Alpen – Zaterdag winter comeback met (veel) sneeuw

Avond update

De afgelopen dagen zagen we steeds weer winterse ontwikkelingen de revue passeren die opnieuw in het weekend (het 4-e weekend op rij) zullen worden ingeleid. Vanmorgen schreven we al dat het GFS en UKMO model nog wat twijfelen en ook zachtere oplossingen in petto hebben.

Winter is coming
Vanavond is van deze zachte oplossingen weinig meer terug te vinden en zowel het GFS als ook het UKMO sturen net als het ECMWF deed op een naderende winterse episode af die ook nog eens langer lijkt aan te houden. Het wordt daarbij niet alleen flink kouder, ook gaan storingen vanuit het noordwesten tot noorden periodiek steeds weer sneeuw geven!!

Koufront  1
Zaterdag gaat het beginnen en gaat een eerste koufront met neerslag de winter terugbrengen. Pre frontaal eerst nog sneeuw tot 1500 a 2000 meter geleidelijke zakkend naar 1000 tot 500 meter.

Zaterdag middag gehts los met koufront nr 1

 

Koufront 2
Zondag en maandag gaat het onbestendig en koud, dinsdag volgt vanuit het noordwesten een volgende sneeuwstoring. Ook woensdag moet met sneeuwval rekening worden gehouden. Tussen de storingen door heeft de sneeuwval een meer buiig karakter.

Dinsdag volgt koufront 2 met meer sneeuw
Front neerslag dinsdag ochtend

Veel sneeuw mogelijk 
Vanaf zaterdag tot en met het einde van de volgende week wordt het dus op en top winters in zowel de Alpen als ook de Duitse Middelgebergtes en lokaal kunnen er ook in het laagland winterse buien gaan vallen (zeer koude boven luchten)

GFS voor donderdag middag 30-11

Voor wat betreft de neerslag (sneeuw) verdeling en hoeveelheden moeten we nog even een slag om de arm houden. Grotere sneeuw hoeveelheden (100 cm) of meer zijn met dit soort stromings patronen echter zeer goed mogelijke (Nordwestrusche / glijbaan)

GFS sneeuw verwachting tot einde volgende week (gaat ongetwijfeld nog aangepast worden)!

Hieronder de laatste GFS ensembles (GFS12).

 

ECMWF
Interessant natuurlijk om ook nog even de laatste ECMWF uitdraai er te pakken, immers dit model was de laatste dagen voor wat betreft deze winterse ontwikkelingen positiever en ook consequenter.

Ook vanavond is het model (de operationele run) zijn winterse lijn trouw en ook dit model laat het koufront op zaterdag doorkomen. In vergelijking met het GFS zien we voor de zaterdag maar weinig verschil in stroming en timing.

ECMWF zaterdag, mooi in lijn met o.a. het GFS

 

Ook daarna gaat het gewoon winters verder meet periodiek sneeuwval, sneeuwvalgrens meest tot in de lagere delen en dalen, tijdelijk pre-frontaal op volgend koufront ook even wat hoger.

ECMWF dinsdag, steeds dieper in de kou (en sneeuw)

Samengevat kunnen we dus stellen dat na de thermische opleving deze dagen vanaf zaterdag de winter zich terug meldt en voorlopig ook blijft! Gezien het stromings patroon mogen we in de bergen tot in de dalen rekening houden met groter Neuschnee hoeveelheden. Voor de winter en sneeuw liefhebbers hieronder nog de ECMWF langere termijn kaart – sneeuw- bedekking- Europa! Bedankt @Jörg 🙂

 

Fijne avond en eet smakelijk

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties