klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  vanaf zondag krijgen west -Europa en de Alpen te maken met een “Westwetterlage” waarmee depressies en hun storingen steeds weer voor onbestendig en vooral ook zacht weer zullen gaan zorgen. In het komende weekend zoekt de stroming de noordwest hoek op en later de noordhoek op en meldt de winter met sneeuw en vorst zich tot in de lagere delen.

De kaarten worden geschut, eerst nog (zeer) zacht

De komende week gaat de atmosfeer uit een totaal ander vaatje tappen en krijgen we te maken met een krachtige westelijke hoogtestroming.

De sneeuw gaat het de komende dagen vooral beneden de 2000 meter moeilijk krijgen, vanaf het weekend dan stijgende sneeuwkansen met dalende sneeuwvalgrens. Foto via Tignes @TignesOfficiel

Met een krachtige jetstream vanaf New- Foundland via de Atlantische Oceaan tot oost Europa krijgen we te maken met een komen en gaan van depressies met hun storingen waarmee overwegend zeer zachte luchtmassa’s worden aangevoerd.

Tot en met vrijdag nog zonaal en zacht

Steeds weer valt er neerslag waarbij enkel de hoog Alpine regionen met verse sneeuw te maken gaan krijgen. De sneeuwalgrens  stijgt weer tot boven de 2000 meter, dinsdag tijdelijk dalende naar 1800 tot 1600 meter., woensdag weer stijgend tot 2300 meter Beneden de 2300 meter valt de meeste  neerslag  vooreerst dus nog in vloeibare vorm.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Winterse setting / blokkade
Interessant wordt het in het weekend wanneer een depressie via de zuidelijke Noordzee richting Polen gaat koersen. Tegelijkertijd zien we in het zeegebied rondom IJsland de luchtdruk stijgen en aansluiting zoeken met het Azorenhoog.

In het weekend gaat via de achterdeur van de depressie boven de Noordzee met koerst oost Europa koudere lucht instromen

Hierdoor wordt de polaire jet gedwongen een meer noordwestelijke en later zelfs noordelijke (meridionale) koers te gaan volgen. De aangevoerde maritiem polaire lucht gaat dat de temperaturen in alle hoogtes dan markant drukken en kan de winter tot in de lagere delen en dalen zijn intrede gaan houden. Met de start van de nieuwe week wordt dan vanuit het noorden nog koudere sneeuwlucht aangevoerd.

Vanaf zondag steeds kouder en sneeuw tot down under
ECMWF ensembles

Tot het zover is dus eerst nog even door de zachte weerfases heen bijten als ook door de nodige neerslag die verwacht wordt. Met de westelijke stroming gaat er vooral aan de noordkant van de Alpenboog veel neerslag vallen, lokaal wordt er 100 tot 200 mm berekend.

Neerslag cumulatief tot het einde van de week
Sneeuw cumulatief tot en met dinsdag

Mochten er zich belangrijke ontwikkelingen voordoen dan zullen we daar de komende dagen op inhaken en anders natuurlijk in de reguliere Alpen en Benelux weerpraatjes.Tot zover voor vandaag, fijn weekend  vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis.

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender!

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.562 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer