Advertentie 

Avond update

De afgelopen dagen zagen we steeds weer winterse ontwikkelingen de revue passeren die opnieuw in het weekend (het 4-e weekend op rij) zullen worden ingeleid. Vanmorgen schreven we al dat het GFS en UKMO model nog wat twijfelen en ook zachtere oplossingen in petto hebben.

Winter is coming
Vanavond is van deze zachte oplossingen weinig meer terug te vinden en zowel het GFS als ook het UKMO sturen net als het ECMWF deed op een naderende winterse episode af die ook nog eens langer lijkt aan te houden. Het wordt daarbij niet alleen flink kouder, ook gaan storingen vanuit het noordwesten tot noorden periodiek steeds weer sneeuw geven!!

Koufront  1
Zaterdag gaat het beginnen en gaat een eerste koufront met neerslag de winter terugbrengen. Pre frontaal eerst nog sneeuw tot 1500 a 2000 meter geleidelijke zakkend naar 1000 tot 500 meter.

Zaterdag middag gehts los met koufront nr 1

Koufront 2
Zondag en maandag gaat het onbestendig en koud, dinsdag volgt vanuit het noordwesten een volgende sneeuwstoring. Ook woensdag moet met sneeuwval rekening worden gehouden. Tussen de storingen door heeft de sneeuwval een meer buiig karakter.

Dinsdag volgt koufront 2 met meer sneeuw
Front neerslag dinsdag ochtend

Veel sneeuw mogelijk 
Vanaf zaterdag tot en met het einde van de volgende week wordt het dus op en top winters in zowel de Alpen als ook de Duitse Middelgebergtes en lokaal kunnen er ook in het laagland winterse buien gaan vallen (zeer koude boven luchten)

GFS voor donderdag middag 30-11

Voor wat betreft de neerslag (sneeuw) verdeling en hoeveelheden moeten we nog even een slag om de arm houden. Grotere sneeuw hoeveelheden (100 cm) of meer zijn met dit soort stromings patronen echter zeer goed mogelijke (Nordwestrusche / glijbaan)

GFS sneeuw verwachting tot einde volgende week (gaat ongetwijfeld nog aangepast worden)!

Hieronder de laatste GFS ensembles (GFS12).

ECMWF
Interessant natuurlijk om ook nog even de laatste ECMWF uitdraai er te pakken, immers dit model was de laatste dagen voor wat betreft deze winterse ontwikkelingen positiever en ook consequenter.

Ook vanavond is het model (de operationele run) zijn winterse lijn trouw en ook dit model laat het koufront op zaterdag doorkomen. In vergelijking met het GFS zien we voor de zaterdag maar weinig verschil in stroming en timing.

ECMWF zaterdag, mooi in lijn met o.a. het GFS

Ook daarna gaat het gewoon winters verder meet periodiek sneeuwval, sneeuwvalgrens meest tot in de lagere delen en dalen, tijdelijk pre-frontaal op volgend koufront ook even wat hoger.

ECMWF dinsdag, steeds dieper in de kou (en sneeuw)

Samengevat kunnen we dus stellen dat na de thermische opleving deze dagen vanaf zaterdag de winter zich terug meldt en voorlopig ook blijft! Gezien het stromings patroon mogen we in de bergen tot in de dalen rekening houden met groter Neuschnee hoeveelheden. Voor de winter en sneeuw liefhebbers hieronder nog de ECMWF langere termijn kaart – sneeuw- bedekking- Europa! Bedankt @Jörg 🙂

Fijne avond en eet smakelijk

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.043 times, 1 visits today)

10 Reactie op “Alpen – Zaterdag winter comeback met (veel) sneeuw”

 • Henny Rijkers
  21 november 2017 at 19:02

  sinds kort volg ik U, ik vind het fantastisch en zeer goed onderbouwd !

 • Remco Mienis
  21 november 2017 at 19:57

  Mooie vooruitzichten Johann. Smullen geblazen dit weekend dus:D

 • Johann
  21 november 2017 at 20:17

  @Henny Thx! 🙂

 • Henrik
  21 november 2017 at 22:14

  Goed nieuws met een goede aanloop zo naar december! Begint erop te lijken dat de aanloop naar kerst in ieder geval anders gaat verlopen dan de afgelopen 4 jaar:-) Klopt het trouwens dat met dit soort setting ook kansen zijn op sudstau?

  • Johann
   22 november 2017 at 08:54

   @Henrik Nier direct! Echter bij Genuacyclogenese en -of Adria laag dan zeker ook Südstau componenten. Komende dagen even afwachten hoe dat precies in zijn werk zal gaan!

 • Dries Livigno
  21 november 2017 at 22:18

  Aaik zie zelf sneeuw vallen aan de Belgische kust. Klopt dit Johann?

  • Johann
   22 november 2017 at 09:01

   Heb even Arpege gepakt omdat dit model er vwb sneeuw Benelux en Alpen er altijd het best opzit. Helaas gaat deze prognose vooreerst nog niet verder dan tot zondagmiddag. Tot die tijd geen sneeuw bij jou, te zacht door west component, vanaf zondag dan meer NW en later dan ook N tot NO, dus nog even afwachten……

   • Dries Livigno
    22 november 2017 at 10:28

    Heb zeker nog wat geduld. Heb liever sneeuw in de Alpen dan aan de Belgische kust.
    Heb nog enkele buitenwerkjes gepland in de tuin.
    Ik volg jouw weerberichten al enkele jaren en stel vast dat Livigno zowel profiteert van Genualaag als Nordstau. Vermoed dat Livigno eerder mag gerekend worden bij de Inneralpen dan bij de Zuiderlijke Alpen

 • Stef
  21 november 2017 at 22:46

  Zeer duidelijk weerbericht! Dank!

 • Johann
  22 november 2017 at 08:52

  @Dries Voor wanneer? Lijkt me wat optimistisch maar bij meer NO component zeker ook mogelijk ! Ik ge even de kaarten kijken voor de Belgische kust …………….

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier