Zeer koude lucht heeft zich, naast de Benelux, ook meester gemaakt over de Alpen en dat is goed te zien aan de standen op de thermometer. Na een mooie zonnige maandag volgen storingen met sneeuwkansen, maar ook tijdelijk veel zachtere lucht. Vooral dinsdag, woensdag en vrijdag is er kans op sneeuw en lijkt het vanaf vrijdag weer wat kouder te worden voordat na het weekend echt warme lucht zich aandient.

Een heldere ‘diepvriesnacht’ in de Alpen boven een vers sneeuwdek afgelopen nacht. Bijzonder lage temperaturen zijn gemeten, zelfs onder de -35 graden! Bron: Johanss (Alpen)weer via Twitter,

Droog, zonnig en zeer koud

Na een zeer koude diepvriesnacht boven een vers sneeuwdek beloofd vandaag een mooie en koude dag te worden. De Alpen profiteren van een uitloper van hogedruk en daarmee blijft het deze maandag droog. Ook is de lucht een stuk droger dus zal de zon op veel plaatsen goed doorbreken. Daarbij is het ijzig koud. In de dalen vriest het overdag veelal licht tot matig. Verder hogerop vriest het al snel streng, de koudste lucht bevind zich in het Salzburgerland. Daar ligt de grens met strenge vorst rond de 1500 meter. Op de allerhoogste toppen van de Alpen vriest het meer dan 20 graden. Gelukkig staat er niet veel wind, waardoor het beter uit te houden zal zijn. De nacht naar dinsdag vriest het streng tot zeer streng.

Zeer koude bovenluchten op 1500 meter deze maandag. De koudste lucht boven het Salzburgerland met de strenge vorst. Verder naar het zuidwesten is de lucht iets minder koud. Maar alsnog zitten de gehele Alpen in de vorst. Bron ECMWF/WXcharts

Dinsdag en woensdag volgt verzachting met vooral in Zwitserland sneeuw

In de nacht naar dinsdag neemt in de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen de bewolking toe vanuit het zuidwesten. Deze bewolking hoort bij een storing die vanuit Frankrijk oprukt. Hoeveel sneeuw en wanneer het gaat sneeuwen is nog wat onzeker, hierin verschillen de modellen. Het Amerikaanse GFS en het Duitse ICON laten het dinsdag in de loop van de dag stevig sneeuwen in de Franse en Zwitserse Alpen. Op grote schaal kan er meer dan 20 centimeter vallen. Het Europese model ziet neerslag/sneeuw veel minder zitten en is dan ook minder scheutig in de berekeningen met lokaal maximaal een centimeter of 5. Wat betreft sneeuwval is het dus even afwachten of de modellen in de nieuwste berekeningen nog overeenstemming gaan vinden. Voor nu ga ik er wel vanuit dat het dinsdag in de loop van de dag flink gaat sneeuwen in Frankrijk en Zwitserland.

Wat wel een zekerheid lijkt en terugkomt in alle modellen is de verzachting. Het front behorende bij de depressie vanaf de Atlantische oceaan neem een flinke portie zachte lucht met zich mee. De sneeuwvalgrens gaat dan ook weer omhoog en zal tussen de 1200-1500 meter komen te liggen. In de dalen zal de sneeuw overgaan in regen en een deel van de gevallen sneeuw weer wegsmelten. In de inneralpin zal de sneeuwgrens in eerste instantie nog wat lager blijven. De zachte lucht botst tegen een ijskoud gebergte en de zwaardere koude lucht blijft gemakkelijk wat langer hangen. De Franse en Zwitserse Alpen zullen dinsdag als eerste worden veroverd door de zachte lucht.

Oostenrijk bevind zich dinsdag nog in de koude lucht en daar zal het overdag op veel plaatsen nog onder het nul zijn. Het blijft in Oostenrijk op dinsdag droog en vooral in de ochtend zal de zon nog veelvuldig te zien zijn. Later op de dag neemt ook in Oostenrijk vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Ook woensdag volgt dan ook hier de verzachting en valt vooral aan de noordkant van de Alpen wat sneeuw en met het stijgen van de sneeuwvalgrens in de dalen later ook regen.

Luftmassengrenze

Donderdag zitten de Alpen dan in de zachte lucht en hebben we in de dalen te maken met temperaturen van een paar graden boven nul. De vorstgrens is opgeklommen tot zo’n 2000 meter. In het grootste deel van de Alpen blijft het donderdag droog en wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. In het noorden de meeste bewolking.

Kijken we naar de bovenlucht temperatuur op donderdag dan zien we een scherpe grens tussen de koude lucht grofweg ten noorden van de lijn Parijs – Frankfurt en de zachte lucht ten zuiden. Een prachtige LMG (Luftmassengrenze). Op de grens tussen deze luchtsoorten valt neerslag. Echter de Alpen lijken net droog te blijven in de zachte lucht. Bron GFS/WXcharts.

Vrijdag sneeuw en weer even kouder

Op vrijdag zien we een nieuwe storing naderen die een stuk zuidelijker lijkt langs te trekken. Deze storing gaat weer sneeuw geven en zal met de zuidelijke koers weer koude lucht uit het noorden aanzuigen waardoor de koude lucht weer kan afzakken en de Alpen weer in de koude lucht terecht komen. Een ontwikkeling om in de gaten te houden, voor details qua sneeuw is het nu nog te vroeg.

Kijken we vervolgens over het weekend heen dan lijkt de (zeer) zachte lucht weer op te rukken en de macht weer te grijpen. Veel hogere temperaturen en dooi staat de Alpen dan te wachten.

(Visited 1.660 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer