Advertentie 

Algemeen: een uitloper van hoog Querida met kern boven de Britse Eilanden beïnvloedt de westelijke Alpen. De oostelijke Alpen hebben achter een wegtrekkend koufront eerst nog te maken met een koelere noordwestelijke stroming voordat ook hier in de loop van de zondag de hogedruk weer meer invloed gaat krijgen. Maandag föhnig en zacht, dinsdag inzettende weersverslechtering en geleidelijke afkoeling.

Tijdelijk zachter en vriendelijk door tussenhoog en föhn

Gisteren konden we vooral in de westelijke Alpen met veel zon thermisch weer even “op ademen”. Lokaal steeg het kwik weer tot zeer aangename 20 a 24 graden. Een stuk koeler bleef het in het noorden en oosten en ook de zon moest het daar in de loop van de dag afleggen tegen steeds dikker wordende bewolking vanuit het noorden.

Mooi is de band met bewolking (koufront) vanuit de ruimte te zien die in de loop van de dag de oostelijke Alpen binnentrok. bron NASA Worldview.

Later op de dag volgde dan ook eerste neerslag. De bewolking en neerslag hing samen met een koufront dat in de nacht verder over de Alpen trok. In de koudere lucht sneeuwde het daarbij tussen de 1000 en 500 meter.

Genieten van de voorjaarszon in SnowPark Verbier- Via FB Verbier4Vallées
Ook in Wallis zon technisch niets te klagen. Saas-Fee. Foto Meike Meents (FB)
Perfecte omstandigheden tijdens de Lederhosen-Wedelfinale -in de Zillerta Arena (via FB)

Vandaag start de dag aan de oostelijke noordkant met bewolking en er valt in de Stau van de Alpenhoofdkam eerst nog wat regen of sneeuw. In de loop van de dag wordt het net als al in het westen droog en gaat het opklaren. Stapelwolken kunnen in de middag lokaal uitgroeien tot een een bui(tje).

De middagtemperaturen liggen algemeen tussen de 6 en 15 graden, in Wallis en het zuiden tussen de 18 en 21 graden. Het nulgraden niveau stijgt in de loop van de dag in het noorden van 1400 naar 200 meter, elders van circa 1700 meter naar 2500 meter. De sneeuwvalgrens varieert van 500 tot 1000 meter in de ochtend en geleidelijk stijgend tot 1000 meter of hoger in de loop van de dag. Bij dit alles staat een matige tot harde noordwestelijke tot westelijke wind. In de loop van de dag geleidelijk in kracht afnemend.

Radarbeeld 08h50 met de Nordstau bewolking en in oosten nog neerslag. Bron WetterOnline.de

Volgend koufront 
Maandag zien we op de Atlantische Oceaan een hoog met kern net te westen van IJsland op de weerkaarten verschijnen. Boven Scandinavie zijn het depressies die het beleid bepalen. Tussen de hogedruk en lagedruk wordt koudere lucht vanuit het hoge noorden naar het zuiden getransporteerd. Het daarmee samengaande koufront zal dinsdag de Alpen bereiken en opnieuw een koudere weerfase gaan inleiden.

Maandag en deels dinsdag nog even profiteren van de zachter (föhn)lucht

Alvorens het zover is krijgen we in het voor-veld van het koufront eerst nog te maken met een Südföhn fase en de aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten. met föhn kan het kwik maandag en dinsdag stijgen tot 20 a 24 graden. de zuidkant en met name de westelijke Alpenzuidkant krijgt maandag en dinsdag te maken met vochtige lucht die zich tegen Alpenhoofdkam gaat stuwen.

GFS voor dinsdag 00h00

Hier neemt de bewolking steeds verder toe en er gaat neerslag vallen, boven de 1800 valt er sneeuw. Het zwaartepunt van de neerslag zal in de zuidelijke centrale Alpen komen te liggen en in het bijzonder in het Zwitserse Ticino valt deels intensieve neerslag! Tot woensdagavond in de Südstau van de centrale Alpen neerslaghoeveelheden van 30 tot 65 mm berekend!

Dinsdagmiddag -avond trekt het koufront de westelijke Alpen binnen, de föhn gaat eruit en ook aan de Alpennoordkant gaat er neerslag vallen in de nacht van dinsdag op woensdag breidt de neerslag zicht tot over de oostelijke Alpen uit. Omdat het front gaat vertragen dan wel een slepend karakter vertoont  krijgen we rond het midden van de week met een tweedeling waarbij de oostelijke delen langere tijd in veel zachtere lucht verblijven. Toch zal uiteindelijke de koudere lucht het gaan winnen maar het zal tot donderdag duren voordat ook de oostelijke delen in de koudere lucht terecht komen.

In het grensgebied van de twee verschillende luchtsoorten gaat in die periode het nodige aan neerslag vallen waarbij het aanhoudend en intensief gaat regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk van 1200 tot 800 meter (woensdag) tot 900 a 400 meter (vrijdag). In het oosten eerst nog hogere sneeuwvalgrens. De modellen hebben nog wat problemen met de neerslag en neerslag verdeling die vanaf woensdag tot zaterdag gaat vallen. Het ECMWF berekent vooral veel neerslag door Südstau, het GFS deels ook door Nordstau.

Veel zal gaan afhangen van hetgeen een apart noord Italië laag volgende week precies gaan doen, neerslaghoeveelheden van 100 tot 150mm of meer (zuiden) zijn echter mogelijk en vragen voor de komende dagen zeker onze aandacht. Dat geldt natuurlijk ook voor de sneeuw en sneeuwvalgrens, vooral hogerop moet met grotere Neuschnee hoeveelheden rekening worden gehouden en 50 tot 100cm of zelfs nog veel meer zijn zeer goed mogelijk!

Bergfex (ECMEG) met de neerslag (sneewu)cumulatief tot zaterdag. Vooral in de Südstau word (zeer) veel neerslag (sneeuw) berekent

In de loop van het weekend zien we volgens de laatste kaarten van het ECMWF dat vanuit de hoogtetrog een bel met koude lucht ten zuidoosten van de Alpen gaat gaat afkoppelen (cut-off) en een apart hoogtelaag op de kaarten verschijnt wat vervolgens in zuidoostelijke richting verder trekt. Achter dit hoogtelaag zal dan een verbinding tussen het Azorenhoog en een west Rusland hoog geslagen worden met de hoogteas ten noorden van de Alpen. Vanaf begin volgende week kan de atmosfeer dan weer tot rust komen en weer gaan opwarmen.

ECMWF met het hoogtelaag op dindag 2 mei

Het GFS komt echter met een andere en meer noordelijke benadering van de cut-off en tot en met de eerste helft van de volgende week zal het hoogtelaag in grote delen van west Europa en ook de Alpen het weerbeeld onbestendig en vooral ook een stuk kouder gaan bepalen.

En het GFS voor 2 mei met de noordelijkere positie van de cut-off en de brug tussen de hogedrukgebieden

Kortom, best nog grote verschillen vanaf het weekend en de wat langere termijn. Morgen maar weer eens verder kijken wat de weermodellen ons dan weer voorschotelen. Tot zover voor deze zondagochtend vanuit een weer opklarend Termen in Oberwallis. Fijne zondag en graag weer tot morgen. Ciao

Lawinegevaar

code geel (2), matig tot code oranje (3) . Aanzienlijk noordkant oostelijke Alpen(hoofdkam). Oostenrijk deels code rood (4)

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 263 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier