Advertentie 

Algemeen: tussen hoog Brigitta met kern boven zuid Scandinavie en laag Finja  met kern boven het zuiden van Italie liggen de Alpen in een noordoostelijke hoogtestromingen waarmee zeer koude continentale arctische luchtmassa’s worden aangevoerd. Aan de noordkant wordt nogmaals een portie wat vochtigere lucht aangevoerd.

Op termijn tempering van de vorst maar ook verbeterende wintersport (weer)condities

De winter heeft grote delen van Europa stevig in zijn greep en ook de Alpen hebben te maken diep winterse condities. Vooral aan de Alpennoordkant vielen gisteren nog wat sneeuwbuitjes of wat lichte sneeuw en ook elders viel rond of ten noorden van de hoofdkam wat licht sneeuw of een sneeuwbuitjes.  Een impressie van zondag 15 januari:

Seefeld, via AWM Maarten Minkman
Seefeld, via AWM Maarten Minkman
Winterwonderland Voralrberg Kleinwalsertal -Mittelberg – via Hans ter Braak @hansterbraak
Les3Vallees via J’adore la Montagne ‏@MontagneJadore Photo by lux_robert
Aujourd’hui, c’était les Arcs ! #Paradiski Geek de Montagne ‏@GeekdeMontagne
Traumwettter met de Nordföhn in de Dolomieten Dolomiti ‏@dolomiti_it
Loipe Obergoms (Goms) Oberwallis
Schneeschuh laufen Aletsch Arena richting Vila Cassel (Riederalp). Rechts zie je nog net de “berghut” alwaar het weerstation van Meteo-Centrale staat. Op het dak voor op het grote gebouw (Hotel Art Furrer) staat het weerstation wat we voor Meteo-Oberwallis gebruiken.  Foto via @MadDogSki
Weissensee (930m, Karinthië)

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Lokaal zagen we gisteren overigens weer grote verschillen (orografisch /berg-dal) met een mix van opklaringen, wolken(velden) en Hochnebel welke lokaal “uitsneeuwde”. Gisterochtend vielen bijvoorbeeld hier in Termen (1020m, Oberwallis) 3 uur lang grote vlokken zeer luchtige sneeuw en vormde zich een sneeuwdekje van 4 cm (zie korte filmpje hieronder). In de droge vrieslucht was het aandeel lucht t.o.v. het aandeel sneeuw extreem groot en dat was ook mooi af te lezen in de (verwarmde) regenmeter die niet verder kwam dan 0.2mm neerslag (0.2mm – 4cm sneeuw) !  Een paar kilometer verder op scheen tegelijkertijd de zon en was het droog.

Zeer koud
Ook vandaag zien we weer grote verschillen in het weerbeeld. De meeste zon zal weggelegd zijn voor de zuidwestelijke Alpen. Verder weer die mix van wolken, opklaringen en vooral aan de noordkant kans wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbuitje. Tevens stroom door toedoen van het laag boven de Middellandse Zee vooral voer de oostelijke zuidelijke Alpen wat vochtigere lucht binnen waardoor de zon het niet meer zo makkelijk zal hebben.

Overdag zal deze (hogere) bewolking zich deels ook tot over de zuidelijke westelijke Alpen uitbreiden.Met de noord tot noordoostelijke stroming wordt zeer koude lucht aangevoerd. In de ochtend vriest het op veel plaatsen matig tot streng en lokaal ook zeer streng. De vorstgrens en sneeuwvalgrens vinden we tot in het laagland en de dalen terug, op 2000 meter vriest het 15 tot 18, op 3000 meter een 23 en op 4000 meter een graad 28 tot 30! Laagste temperatuur op dit moment gemeten in het weerstation op het Kleine Matterhorn (3800m, Oberwallis) met -30 graden!

Radarbeeld 08h00. Bron WetterOnline.de

Veel sneeuw wordt er vandaag en ook de komende dagen in de Alpen niet meer verwacht. Vooral vandaag kan aan de noordkant (Stau) nogmaals zon 5 tot 10cm  en heel lokaal ook nog wat meer sneeuw aan bijvallen.

Neerslag komende 24 uur volgens WRF (GFS) model, tot woensdag kan er nogmaals 15 tot 20cm gaan vallen langs de noordkant van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen

Door de noordelijke aanstroming en een aparte storing gaat er vooral in de Pyreneeën de komende 2 dagen nog het nodige aan sneeuw vallen. Tot woensdag wordt er er daar 20 tot 50 cm vallen en hogerop met gunstige Nordstau tot 80cm. Overigens is ook daar de afgelopen 36 uur al het nodige gevallen en heersen er ook hier boven de 800 a 1000 meter diep winterse omstandigheden.

En er komt nog meer, gisteren al tot 80cm in de Pyreneeën (Incles) Foto Marc Pelejà ‏@marcpeleja 8
Vanmorgen Andorra – Engolasters, Escaldes-engordany,. Via FB Andorra Lovers
Problemen tijdens de ochtendspits in Canillo

Als we dan toch bezig zijn, ook de (westelijke) Balkan, de Ligurische Alpen mogen zich gaan verheugen aan het nodige aan neerslag en in de bergen het nodige aan Neuschnee. In de Italiaanse Apenpijnen kan door toedoen van het Middellandse Zee laag de komende 72 uur 30 tot 80 cm en lokaal in de hogere delen nog meer sneeuw gaan vallen!

Vorstafzwakking
Ook woensdag is het nog (zeer) koud, neerslag of neerslag van betekenis wordt er niet meer verwacht. Vanaf donderdag komt er een einde aan de toevoer van de koude lucht vanuit het noordoosten. We zien het zwaartepunt en de hoogte-as dan noordelijk van de Alpen liggen en de stroming wordt meer oostelijk en later zuidoostelijke. Door de subsidentie binnen het hoog wordt de aanwezige lucht met name in de hogere atmosfeer van bovenaf geleidelijk steeds verder afgedroogd en opgewarmd. Dit gaan we vooral in de bergen merken waar de scherpe kantjes van de kou eraf gaan. Voor de wintersporters breken dan prima tijden aan, veel zon, aangenamere temperaturen den met de verse sneeuw wordt het dan op en top genieten op de pistes en in de bergen! In de de dalen en het Alpenlaag -voorland gaan de mist (Hochnebel) kansen weer toenemen.

Aan deze constellatie met hoog ten noorden van de Alpen en lagedruk boven de Middellandse zee verandert ook in het weekend niet. De noordelijke polaire jet zien we vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan via het noorden van Engeland (Schotland) richting midden Scandinavie verlopen, begin volgende week dan geleidelijk wat zuidelijker. Depressies met hun fronten kunnen zodoende de Alpen (nog)  niet bereiken.  Mogelijk dat dit tegen het midden van de week dan wel gaat lukken wanneer de jetstream een nog zuidelijkere koers gaat volgen. Vanaf zondag kan wel wat sneeuw  kan gaan vallen in het zuiden van Oostenrijk en de Dolomieten.

GFS, vanaf zondag kan er in het ZO sneeuw gaan vallen door MZ laag. De sneeuw breidt zicht vervolgens verder naar het noorden en westen toe uit

Begin volgende week kan de neerslag en bewolking dan vooral tot over de rest van de oostelijke Alpen gaan uitbreiden. De lucht is dan nog steeds vrij koud (T850hPA rond de – 5 graden) dus zal het tot in de dalen en lagere delen sneeuw Het is nog even afwachten of en hoe dit precies gaat verlopen en ook of verder in de week met een langzaam naar het zuiden afzakkende hogedruk (rug, brug) de zuidwestelijke stroming er (tijdelijk) in gaat komen daarover de komende dagen meer.

Tegen het einde van de 10 daagse verwachtingsperiode lijkt de jet weer een veel zuidelijkere koers te gaan volgen en kunnen storingen met sneeuw en polaire lucht weer tot over de Alpen gaan uitstromen.
GFS ensembles vanmorgen, prikpunt centrale noordelijke Alpen met ook hier geleidelijk de vorstafzwakking. Het blijft echter al met al winters en het wordt prima wintersportweer!

Lawinegevaar
De afgelopen dagen is er het nodige aan verse sneeuw gevallen, lokaal in de noordelijke Staugebieden tot een meter sneeuw of zelfs nog meer. De bergen, pistes en verse sneeuw zullen de komende dagen hun aantrekkingskracht op de wintersporters doen toenemen.

Sneeuw cumulaties afgelopen 3 dagen, lokaal viel er 50 tot 100cm in de Nordstau

We moeten echter niet vergeten dat ook het lawinegevaar buiten de pistes op de loer ligt en vooral in de noordwestelijke Staugebieden groot is (code rood / 4) elders in de Alpen geldt een code oranje (behoorlijk groot /3). Mede door de Triebschneeansammlungen (bergkammen) zijn de condities verradelijk dan wel precair. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen, dat geldt helemaal wanneer je onbekend bent met het terrein en de risico’s. Dat de waarschuwingen niet voor niets zijn bleek helaas de afgelopen dagen weer, op meerder locaties hebben lawine’s weer voor slachtoffers gezorgd, in alle gevallen waren dit personen die off-piste op pad waren!

In de Alpen en mn langs de Alpennoordkant geldt algemeen een code 3 (oranje) tot code 4 (rood).  Kaart voor Oostenrijk
Gistermiddag, lawine survival training in de praktijk op Rothwald (Oberwallis) Foto’s Bas Laros
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Met deze informatie en de wat onzekere langere termijn sluiten we voor deze maandag af. Meer weer of updates afhankelijk van de ontwikkelingen en natuurlijk op FB en Twitter en anders gewoon morgenochtend weer tijdens het uitgebreide Alpenweerbericht. Graag tot dan en een fijne dag gewenst vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis. Ciao

Blik vanuit de weerkamer in noordelijke richting met de verlichte Berner Alpen / Aletsch (Riederhorn -Furka)

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.268 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Zeer koud winterweer, in noorden lokaal lichte sneeuw(buitjes)”

 • Herman
  16 januari 2017 at 20:03

  Hoi Johann,
  Heb je al een idee wat het weer in week 4 in Tirol Berwang/Ehrwald gaat doen.
  Er ligt voldoende sneuuw. Alleen wat gaat de tempratuur doen?

 • Karin
  16 januari 2017 at 22:50

  Ik begrijp mensen echt niet die nu per se buiten de piste moeten. Sukkels!

 • Johann
  16 januari 2017 at 23:35

  @Karin – Wij ook niet, ook vandaag helaas weer dodelijke slachtoffers door off-piste!

 • Johann
  18 januari 2017 at 11:26

  @Herman Dat is nog even afwachten.Algemeen zien we dat de T gaan oplopen en dat geldt vooral voor in de (hogere) bergen. Weekend vorstgrens tot 1800 a 2000 meter. Volgende week wrs weer wat dalend. Maar geen zorgen, hogedruk, lage dauwpunten, zijn voor de sneeuw prima en deze zal er niet of nauwelijks onder lijden. Gewoon TOP condities volgende week met de hogedruk en veel zon! Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier