Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen;  onder invloed van depressie ZsuZsa met kern in het zeegebied tussen IJsland en Schotland wordt met een zuidwestelijke stroming vandaag nog vrij zachte maar weer wat drogere lucht tot voer de Alpen aangevoerd. Veel koudere arctische lucht stroom onder invloed van hoog Irenäus vandaag met kern boven Scandinavie naar het zuiden uit en zal in het weekend ook in de Alpen de winter doen terugkeren

Markante temperatuur daling en sneeuw

Een occluderende storing heeft gisteren van west naar oost een einde gemaakt aan de Föhn situatie en daarbij viel er vooral in de westelijke tot over de centrale zuidelijke Alpen neerslag. Met het oostwaarts verplaatsen van afzwakkende front nam de neerslag echter ook weer af. Naar het westen toe heersten vrij slechte tot slechte weer en wintersport condities door slecht zit (white-out) en vooral ook een harde tot deels stormachtige wind.

Slechte condities gisteren met name in de westelijke en zuidwestelijke Alpen. Isola 2000
Vars
Mont Blanc Chamonix

Tijdelijke weersverbetering
Inmiddels is het front met neerslag tot over de oostelijke Alpen gevorderd en vandaag komen we in wat drogere lucht terecht. Met uitzondering van het oosten en de noordelijke Zwitsese Alpenis het opgeklaard en meest droog.

Overdag wordt het ook naar het oosten toe geleidelijk weer droo en opgeklaard en lokaal kan er in de vrij onstabiele lucht door de dagelijkse gang (zon) een bui tot ontwikkeling komen.

Het is vrij zacht met temperaturen tussen de 6 en 15 graden, op 2000 meter wordt het een graad of 0 tot -3 en op 3000 meter vriest het -6 graden tot – 8 graden. De sneeuwvalgrens varieert tussen de 1300 en 800 meter (de laagste waarden voor het zuidoosten alwaar het lokaal ook nog wat lager kan sneeuwen)

Zonnige start van de dag in het Kleinwalsertal- Foto Hans ter Braak @hansterbraak
Brede opklaringen boven de zuidelijke Alpen (Aosta) Cervino – Valtournenche 2895m
Opgeklaard ook in de Berner Alpen – Lauberhorn 2300m
Rest bewolking in de Walliser Alpen – Diablerets Scex Rouge 2970m

Opkomend arctisch front
Inmiddels is aan de oostflank van een hoog boven Scandinavie veel koudere artische lucht naar het zuiden aan het uitstromen. Het artische front en de voorste begrenzing met de – 5 graden isotherm op 850 hPa (1500 meter ) is op dit moment al tot het noorden van Duitsland en de Wadden gevorderd en de -10 graden isotherm tot over het noorden van Polen en Denemarken en de Noordzee.  Vanavond en vannacht trekt het front verder naar het zuiden en morgen zullen van noord naar zuid dan ook de Alpen worden ingenomen.

Zaterdag 00h00 met de zeer koude lucht (-10 graden isotherm 850 hPa / 1500 meter) die tot het noorden van Duitsland en Nederland is gevorderd

Met het opkomende arctische front gaat er zaterdag dan ook elders wat sneeuw vallen. Met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens zaterdag van het noorden uit naar van 1200 a 1000 meter naar de lagere delen en dalen.

Doordat het hoog met zijn zwaartepunt wat meer naar het westen verplaatst als mede door tegendruk van de zuidelijke lagedruk zal de meest koude lucht in het weekend ten noorden van de Alpen naar het westen toe uitstromen en daardoor zal de temperatuursdaling van het noorden uit in de Alpen niet zo extreem uitpakken.

GFS T850 hPa zondagmiddag 15h00
T850 hPa Berner Alpen prikpunt Engelberg
en de vorstgrens

Nog minder “dramatisch” zal de temperatuurdaling aan de zuidkant en naar het zuidwesten toe zijn maar ook hier gaat het richting de zondag en maandag en dinsdag net als elders flink afkoelen en is het al met al gewoon 10 tot 15 graden kouder!

GFS T850 hPa dinsdag avond 21h00

Met het front en de zuidelijke lagedruk wordt de meeste sneeuw wordt de komende 72 uur in de zuidelijke Alpen berekend. Daar kan 30 tot 50 cm sneeuw gaan vallen en lokaal is 50 tot 80 cm mogelijk. Elders worden sneeuwhoeveelheden tussen de 5 en 10 en lokaal 10 tot 20 cm berekend.

Arpege met de sneeuwverwachting cumulatief tot en met zondag

De start van de nieuwe week gaat zoals al even aangeduid zeer koud verlopen en met name de ijzige noordoosten wind (Zwitserland Bise) maakt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder. Geleidelijk trekt de neerslag (sneeuw) zich steeds verder naar het zuiden en zuidoosten weg en met de aanvoer van steeds drogere arctische lucht krijgt de zon dan steeds meer ruimte. Omdat we met een licht noord overdruk te maken gaan krijgen wordt het aan de zuidkant daarbij föhnig en gaat vooral daar de zon steeds meer uren maken.

In de tweede helft van de week neemt de invloed van een uitloper van het Azoren hoog geleidelijk weer toe en komt er een einde aan de zeer koude “Bise” stroming. Geleidelijk gaat de atmosfeer verder stabiliseren en opwarmen waarbij vooral in de bergen de temperaturen dagelijks weer een paar graden winst gaan pakken.

Vanaf de tweede helft van de week van het westen uit toenemende hogedruk invloed en oplopende temperaturen

In het verdere verloop krijgen we weer te maken met een overwegend zonaal stromings patroon waarbij een zwabberende jetstream dan weer zachtere en dan weer minder zachte lucht tot over west Europa en de Alpen zal transporteren. Stabiel lente weer lijkt ook dan niet aan de orde maar de koude anomalie zijn we dan wel weer kwijt.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant
en westelijke Alpen

Tot zover voor deze vrijdag vanuit een opgeklaard Termen In Oberwallis.  Ik verruil morgen Termen voor een aantal dagen Zermatt en zullen de andere weermannen bij gelegenheid de weer-honneurs waarnemen. Een heel fijn weekend en tot laters. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams (de website en webcams van Meteo-Oberwallis zijn door een server probleem tijdelijk niet toegankelijk)

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.

De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 668 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer