Advertentie 

Algemeen; de invloed van laag – Sabine – boven de Middellandse Zee neemt geleidelijk af en daarmee ook de noordoostelijke stroming.  De zuidelijk Alpen hebben nog te maken met een zuidoostelijke stroming waarmee vochtiger lucht wordt aangevoerd. Zondag neemt de noordoostelijke weer in kracht toe en gaat zeer koude acrtische lucht over de Alpen uitstromen. Met de start van de meteorologische lente gaat het van het zuidwesten uit weer markant verzachten.

Siberische diepvries lucht in aantocht

In een brede strook over de centrale Alpen scheen gisteren vooral in de bergen boven de 1900 a 2000 meter dan toch nog de zon.

Les 2Alpes @2ALPES
Schilthorn Berner Alpen – Foto Twitter Mürren – Schilthorn @murren007
Aletsch Arena Bettmeralp met blik op de Matterhorn. Foto Twitter Sylvia Michel @michelphotoCH

Elders hadden we weer te maken met met het alom vertrouwde beeld van Hochnebel, mist en lage bewolking. Met een matige noordoosten wind werd onveranderd koude en vooral in de lagere atmosfeer ook vochtige lucht aangevoerd.

Prachtige foto via Twitter van Hans ter Braak @hansterbraak met de Hochebel.
Tot 1700 meter hoogte reikte de Hochnebel Foto Dit is de Ifen met het nieuwe bergstation op 2000m Foto Hanse ter Braak KWT Mittelberg

Vooral in zuiden tijdelijk zachter met wat sneeuw
De noordoostelijke stroming neemt tijdelijk wat in kracht af en  aan de zuidkant wordt met een wat meer zuidoostelijke component vooral in de hoogte wat minder koude maar ook nog vochtige lucht aangevoerd welke vooral tegen de westelijke Alpenhoofdkam stuwt.

Tot zondag kan er in een gebied uitstrekkend vanaf de zuidelijke Walliser Alpen, de westelijke Italiaanse Alpen en de Ligurische Alpen 20 tot 40 cm sneeuw gaan vallen, elders in het zuiden variërend van enkele tot 10 a 20 cm.

Sneeuw in de Italiaanse Alpen (Piemont)

De sneeuwvalgrens varieert vandaag 2000 tot 1600 meter naar het westen en tot 500 meter in de oostelijke Alpen.

Radar 09h00

De temperaturen gaan vooral langs de westelijke zuidkant wat omhoog en in vooral in het Wallis wordt het tijdelijk ook föhnig met aan de zuidkant wat gespetter en in het hooggebergte wat sneeuw. Met de föhn en de wat zachter lucht kan het kwik lokaal tot 7 a 10 graden gaan oplopen. Op 2000 meter wordt het -4 tot 3 graden en op 3000 meter – 3 tot -8 graden.

Föhnig opklaringen Bettmeralp en met bijna 2 graden ook zacht

Naar het oosten toe is het algemeen nog een aantal graden kouder en dan geldt speciaal voor de Alpenoordkant en onder de Hochnebel aan de Alpennoordkant.

Extreme kou
In de loop van de avond en nacht op zondag en op zondag overdag trekt een “arctisch” front met zeer koude continentale arctische lucht de Alpen binnen en tot morgenavond is het dan gedaan met de zachtere en in het zuiden ook föhnige toestanden en Südstau.

GFS zaterdag 18h00 met de blauwe kleuren (artische lucht) op 1500 meter hoogte die de oostelijke Alpen gaat binnentrekken
Mooi ook te zien de verschillende luchtmassa’s op deze zgn Theta-E kaart. Blauw en violet is droge lucht (hoe meer groen tot oranje – geel hoe vochtiger de luchtmassa’s)

Vooral de eerste dagen wanneer we ons in de koudste lucht bevinden wordt het dan bitterkoud. In het zuiden en zuidwesten waar nu de zachtere lucht nog zit gaan de temperaturen op 1500 meter  maar liefst 20 graden lager uitkomen, in het oosten en noorden alwaar het een stuk kouder is nogmaals een graad of 10.

Ook in het hooggebergte wordt het  zeer koud met temperaturen die al naar gelang de hoogte tussen de -20 en -30 graden gaan uitkomen. Omdat de lucht ook gortdroog is (zeer lage dauwpunten van -15 tot -25 graden) en storingen op grote afstand blijven zal het droog blijven. Afgezien van zo nu en dan wat overtrekkende wolken velden (hogere bewolking) is het meest zonnig, in het Alpenvoorland en laagland met de “Bise” lokaal ook kans op Hochnebel of mist.

GFS T850hPa koude anomalie voor dinsdag-woensdag- Maar liefst 10 tot 16 graden onder het langjarig klimatologisch gemiddelde

En markante verzachting /Föhn
Ook de woensdag zal nog zeer koud gaan verlopen maar van het zuidwesten uit wordt er dan al weer aan het koudereservoir geknabbeld. Vooral in de hoogte gaat er in de loop van de middag en avond en in de nacht op donderdag geleidelijk steeds zachtere lucht binnenstromen en donderdag overdag wordt de koude lucht dan alweer uit de Alpen verdreven.

GFS T850 hPa vrijdagochtend

Ook nu weer zien we een zeer markante temperatuur verandering optreden met op donderdag en vrijdag aan de noordkant temperaturen op 1500 meter die 20 tot 23 graden(!) hoger uit gaan komen. Op 1500 meter zal het kwik dan tot vrijdag op +5 graden gaan uitkomen en de vorstgrens op 2000 tot 2300 meter. Tevens krijgen we dan te maken met een opkomende Südföhn die het kwik aan de noordkant in de dalen ook nog een extra thermische zetje in de rug zal gaan geven!

GFS T850 hPa vrijdag

De lucht is niet alleen zachter maar ook een stuk vochtiger en in het strijdgewoel van de koudere en zachtere luchtmassa’s gaat mede ondersteund door opglijdings processen dan ook neerslag vallen. De neerslag zal zich met het “dooi” front donderdag – vrijdag steeds verder in noordelijke richting over de Alpen gaan verplaatsen. Aanvankelijk sneeuwt het gewoon nog tot in de lagere delen en dalen, donderdag stijgende sneeuwvalgrens tot 1500 a 2200 meter.

GFS neerslag voor vrijdag 2 maart

Verantwoordelijk voor de verzachting is het “Azoren laag” (!) dat ietwat verder naar het oosten toe opschuift en vrijdag met kern voor de kust van Bretagne wordt berekend. Aan de oostflank van het systeem wordt dan met zuidelijke hoogtewinden vooral op hoogte veel zachtere maar ook vochtige lucht vanuit de Middellandse Zee aangevoerd.

Vrijdag en zaterdag zien we een deel van het Azorenlaag in oostelijke richting afsplitsen met daartussen de vorming van een tussenhoog. Door het afsplitsen kan de koudere en drogere lucht dan vanuit het noordwesten weer terrein gaan winnen zonder dat het echter weer zo koud gaat worden.

In het weekend verblijven de Alpen dan in het overgangsgebied van de twee verschillende luchtmassa’s en het bereik van de polaire jet. Begin volgende week verplaatst het zwaartepunt van de lage druk zich meer richting de Atlantische Oceaan en de jet gaat een noordelijker koers vervolgen.

Dat heeft tot resultaat dat het van het zuidwesten uit verder gaat verzachten en de winter tot in Scandinavie zal worden verdreven. Althans wanneer we uitgaan van de GFS uitdraai. Het ECMWF is met de verzachting nog een heel stuk minder optimistisch en laat de koude lucht nog tot over de Benelux en Duitsland liggen!

Op de langere termijn (GFS) lijkt het met het Spätwinter weer dan definitief gedaan te zijn en mogen en mogen we temperaturen verwachten die rond of iets boven het langjarig klimatologisch gemiddelde gaan uitkomen. Voor de wintersport mijns inzien dan veel betere condities dan die snerpende diepvries koud waar wede komend dagen mee geconfronteerd zullen worden. Sneeuw ligt er in de Alpen genoeg en komt dan ook het zonnetje erbij dan is het er prima vertoeven.

Morgen meer Alpenweer en vrieskou, blijf volgen en dan graag weer toe morgen. Vanuit een föhnig opgeklaard Oberwalls en na wat regen inmiddels 8 graden in de plus en tot 4 graden op 2000 meter. een fijne dag gewenst en doe voorzichtig. Ciao

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 873 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier