Advertentie 

Een lagedruk trog strekt zich uit boven de Alpen. Hierdoor stroomt koude continentale lucht richting de Alpen. Halverwege de week wordt het koudste moment. De dagen erna wordt het weer milder. In het weekend krijgen we te maken met een hogedruk situatie en wordt het meer lenteachtig hoewel het voorlopig nog koud voor de tijd van het jaar blijft.

Vandaag op 20 maart begint officieel de astronomische lente. Het is een van de koudste begin dagen van de lente sinds het begin van metingen in Alpen. In Oostenrijk bereikt de temperatuur vandaag in de laaglanden slechts 3 ° C. Dit is heel dicht bij de laagste temperaturen ooit gemeten op 20 en 21 maart. Het weer blijft nog tot vrijdag winters met vorst en van tijd tot tijd sneeuwval. Dat er op dit moment nog veel sneeuw valt is geen zeldzaamheid. Ook in april kan in het laagland nog enkele dag zijn met een sneeuwbui.

Mooi winterse plaatjes in Zermatt. De Matterhorn is niet goed te zien door de bewolking (Johann)

Vandaag langs de noordkant van de Alpen is het bewolkt met veel laaghangende bewolking en zijn er verspreid wat sneeuwbuien. In de Inneralpinen gebieden en verder richting het westen van de Alpen is het minder bewolkt en zijn er ook perioden met zon. Verder staat er een koude noordoosten wind en ligt de vorstgrens onder de 1000m.

Temperatuurafwijking voor woensdag. Bijzonder koud voor de tijd van het jaar (ECMWF via Wetterzentrale.de)

Woensdag blijft ook erg bewolkt in de Alpen. Hoewel het meestal droog is, is het zicht vaak beperkt. Er zijn momenten dat de bewolking openbreekt en richting het zuiden is er ook meer ruimte voor de zon. Verder is het vooral een koude dag met lage gevoelstemperaturen voor de tijd van het jaar. Donderdag begint de dag zonnig na een helder nacht. Later in de loop van de dag neemt de bewolking toe. Door de lichte Nordstau kan er aan de noordkant wat meer bewolking zijn en een enkele sneeuwbui.

Ook in Mittelberg is het nog winters en is er weer verse sneeuwgevallen (Hans ter Braak)

 

Vrijdag brengt de zon in het zuiden en de wolken in het noorden, plaatselijk in de oostelijke Alpen zijn ook buien met sneeuw boven de 1000 m mogelijk. De temperaturen gaan weer omhoog en door de toenemende hogedruk is er ook steeds meer ruimte voor de zon.

In de loop van het weekend bouwt hogedruk zich op boven de Alpen. Op de weerkaart van maandag zien we de hogedruk situatie goed terug en kan het meer lenteachtig worden.

Voor de lente of zelfs zomerweer moeten we nog even wachten. In het weekend lijken de hoogste temperaturen bereikt te worden hoewel de nachten vaak nog ijzigkoud kunnen zijn. De verdere vooruitzichten zijn nog onzeker. Duidelijk mildere weersomstandigheden met lenteachtige temperaturen zijn momenteel niet in zicht.

Komende woensdag is de koudste dag van de week. De dagen erna gaan de temperaturen weer verder omhoog, maar de lente met hogere temperaturen lijkt zich nog niet door te zetten.

(Visited 670 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Zeer koude start van de lente”

  • Ronald van der Lee
    20 maart 2018 at 17:29

    Wat jammer dat het weerbericht voor de alpen sinds enige tijd zeer summier is. Ook het ontbreken van de analyses en duiding vind ik heel erg jammer. Personeelsgebrek of gebrek aan motivatie?

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier