Alpen - Zeer onstuimig sneeuwval door storm depressie Friederike
Algemeen; een actieve storm depressie – Friederike – trekt vandaag via Duitsland naar het oosten en beïnvloedt in ietwat afgezwakte vorm ook de Alpen. Na een tijdelijke wat zachtere fase stroomt in de loop van de avond en nacht en morgen vrijdag volgt weer koudere polaire lucht welke een winters weekend gaat inluiden.
Na vandaag geleidelijk weer wat rust in de atmosfeer
Gisteren was het zoals al verwacht een uitermate ungemütlicher dag met veel neerslag en vooral ook weer veel wind. In de bergen stormde het met windstoten tot 180 km/h (Titlis, Zwitserland). Omdat we in koude maritiem polaire lucht zaten viel de neerslag tot in de dalen in vaste vorm en opnieuw konden we 15 tot 30 en in de Staugebieden 30 tot 10 en lokaal tot 100 cm aan Neuschnee optekenen.
Johanns Vlog gemist gisteren, hieronder nogmaals te zien
Stormdepressie Friederike
Na een wat rustigere (neerslag) fase is het op nadering van een volgende portie vochtigere en tijdelijk ook zachtere lucht onder invloed van Friederike langs de noordelijke en westelijke Alpenhoofdkam inmiddels weer gaan sneeuwen en tot middernacht gaat er met zwaartepunt in de Nordweststau gebieden weer 20 tot 40 cm sneeuw bijvallen.
Omdat er tijdelijk wat zachteter lucht instroomt is het minder koud dan gisteren en zal ook de sneeuwvalgrens aan de noord en westkant (wind) stijgen tot 1100 a 1200 meter en lokaal kan het met “Westföhn” zelfs tijdelijk regenen tot 1300 a 1500 meter.
Algemeen wat kouder blijft het in de beschutte dalen en inner-alpine gebieden, hier meest sneeuw tot in het Talgrund! Naast dit alles is het ook vandaag onder invloed van stormdepressie Friederike en met de jetstream in de buur weer onstuimig met in de bergen stormachtige wind met lokaal weer orkaan windstoten.
Kouder, winters weekend
In de loop van de avond en vrijdag volgt dan weer koudere maritiem polaire lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 800 tot 500 meter. Tegelijkertijd trekt het zwaartepunt van de sneeuwval zich wat terug langs de noordelijke Alpenhoofdkam. De Alpenzuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en de afdrogende werking van de noordelijke stroming. Hier is het meest droog en ook zonnig. In de loop van de dag gaat de wind geleidelijk aan kracht afnemen.
Zaterdag en deels ook zondag gaan winters verlopen met een mix van winterse buien en in de Nordstau van de Alpenhoofdkam ook nog aanhoudende Stau sneeuwval. De temperaturen gaan in alle hoogtes verder naar beneden en met door een nog stevige oost tot noordoosten wind is het voor het gevoel erg koud!
Dat geldt in het bijzonder voor de (noord)oostelijke Alpen alwaar aan de westflank van een inschuiven tussenhoog tijdelijk een portie Höhenkaltluft binnenstroomt. (op 500 hPA tot -38 graden dalende)
Sneeuwval
Tot en met zaterdag gaat er in de Staugebieden van de Nordwestelijke Alpen boven de 1500 meter veel sneeuw bijvallen. Uitgaande van bijvoorbeeld het Arpege model (voor de Alpen samen met Arome vrij betrouwbaar) wordt er 50 tot 135cm aan Neuschnee berekend en lokaal hogerop ook nog meer (170cm).
En nog meer sneeuw voor westelijke Alpen
En alsof het nog niet genoeg is gaat er vanaf zondag tot dinsdag in de westelijk Alpen nog meer sneeuw vallen. Deze neerslag heeft te maken met een opkomend en wat slepend warmtefront wat vanuit het westen nadert. In de loop van de zondag gaat het ook in de westelijke Alpen weer sneeuwen waarbij de intensiteit steeds meer zal gaan toenemen.
Ook in de nacht van zondag op maandag en op de maandagochend valt er in de westlijke Alpen aanhoudend (intensieve) sneeuw. In de loop van de middag en dinsdag verplaatst het zwaartepunt onder afzwakking zich naar het oosten tot over de Oostenrijkse Alpen. Met de instroom van steeds zachtere lucht gaat de temperatuur in alle hoogtes in de lift en daarmee ook de sneeuwvalgrens. In de loop van de zondag stijgt deze van onder de 1000 meter naar 1800 tot 2300 meter.
Inner-alpine en in de grotere beschutte dalen kan het ook nog langere tijd tot onder de 1000 meter sneeuwen. Uiteindelijk zal dus de zachte lucht het gaan winnen maar met de inkomende hogedruk wordt het dan ook weer droog.
Lawinegevaar
Door de sterk wisselende condities en verse sneeuw is het lawine gevaar weer verhoogd naar niveua ORANJE en ROOD! (groot) Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
11 Reactie op “Alpen – Zeer onstuimig sneeuwval door storm depressie Friederike”
Comments are closed.
Dag Johann, leuk videobericht ook, gisteren. Wat betreft vandaag. Even geen sneeuw voor de Savoie, als ik de huidige radarbeelden bekijk (en extrapoleer?). Of later vandaag toch ook daar weer tientallen cm’s? Ik denk m.n. aan Paradiski…
Vandaag even wat droger en opgeklaard in de Savoi, vanaf vanavond weer sneeuw en ook de komende dagen word er (veel) sneeuw verwacht. Nu maar hopen dat al die sneeuw geen problemen gaat geven!!
Hey Johann,
ik maak me toch wel zorgen om de sneeuwgrens op maandag en dinsdag in Saalbach.
EC geeft een 1200 à 1400 m aan wat betekent dat op de berg (max 2000m ) toch nog (veel) sneeuw valt. Beneden is dit helaas een bak water.
Het GFS laat dit hoger uitkomen. Ik vrees dat deze 2 dagen voor ons in het water zullen vallen qua skiën. (letterlijk), of zie ik dit verkeerd?
De dagen nadien beloven heerlijk wintersportweer te worden.
De sneeuwvalgrens gaat idd een thema worden, maandag geleidelijk oplopend tot pak hem beet 1800 meter op de dinsdag. Het is te hopen dat een groot deel van de neerslag eerst nog in vaste vorm valt. Goed mogelijk omdat we met een warmtefront te maken gaan krijgen en het koudereservoir mogelijk wat langer kan stand houden tegen de zachtere lucht die vooral (eerst= op hoogte gaat binnenstromen!
centraal salzburgerland (saalbach) blijft wel redelijk lang in de koudere lucht zitten, dus echt geen regen tm maandag ochtend boven de 1000m, mogelijk dan in de nacht naar dinsdag wat stijgende de vorst/regen grens maar denk dat met eeen opkomende fohn maandag nacht- dinsdag overdag de neerslag er wel uitgaat en het mooi opdroogt, van dat die regen ga je niet echt veel last hebben, en heel veel kwaad kan het ook niet. ik heb soweiso het idee dat het in Pinzgau wat koeler blijft en de nachten wel froschtig blijven, dus volgens mij heb je een aardige week voor de boeg met vrij veel sneeuw gevolgdt door zonnig/mild weer over dag
we zullen het zien! Spannend! Ik kijk er enorm naar uit.
Bedankt Johann en Rutger
als het technisch kan zal ik volgende week wat foto’s plaatsen
Aha, dus als ik dat vrij vertaal: eerst zal het sneeuwdek verder aangroeien in Saalbach, dan door de regen met mogelijk enkele decimeters slinken (ook onderin zal zeker niet alles wegsmelten) , met als voornaamste effect nadat het weer verbetert dat de sneeuwkwaliteit af is genomen (in de ochtend tot pakweg 1600 meter ijzig, in middag onderin zacht)?
Het gaat zeker eerst aangroeien en daarna is maar de vraag hoeveel regen er gaat vallen. Gezette sneeuw zal er niet onder lijden, verse sneeuw echter wel en dat geldt helemaal wanneer er veel wind bij komt. Een week geleden is hier bij na 30 cm vers gevallen sneeuw in 1 dag compleet weggerekend – gesmolten. Zo erg zal het nu echter niet gaan worden (zie ook Rutgers aanvulling)
Belangrijk gaat iig worden in hoeverre het koudereservoir (isotherme laag) intact weet te blijven, daarbij geldt hoe minder wind, hoe meer neerslag (neerslagafkoeling) hoe langer de neerslag in vaste vorm blijft vallen. In het best case scenario kan zo tijdens een warmtefront ondanks T850 hPa temperaturen van 2 tot 5 graden alle neerslag gewoon als sneeuw vallen. Hoe dat dinsdag zal gaan verlopen en evt later op de maandag valt nu nog moeilijk te zeggen! #spannend!
@ Wim, de regen zal alleen de nieuw gevallen sneeuw sneller doen inklinken, de basis die er ligt is allang ingeklonken en zo n laag kan echt veel hebben, zeker als er vorst inzit. ook betekend regen niet persee ijs, als deze valt op verse sneeuw valt het allemaal erg mee, daarnaast is de luchtvochtigheid van belang.
als die laag is (bij fohn) verdampt het vocht meteen niet alleen heeft dit een koelend effect op de onderliggende laag, er blijft ook geen water in de toplaag achter (papsneeuw) dit bekend dat de de sneeuw, nauwelijks afneemt en er bij hoge temperaturen de sneeuw gewoon peoderig blijft (met uitzondering van laag gelegen zuidhellingen ). Bij temperaturen boven nul kan water ook gewoon bevriezen.
Dank! Het is dus een complex samenspel van factoren.