Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een lagedruk trog strekt zich uit boven de Alpen. Hierdoor stroomt koude continentale lucht richting de Alpen. Halverwege de week wordt het koudste moment. De dagen erna wordt het weer milder. In het weekend krijgen we te maken met een hogedruk situatie en wordt het meer lenteachtig hoewel het voorlopig nog koud voor de tijd van het jaar blijft.

Vandaag op 20 maart begint officieel de astronomische lente. Het is een van de koudste begin dagen van de lente sinds het begin van metingen in Alpen. In Oostenrijk bereikt de temperatuur vandaag in de laaglanden slechts 3 ° C. Dit is heel dicht bij de laagste temperaturen ooit gemeten op 20 en 21 maart. Het weer blijft nog tot vrijdag winters met vorst en van tijd tot tijd sneeuwval. Dat er op dit moment nog veel sneeuw valt is geen zeldzaamheid. Ook in april kan in het laagland nog enkele dag zijn met een sneeuwbui.

Mooi winterse plaatjes in Zermatt. De Matterhorn is niet goed te zien door de bewolking (Johann)

Vandaag langs de noordkant van de Alpen is het bewolkt met veel laaghangende bewolking en zijn er verspreid wat sneeuwbuien. In de Inneralpinen gebieden en verder richting het westen van de Alpen is het minder bewolkt en zijn er ook perioden met zon. Verder staat er een koude noordoosten wind en ligt de vorstgrens onder de 1000m.

Temperatuurafwijking voor woensdag. Bijzonder koud voor de tijd van het jaar (ECMWF via Wetterzentrale.de)

Woensdag blijft ook erg bewolkt in de Alpen. Hoewel het meestal droog is, is het zicht vaak beperkt. Er zijn momenten dat de bewolking openbreekt en richting het zuiden is er ook meer ruimte voor de zon. Verder is het vooral een koude dag met lage gevoelstemperaturen voor de tijd van het jaar. Donderdag begint de dag zonnig na een helder nacht. Later in de loop van de dag neemt de bewolking toe. Door de lichte Nordstau kan er aan de noordkant wat meer bewolking zijn en een enkele sneeuwbui.

Ook in Mittelberg is het nog winters en is er weer verse sneeuwgevallen (Hans ter Braak)

 

Vrijdag brengt de zon in het zuiden en de wolken in het noorden, plaatselijk in de oostelijke Alpen zijn ook buien met sneeuw boven de 1000 m mogelijk. De temperaturen gaan weer omhoog en door de toenemende hogedruk is er ook steeds meer ruimte voor de zon.

In de loop van het weekend bouwt hogedruk zich op boven de Alpen. Op de weerkaart van maandag zien we de hogedruk situatie goed terug en kan het meer lenteachtig worden.

Voor de lente of zelfs zomerweer moeten we nog even wachten. In het weekend lijken de hoogste temperaturen bereikt te worden hoewel de nachten vaak nog ijzigkoud kunnen zijn. De verdere vooruitzichten zijn nog onzeker. Duidelijk mildere weersomstandigheden met lenteachtige temperaturen zijn momenteel niet in zicht.

Komende woensdag is de koudste dag van de week. De dagen erna gaan de temperaturen weer verder omhoog, maar de lente met hogere temperaturen lijkt zich nog niet door te zetten.

(Visited 635 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Alpen – Zeer koude start van de lente”

  • Ronald van der Lee
    20 maart 2018 at 17:29

    Wat jammer dat het weerbericht voor de alpen sinds enige tijd zeer summier is. Ook het ontbreken van de analyses en duiding vind ik heel erg jammer. Personeelsgebrek of gebrek aan motivatie?

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier