Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: De komende dagen krijgen we te maken met een westelijke tot noordwestelijke hoogtestroming waardoor er met name in de westelijke en noordelijke Alpen neerslag en ook sneeuw gaat vallen. Later volgende week krijgen we een meer zuidwestelijke stroming en wordt het een stuk zachter en kan er in de zuidelijke staugebieden weer sneeuw gaan vallen.

Gisteren hadden we in de Alpen te maken met wisselende condities met in het zuiden meer bewolking terwijl in het noorden de zon zich ook liet zien. Hieronder een selectie van mooie plaatjes gisteren.

Zillertal met de Hintertuxer gletscher in de verte
Serfaus-Fiss-Ladis lag er ook prachtig bij. Via FB Serfaus-Fiss-Ladis
Sankt Anton am Arlberg
Watles op de westelijke grens tussen Oostenrijk en Italië
Kleinwalsertal
Gschnitztal
Zelfs in de lager gelegen warme en zonnige dalen in Italië zoals hier in Merano ligt er wat sneeuw tussen de wijnranken. Dat komt niet heel vaak voor op deze hoogte van ongeveer 300 m in het zuiden.
De prachtige Vinschgau

Vandaag begint op veel plekken de dag met veel zon. In de loop van de ochtend trekt er vanuit het westen een front de Alpen binnen waarbij de bewolking snel toeneemt en het gaat sneeuwen vanaf zo’n 800 tot 1500 meter, inner Alpen en de meer beschutte gebieden sneeuw tot in het dal. Het oosten houdt het meest droog. Met name in de westelijke staugebieden kan sneeuw vallen. Tussen de 20 en 40 cm is goed mogelijk. Verder naar het noordoosten zal het blijven bij hooguit enkele cm’s als er al iets valt. De vorstgrens ligt vandaag tussen de 1200 en 1800 m hoogte.

Radarbeeld deze morgen om 9 uur. Vanuit het westen zien we een front de Alpen binnen trekken. Bron: wetteronline.de

Vanochtend is het op veel plaatsen vrij helder zoals te zien is op onderstaande foto vanuit het Zwitserse Scuol. Het vriest hier streng met -15 deze ochtend.

Schitterend wakker worden deze ochtend in Scuol.
Wat een uitzicht om de dag mee te beginnen! Wat kan de winter toch mooi zijn.

Morgen hebben met name de noordwestelijke Alpen te maken met veel bewolking en (sneeuw)buien. Er kan zo’n 5 tot 20 cm sneeuw bijvallen. De sneeuwvalgrens ligt morgen tussen de 1200 en 1500 m hoogte, inneralpine waarschijnlijk meest tot in het dal. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het droog en laat de zon zich onder invloed van de föhnige condities ook nog wat zien.

Morgen valt er met name in de noordwestelijke staugebieden wat sneeuw. Vooral het westelijk deel krijgt een flinke opfrisser.

Zondag stijgt de luchtdruk vanuit het westen langzaam weer en wordt het droger. Met name langs de noordkant van de Alpen kunnen nog sneeuwbuien voorkomen. Grote hoeveelheden worden er niet verwacht maar plaatselijk kunnen er wel pittige sneeuwbuien voorkomen met onder de 1200 m helaas regen. In de loop van de middag wordt het droog en belooft het een heldere nacht te worden naar maandag.

Met name in de noordelijke Alpen kunnen zondag nog wat sneeuwbuien voorkomen.
De totale hoeveelheid verse sneeuw t/m maandagochtend. Bron: Bergfex.at

Maandag licht er een tussenhoog boven de Alpen waardoor de zon uitbundig zal schijnen. Het is mild voor de tijd van het jaar. Het zal dan ook op en top genieten zijn hoog in de bergen. In de dalen kan her en der wel weer hochnebel voorkomen.

Maandag hebben de Alpen te maken met een tussenhoog en blijft het droog met ook zonneschijn.
De kou trekt wel langzaam weg richting het oosten en het wordt beduidend zachter in de bergen.

Dinsdag is een beetje een overgangsdag met meer bewolking met in de loop van de dag kans op wat buien vanuit het westen. Later in de week op woensdag en donderdag leerk er een nieuwe storing de Alpen binnen te trekken die met name in de zuidwestelijke en later ook zuidelijke Alpen voor de nodige sneeuwval zou gaan zorgen. Helaas zien we vandaag dat deze situatie vrijwel verdwenen is van de weerkaarten helaas.

Wel zien we richting volgend weekend dat er weer kansen zijn op flinke sneeuwval vanuit het zuidwesten. Met name rondomo de zuidwestelijke Alpenboog kan het dan intensief gaan sneeuwen vanaf zo’n 1500 m en ook lager. Details zijn echter nog wat vroeg en we zullen het moeten afwachten.

Vanuit het zuidwesten lijkt het weer te gaan sneeuwen.
Vooral rondom de zuidwestelijke Alpenboog kan er dan sneeuw gaan vallen.

Duidelijk is dat we de komende week in een wat zachter weertype zitten waarbij de temperaturen duidelijk hoger zullen liggen dan afgelopen week. Maar met verse sneeuwval en de al gevallen sneeuw is het gewoon genieten voor de mensen in de Alpen. We gaan het allemaal voor jullie vervolgen. Alvast een heel fijn weekend gewenst!

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 1.910 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Zachter maar ook nieuwe sneeuw op komst!”

  • Johann
    11 december 2020 at 10:23

    @All – Ter Info
    Op dit moment zijn er wegens het enorm hoge traffic op de site en door gebruik bandbreedte /geheugen een aantal opties tijdelijk uitgeschakeld. Dit betreft oa de mogelijkheid om foto’s / beelden / kaartjes in de reacties te plaatsen. We zijn bezig om aanpassingen te doen en zullen dit dan asap weer inschakelen! Gr J

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier