat de wind geleidelijk aan kracht afnemen.

Vrijdag volgt steeds koudere polaire lucht GFS voor vrijdagmiddag T850hPa

Zaterdag en deels ook zondag gaan winters verlopen met een mix van winterse buien en in de Nordstau van de Alpenhoofdkam ook nog aanhoudende Stau sneeuwval. De temperaturen gaan in alle hoogtes verder naar beneden en met door een nog stevige oost tot noordoosten wind is het voor het gevoel erg koud!

GFS T850 hPa zondagochtend met het inkomende tussenhoog en vooral in het oosten nog koudere lucht

Dat geldt in het bijzonder voor de (noord)oostelijke Alpen alwaar aan de westflank van een inschuiven tussenhoog tijdelijk een portie Höhenkaltluft binnenstroomt. (op 500 hPA tot -38 graden dalende)

T850 hPa zondag 03h00

Sneeuwval
Tot en met zaterdag gaat er in de Staugebieden van de Nordwestelijke Alpen boven de 1500 meter veel sneeuw bijvallen. Uitgaande van bijvoorbeeld het Arpege model (voor de Alpen samen met Arome vrij betrouwbaar) wordt er 50 tot 135cm aan Neuschnee berekend en lokaal hogerop ook nog meer (170cm).

En nog meer sneeuw voor westelijke Alpen
En alsof het nog niet genoeg is gaat er vanaf zondag tot dinsdag in de westelijk Alpen nog meer sneeuw vallen. Deze neerslag heeft te maken met een opkomend en wat slepend warmtefront wat vanuit het westen nadert. In de loop van de zondag gaat het ook in de westelijke Alpen weer sneeuwen waarbij de intensiteit steeds meer zal gaan toenemen.

Ook in de nacht van zondag op maandag en op de maandagochend  valt er in de westlijke Alpen aanhoudend (intensieve) sneeuw. In de loop van de middag en dinsdag verplaatst het zwaartepunt onder afzwakking zich naar het oosten tot over de Oostenrijkse Alpen. Met de instroom van steeds zachtere lucht gaat de temperatuur in alle hoogtes in de lift en daarmee ook de sneeuwvalgrens. In de loop van de zondag stijgt deze van onder de 1000 meter naar 1800 tot 2300 meter.

Sneeuwvalgrens zondag 12h00

Inner-alpine en in de grotere beschutte dalen kan het ook nog langere tijd tot onder de 1000 meter sneeuwen. Uiteindelijk zal dus de zachte lucht het gaan winnen maar met de inkomende hogedruk wordt het dan ook weer droog.

In de bergen boven de 1500 a 2000 meter gaat er op het warmte front veel neerslag vallen waarbij we vandaag uitgaan van 50 tot 100 cm en mogelijk hogerop ook nog meer. Zwaartepunt westelijke Alpen en het Wallis!
Betere wintersportcondities 
Zoals de kaarten er nu bijliggen verblijven we tot donderdag in de zachte lucht die aan de westflank  van een Middellandse Zee hoog met uitloper naar het noorden tot ver naar het noorden (midden Zweden / Finland) wordt getransporteerd. Mede door ondersteuning van een warme hoogterug wordt het in de bergen dan zeer zacht, de nulgradengrens zal daarbij zelfs de 3000 meter gaan opzoeken! Donderdag volgt op nadering van een Atlantische hoogtetrog dan weer wat koudere lucht die zich aan de zuidkant gaat stuwen.
De wintersporters mogen zich na de sneeuwval van zondag en maandag en oosten ook nog op dinsdag dan eindelijk gaan verheugen op veel betere wintersport condities en in de bergen zee aangename temperaturen. Opgemerkt dient nog wel te worden dat de onzekerheid vooral na woensdag behoorlijk gaat toenemen.

GFS ens. noordoostelijke Alpen

GFS ens. westelijke Alpen
Tot zover vanuit een winters Oberwallis, inmiddels is er weer een 5 cm sneeuw bijgevallen en het sneeuwt nog lekker door bij lichte vorst en nauwelijks wind! Fijne dag, ciao

Lawinegevaar

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuw is het lawine gevaar weer verhoogd naar niveua ORANJE en ROOD!  (groot) Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinenschutz Simplongebied Foto Patrick Henzen (Oberwallis)

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.434 times, 1 visits today)

11 Reactie op “Alpen – Zeer onstuimig sneeuwval door storm depressie Friederike”

 • Wim Danhof
  18 januari 2018 at 09:53

  Dag Johann, leuk videobericht ook, gisteren. Wat betreft vandaag. Even geen sneeuw voor de Savoie, als ik de huidige radarbeelden bekijk (en extrapoleer?). Of later vandaag toch ook daar weer tientallen cm’s? Ik denk m.n. aan Paradiski…

  • Johann
   18 januari 2018 at 10:53

   Vandaag even wat droger en opgeklaard in de Savoi, vanaf vanavond weer sneeuw en ook de komende dagen word er (veel) sneeuw verwacht. Nu maar hopen dat al die sneeuw geen problemen gaat geven!!

 • krismampaey1966
  18 januari 2018 at 10:50

  Hey Johann,

  ik maak me toch wel zorgen om de sneeuwgrens op maandag en dinsdag in Saalbach.
  EC geeft een 1200 à 1400 m aan wat betekent dat op de berg (max 2000m ) toch nog (veel) sneeuw valt. Beneden is dit helaas een bak water.
  Het GFS laat dit hoger uitkomen. Ik vrees dat deze 2 dagen voor ons in het water zullen vallen qua skiën. (letterlijk), of zie ik dit verkeerd?
  De dagen nadien beloven heerlijk wintersportweer te worden.

  • Johann
   18 januari 2018 at 11:01

   De sneeuwvalgrens gaat idd een thema worden, maandag geleidelijk oplopend tot pak hem beet 1800 meter op de dinsdag. Het is te hopen dat een groot deel van de neerslag eerst nog in vaste vorm valt. Goed mogelijk omdat we met een warmtefront te maken gaan krijgen en het koudereservoir mogelijk wat langer kan stand houden tegen de zachtere lucht die vooral (eerst= op hoogte gaat binnenstromen!

  • rutger
   18 januari 2018 at 11:22

   centraal salzburgerland (saalbach) blijft wel redelijk lang in de koudere lucht zitten, dus echt geen regen tm maandag ochtend boven de 1000m, mogelijk dan in de nacht naar dinsdag wat stijgende de vorst/regen grens maar denk dat met eeen opkomende fohn maandag nacht- dinsdag overdag de neerslag er wel uitgaat en het mooi opdroogt, van dat die regen ga je niet echt veel last hebben, en heel veel kwaad kan het ook niet. ik heb soweiso het idee dat het in Pinzgau wat koeler blijft en de nachten wel froschtig blijven, dus volgens mij heb je een aardige week voor de boeg met vrij veel sneeuw gevolgdt door zonnig/mild weer over dag

   • krismampaey1966
    18 januari 2018 at 11:29

    we zullen het zien! Spannend! Ik kijk er enorm naar uit.
    Bedankt Johann en Rutger

    • krismampaey1966
     18 januari 2018 at 11:30

     als het technisch kan zal ik volgende week wat foto’s plaatsen

 • Wim
  18 januari 2018 at 11:22

  Aha, dus als ik dat vrij vertaal: eerst zal het sneeuwdek verder aangroeien in Saalbach, dan door de regen met mogelijk enkele decimeters slinken (ook onderin zal zeker niet alles wegsmelten) , met als voornaamste effect nadat het weer verbetert dat de sneeuwkwaliteit af is genomen (in de ochtend tot pakweg 1600 meter ijzig, in middag onderin zacht)?

  • Johann
   18 januari 2018 at 11:49

   Het gaat zeker eerst aangroeien en daarna is maar de vraag hoeveel regen er gaat vallen. Gezette sneeuw zal er niet onder lijden, verse sneeuw echter wel en dat geldt helemaal wanneer er veel wind bij komt. Een week geleden is hier bij na 30 cm vers gevallen sneeuw in 1 dag compleet weggerekend – gesmolten. Zo erg zal het nu echter niet gaan worden (zie ook Rutgers aanvulling)

   Belangrijk gaat iig worden in hoeverre het koudereservoir (isotherme laag) intact weet te blijven, daarbij geldt hoe minder wind, hoe meer neerslag (neerslagafkoeling) hoe langer de neerslag in vaste vorm blijft vallen. In het best case scenario kan zo tijdens een warmtefront ondanks T850 hPa temperaturen van 2 tot 5 graden alle neerslag gewoon als sneeuw vallen. Hoe dat dinsdag zal gaan verlopen en evt later op de maandag valt nu nog moeilijk te zeggen! #spannend!

 • rutger
  18 januari 2018 at 11:31

  @ Wim, de regen zal alleen de nieuw gevallen sneeuw sneller doen inklinken, de basis die er ligt is allang ingeklonken en zo n laag kan echt veel hebben, zeker als er vorst inzit. ook betekend regen niet persee ijs, als deze valt op verse sneeuw valt het allemaal erg mee, daarnaast is de luchtvochtigheid van belang.
  als die laag is (bij fohn) verdampt het vocht meteen niet alleen heeft dit een koelend effect op de onderliggende laag, er blijft ook geen water in de toplaag achter (papsneeuw) dit bekend dat de de sneeuw, nauwelijks afneemt en er bij hoge temperaturen de sneeuw gewoon peoderig blijft (met uitzondering van laag gelegen zuidhellingen ). Bij temperaturen boven nul kan water ook gewoon bevriezen.

 • Wim
  18 januari 2018 at 12:53

  Dank! Het is dus een complex samenspel van factoren.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier