Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een koufront behorend bij lagedrukgebieden boven het noorden van Engeland en de Noordzee koerst op de Alpen af en gaat dinsdag en woensdag  naast kouder weer ook weer verse sneeuw opleveren. Aan de voorzijde van het koufront wordt vandaag echter eerst nog zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd waarbij tijdelijke de Südföhn weer opsteekt.

Vooral sneeuw westelijke en zuidelijke Alpen

Overtrekkende hogere wolkenvelden frustreerden gisteren steeds weer de zon, neerslag viel er echter nergens. De bewolking had te maken met vochtigere lucht in de hoogte behorende bij een warmtefront (sector). Het was dan ook zacht met temperaturen die tot 12 a 15 graden opliepen. Ook in de bergen was het zacht met een nulgradengrens die ver boven de 2500 meter lag.

Warmtefront bewolking gisteren boven de PdS -Avoriaz1800 – Foto Joost Laros
en sneeuwarmoede met bruine plekken op de lagere hellingen i
Maar er kan geskied worden tussen het groen dooe!
En hoe hoger hoe beter. foto’s PdS Joost Laros
Ook in Arabba eenzelfde beeld, het wacht is op verse sneeuwDolomites‏@arabbadolomites
Genieten in Courchevel – Via Twitter J’adore la Montagne‏@MontagneJadore Foto mdutm #les3vallees #alpes

Föhn
Op nadering van een koufront stroomt er vanuit het zuidwesten nog wat zachtere lucht binnen en door een toenemende drukgradiënt tussen de zuid en noordkant van de Alpenhoofdkam komt ook de Föhn er weer in. Vandaag zien we al een drukoverschot  tussen zuid en noord van meer dan 10hPa vanmiddag in de Zwitserse Alpen tot 7 hPa in de Oostenrijkse Alpen en dat betekent een krachtige föhn die ver tot in de dalen het het aangrenzende Alpenmittelland zal door grijpen. In de bergen en de föhndalen moet dan ook rekening worden gehouden met windstoten die stormkracht zullen bereiken!

Het is nogmaals zeer zacht met temperaturen die tussen de 8 en 15  graden gaan uitkomen, met föhn kan het kwik zelfs tot 19 graden stijgen. Op 2000 meter wordt het met 2 tot 4 graden nogmaals zacht voordat het in de middag en avond gaat afkoelen. Het is niet geheel bestendig vandaag en we krijgen te maken met een mix van wolken(velden) en opklaringen, deels is het ook nog zonnig. Lokaal kan er echter uit de wolken(velden) al wat regen vallen. Snneuwvalgrens meest tussen de 1400 en 2000 meter (noorden).  In de westelijke en zuidwestelijke Alpen neemt met het vorderen van de dag de bewolking steeds verder toe en in de loop van de avond gaat het regenen en boven de 1500 meter sneeuwen.

Radarbeeld 08h30 Bron WetterOnline.de

Koufront
In de nacht op dinsdag breidt de neerslag zich verder over de Alpen uit en vooral in de westelijke Alpen gaat dinsdag aanhoudend en intensief sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens daalt tot circa 1000 a 800 meter in de avond. Ook het westen van Oostenrijk en de Italiaanse Alpen krijgen te maken met de opkomende neerslag en een tot stormkracht aantrekkende wind. De sneeuwvalgrens ligt hier aanvankelijk nog tussen de 1400 en 1000 meter zal liggen.

GFS T850hPa dinsdag 00h00
en de neerslag

Droog blijft het vooreerst nog ten oosten van Tirol. In de middag trekt de frontale neerslag dan verder naar het oosten door. Prefrontaal wordt het met de zuidwestelijke aanvoer en föhn nogmaals zeer zacht. In de loop van de middag dan ook hier in alle hoogtes afkoeling met een sneeuwvalgrens die tot 1000 meter en aan de noordkant ook nog wat lager gaat uitkomen

GFS dinsdag 00h00, voor het front uit met föhn is nog (zeer) zacht

Woensdag gaat het met een krachtige westelijk stroming en stormachtige wind zeer onbestendig verder. Steeds weer valt er (buiige) neerslag waarbij de sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 400 meter zal liggen. De meeste neerslag wordt in de westelijke en zuidelijke Alpen verwacht met zwaarte punt in het grensgebied van de Zwitserse en Franse Alpen (Mont Blanc gebied en aangrenzende Alpen) alwaar tussen de 50 en 100cm sneeuw gaat vallen, elders in de westelijke en zuidelijke Alpen valt tussen de  20 en 50cm, de noordkant moet het met enkele centimeters tot lokaal 15 a 25cm doen.

Sneeuwval tot woensdag 01h00 volgens het hoogresolutie model van Arpege
En volgens het Bergfex model – Bron Bergfex.ch

Overlast door winterweer
Met de harde tot stormachtige westelijke (hoogte)wind zal de sneeuw in de bergen sterk verplaatst gaan worden. Het moge duidelijk zijn dat met de blizzard conditions de condities vooral dinsdag zeer slecht zullen zijn en ook het lawinegevaar weer zal toenemen! Ook het reisverkeer moet rekening houden met verkeersoverlast en vertragingen door sneeuwval, sneeuwverstuivingen en bevriezing van natte weggedeelten. Vooral op de de kleinere doorgaande (binnen)wegen en passen moet rekening worden gehouden met overlast en moet rekenign worden gehouden met een Schneekettenobligatorium(verplicht sneeuwkettingen)

Mn de autmobilisten dienen vanaf dinsdag rekening te houden met winterse ongemakken door sneeuw en opvriezing (symboolfoto)

Nogmaals föhn en koufront (sneeuw)
Donderdag en vrijdag wordt weer wat zachtere lucht aangevoerd maar bestendig het is ook dan niet. Ofschoon de meeste neerslag er dan wel uit is kan er periodiek toch wat neerslag vallen, boven de 1200 a 1600 meter in vaste vorm. Toch zal ook de zon wel van de partij zijn maar Kaiserwetter hoeven we ook dan met die krachtige westelijke stroming niet te verwachten. Vanaf vrijdag gaat het spelletje met opkomende Südföhn en een volgend koufront dan weer opnieuw beginnen. Het wordt na de zachte föhnfase weer kouder en nieuwe sneeuwval dient zich aan!

ECMWF voor zaterdag met nieuw laag ten zW van Engeland en aan de voorzijde de föhn
ECMWF (EC12) ensembles prikpunt noordelijke Alpen

Hoe dat allemaal gaat verlopen gaan we de komende dagen bekijken. Ik ga zo mijn biezen pakken voor 2 daagjes Rosswald en meld me morgen dan vanaf daar weer. Fijne dag vanuit een föhnog opgeklaard Oberwallis. Ciao

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, gsiteren ook weer 2 doden in Zwitserland (Leukerbad, Titlis) door een val in een gletsjerspleet (35 meter). In alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt een code ORANJE (3) en vanaf morgen neemt het gevaar weer sterk toe!!  Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.163 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Zachte Föhnfase in aanloop koufront en (veel) sneeuw west -zuid Alpen”

  • de cock nico
    27 februari 2017 at 09:22

    hoi johann
    ik word en beetje nerveus ik vertrek 4 maart richting la rosiere hoe gaat het op de weg zijn?, en hoe word het weer daar ? gaan wij de zon nog eens zien?
    grtjs nico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier