Alpen - Zacht - Südföhn en Südstau - Na weekend diepvries kou?!

Algemeen: de Alpen liggen aan de voorzijde van een hoogtetrog die zich uitstrekt vanaf de Noorse Zee over de Britse Eilanden richting Portugal in een zeer zachte krachtige zuidwestelijke hoogtestroming. De föhnstorm in de bergen en de Alpennoordkant en de Südstau neerslag zullen de komende dagen het weerbeeld bepalen. Volgende week kouder en mogelijk winterinvla met matige vorst tot in de lagere delen
Artic outbreak ECMWF – volgende week graadje of 25 kouder!
De ingezette krachtige zuidwestelijke hoogtestroming en de föhn bereikte gisteren zijn hoogtepunt. Daarbij zagen we enorme verschillen tussen het weerbeeld in de Alpen en speciaal tussen noord en zuidkant. Meest opvallend waren de hoge temperaturen die in de klassieke föhndalen en föhngebieden aan de Alpennoordkant werden geregistreerd. Lokaal steeg het kwik er tot 20 a 22 graden en zelfs rond middernacht werden nog temperaturen van 20 tot 21 graden gemeld in delen van Zwitserland. Ook zonder föhn was het echter zacht en in de bergen werd er door de hoge temperaturen en sneeuwvalgrens een aanslag gepleegd op het nog vrij prematuren november sneeuwdek(je). Niet verwonderlijk ook wanneer we zien dat de vorstgrens algemeen ergens tussen de 2500 en 2800 pendelt en een sneeuwvalgrens van 2000 tot 2300 meter of zelfs nog hoger!
De meeste zon was voor de oostelijke Alpen bestemd, aan de westelijke Alpennoordkant en zuidkant wen as het overwegend bewolkt en in de Südstau viel de hele dag neerslag die deels tot in de inner-alpine gebieden oversloeg. Met een sneeuwvalgrens die gisteren in de loop van de dag geleidelijk steeg naar 1500 tot 2000 meter aan de zuidkant en 2200 tot 2600 aan de noordkant en temperaturen van 2 tot 7 graden op 2000 meter (hoogste noordkant) viel er enkel in het hooggebergte sneeuw van betekenis met het zwaartepunt langs de centrale Alpenzuidkant. Hier werd tot in de avond 30 a 50cm Neuschnee gemeld, elders langs de hoofdkam 10 tot 30cm en de aangrenzende gebieden tot 10cm.
Vandaag verandert er niet veel aan het weerbeeld, met föhn 20 graden in de plus en veel neerslag aan de zuidkant met zwaarte punt het Zwitserse Ticino. Hier kan boven de 2300 meter 50 tot 80cm Neuschnee gaan bijvallen, elders 30cm tot 10cm.
Ook de komende dagen verandert er niet veel aan de weersituatie. De noordkant houdt de föhn en de zuidkant de neerslag. De föhn zal geleidelijk wat in kracht gaan afnemen om op vrijdag en zaterdag van oost naar west te gaan liggen. Dat geldt echter niet voor de neerslag aan de Alpenzuidkant, sterker nog, in de loop van de week zal de neerslag vooral in de westelijke Südstau nogmaals verder gaan intensiveren. Met een wat meer naar zuidoost draaiende stroming gaat het zwaartepunt dan geleidelijk ook wat richting de noordwestelijke Italiaanse verplaatsen, een beetje reour d ‘est sneeuw!
Tot het weekend worden er neerslaghoeveelheden berekend van 150 tot 250mm (ECMWF) en lokaal door het GFS ook nog veel meer (360mm). Tegelijkertijd gaat er vanaf donderdag ook wat minder zachte lucht binnenstromen waardoor de sneeuwvalgrens zal gaan dalen naar 1800 tot 1500 a 1200 meter op in verloop van de donderdag tot vrijdag. Zaterdag kan het sneeuwen tot 1200 a 1000 meter maar in de koudere lucht komt er dan ook een einde aan de neerslag.
Het zachte weer hebben we zoals inmiddels wel bekend te danken aan die markante hoogtetrog die aan de oostflank de zachte lucht helemaal tot ver in Scandinavië transporteert. De koude lucht aan de westflank stroom helemaal tot noord Afrika uit. In de loop van de weekn zien we net al al in de voorgaande dagen door de modellen wordt berekend een afsnoering van een hoogtelaag vanuit de hoogtetrog.
Deze komt voor kouder weer echter nog ongunstig te liggen waardoor de aanvoer vooreerst nog zuidoost zal zijn en ook daar zit vrij zachte lucht. Aan de noordkant van dit laag zien we een brug van hogedruk via de Britse Eilanden tussen het Atlantische hoog en het west Rusland hoog tot stand komen en met de as ten noorden van de Alpen wordt de stroming meer oost (continentaal) en wordt drogere lucht aangevoerd die vooral in de onderste atmosfeer gaat afkoelen.
ECMWF – de deur van de diepvries gaan open
Interessant wordt het dan in de loop van het weekend en begin volgende week. Het “Britse” deel van de hogedruk gaat naar het noorden toe uitpunten en verplaatst zich verder versterkend wat meer naar het noordoosten. Achter een depressie die via de noordflank van dit hoog via noord Scandinavië naar west Rusland trekt komt dan de weg vrij voor zeer koude lucht vanaf de noordpool. De voorste begrenzing van de koudere lucht zal in de nacht van zondag op maandag de Alpen bereiken.
Nog veel koudere diepvries lucht volgt in de loop van de dinsdag en woensdag. Zoals het eer nu naar uitziet zullen vooral de oostelijke Alpen met deze zeer koude lucht te maken gaan krijgen. Zo zien we dat op woensdag in de meest koude lucht het op 850hPa (circa 1500 meter) 14 tot 16 graden vriest. Ter vergelijking, op dit moment is het 8 tot 10 graden in de plus op dat niveau. Wat minder koud wordt het in de westelijke Alpen maar met -6 tot -2 (zuidwesten) wordt het ook daar gewoon winters.
Veel neerslag die zodra de koude lucht arriveert als sneeuw zal gaan vallen wordt er echter niet verwacht. De meeste activiteit zal op het koufront zelf zitten en voor de oostelijke Alpennoordkant bestemd zijn. Stel er echter niet teveel van voor want de poollucht is zeer droog en laat weinig neerslag toe. Dat geldt in het bijzonder naar het westen toe waar de hogedruk ook nog eens wat meer invloed heeft.
De winterinval met zeer koude lucht wordt door zowel het GFS als ook het ECMWF voor volgende week berekend. Toch zien we nog wel wat, laten we het nuance verschillen noemen, tussen de verschillende modellen. Voor details en timing is het dan nu ook nog veel te vroeg.
De kansen dat we echter naar een veel kouder weertype gaan evolueren zijn groot en het ziet er ook niet naar uit dat we weer gaan terugschakelen naar een veel zachter weertype. Goed, hoe dat allemaal verder gaat verlopen en of we aan de vooravond staan van een langere durende koude periode dat gaan we de komende dagen allemaal vervolgen.
Vanuit een föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao
Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.