Advertentie 

Algemeen;  vanaf zondag krijgen west -Europa en de Alpen te maken met een “Westwetterlage” waarmee depressies en hun storingen steeds weer voor onbestendig en vooral ook zacht weer zullen gaan zorgen. In het komende weekend zoekt de stroming de noordwest hoek op en later de noordhoek op en meldt de winter met sneeuw en vorst zich tot in de lagere delen.

De kaarten worden geschut, eerst nog (zeer) zacht

De komende week gaat de atmosfeer uit een totaal ander vaatje tappen en krijgen we te maken met een krachtige westelijke hoogtestroming.

De sneeuw gaat het de komende dagen vooral beneden de 2000 meter moeilijk krijgen, vanaf het weekend dan stijgende sneeuwkansen met dalende sneeuwvalgrens. Foto via Tignes @TignesOfficiel

Met een krachtige jetstream vanaf New- Foundland via de Atlantische Oceaan tot oost Europa krijgen we te maken met een komen en gaan van depressies met hun storingen waarmee overwegend zeer zachte luchtmassa’s worden aangevoerd.

Tot en met vrijdag nog zonaal en zacht

Steeds weer valt er neerslag waarbij enkel de hoog Alpine regionen met verse sneeuw te maken gaan krijgen. De sneeuwalgrens  stijgt weer tot boven de 2000 meter, dinsdag tijdelijk dalende naar 1800 tot 1600 meter., woensdag weer stijgend tot 2300 meter Beneden de 2300 meter valt de meeste  neerslag  vooreerst dus nog in vloeibare vorm.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Winterse setting / blokkade
Interessant wordt het in het weekend wanneer een depressie via de zuidelijke Noordzee richting Polen gaat koersen. Tegelijkertijd zien we in het zeegebied rondom IJsland de luchtdruk stijgen en aansluiting zoeken met het Azorenhoog.

In het weekend gaat via de achterdeur van de depressie boven de Noordzee met koerst oost Europa koudere lucht instromen

Hierdoor wordt de polaire jet gedwongen een meer noordwestelijke en later zelfs noordelijke (meridionale) koers te gaan volgen. De aangevoerde maritiem polaire lucht gaat dat de temperaturen in alle hoogtes dan markant drukken en kan de winter tot in de lagere delen en dalen zijn intrede gaan houden. Met de start van de nieuwe week wordt dan vanuit het noorden nog koudere sneeuwlucht aangevoerd.

Vanaf zondag steeds kouder en sneeuw tot down under
ECMWF ensembles

Tot het zover is dus eerst nog even door de zachte weerfases heen bijten als ook door de nodige neerslag die verwacht wordt. Met de westelijke stroming gaat er vooral aan de noordkant van de Alpenboog veel neerslag vallen, lokaal wordt er 100 tot 200 mm berekend.

Neerslag cumulatief tot het einde van de week
Sneeuw cumulatief tot en met dinsdag

Mochten er zich belangrijke ontwikkelingen voordoen dan zullen we daar de komende dagen op inhaken en anders natuurlijk in de reguliere Alpen en Benelux weerpraatjes.Tot zover voor vandaag, fijn weekend  vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis.

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender!

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.574 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier