Advertentie 

Het is volop lenteweer in de Alpen met veel zon en erg hoge temperaturen. De zon wint flink aan kracht en de sneeuwkwaliteit en hoeveelheid gaan nu zeker op de zuidhellingen zienderogen achteruit. Is het wintersportseizoen dan al voorbij en is het gedaan met de sneeuw?

De weersverwachting voor vandaag -maandag- volgens Wetteronline. Zon, zon en nog eens zon en maxima op veel plaatsen ruim boven de 20 graden in de Alpenregio. Lokaal is in het laagland zelfs 24 graden mogelijk. Dat zijn temperaturen die meer op de zomer lijken en is extreem hoog voor de tijd van het jaar.
De sneeuwgrens komt steeds hoger te liggen. Natuurlijk komt dat deels ook door het lenteseizoen, maar temperaturen van 20 graden of meer helpen ook niet echt mee. De dalen zijn sowieso al groen. Pas boven de 1500 meter ligt er een gesloten sneeuwdek en in sommige gebieden lukt dat zelfs nog niet.

Tot woensdag nog zeer zacht en zonnig

Een hogedrukgebied ligt boven de Alpen en trekt geleidelijk oostwaarts weg. Een lagedrukgebied koerst van Zuid-Spanje naar Genua. Dat resulteert in een warme zuidelijke stroming, waarbij dinsdag en woensdag zelfs weer wat Saharastof aangevoerd gaat worden. Op 2000 meter ligt het kwik tussen 5 en 8 graden. Ook dat is zeer hoog voor de tijd van het jaar. Aan het weerbeeld verandert nog niet zoveel. Het is zonnig, droog en (vrij) warm.

Woensdag is het nog zacht in de Alpen met aan de voorzijde van het lagedrukgebied, die naar Genua koerst, zeer zachte subtropische lucht. Hierin wordt ook wat Saharastof meegevoerd. De luchten zullen dus minder helder zijn. Koude arctische lucht stroomt echter naar het zuiden en heeft de Benelux bereikt. Afgebeeld de temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte)

Op woensdag al wat neerslag, overgangsdag

Op woensdag begint het hier en daar al wat te regenen in de Alpen door de komst van het lagedrukgebied. Deze trekt over Italië verder oostwaarts. De sneeuwgrens ligt nog hoog en zal uitkomen ergens tussen 1600 en 2100 meter. We kunnen deze dagen markeren als overgangsdag, het vuurwerk komt donderdag.

Woensdag wordt het al wisselvalliger, met buien. Op grote hoogte pas in de vorm van sneeuw.

Blokkade Atlantische Oceaan, uitstroom zeer koude lucht

Er vormt zich donderdag een hogedrukblokkade op de Atlantische Oceaan. De luchtdruk boven Groenland wordt hoog (iets wat we de gehele winter nauwelijks hebben gezien) en het Azorenhoog breidt zich noordwaarts uit. Arctische lucht boven Noord-Europa is gedwongen naar het zuiden uit te stromen en verovert een groot deel van Europa en dus ook de Alpen. Deze noordelijke stromingen met het afzakken van polaire en arctische luchtmassa’s zagen we ook gebeuren in april vorig jaar met zelfs sneeuw in Nederland. Het lijkt een herhaling van zetten te worden.

Links op de kaart het hogedrukgebied nabij IJsland die een connectie aangaat met het Azorenhoog (blokkade). Arctische luchtmassa’s stromen naar het zuiden uit en botsen op de relatief warme Middellandse Zee. Dit bevordert het ontstaan van depressies aldaar. Met het instromen van de koude lucht gaat er veel neerslag vallen en daalt de sneeuwgrens tot in het dal. Afgebeeld de verwachting voor donderdag.

20 tot 25 graden kouder!

Met de instroom van de koudere lucht en daarmee de bijbehorende sneeuwval wordt het dus compleet winters in de Alpen. De temperatuur maakt een vrije val en zakt maar liefst 20 tot 25 graden. Ja, het kan verkeren. Het lijkt er nu op dat de koude lucht zeker tot en met het weekend blijft.

Alpen kleuren weer wit

Met de dalende sneeuwgrens tot in het dal, gaan de Alpen er dus weer winters uit zien. Een winterinval van allure, die extra gevoeld gaat worden door de extreme temperatuurtegenstellingen. Bovendien gaan door het uitstromen van de koude lucht de depressies activeren en dat levert in veel gebieden forse sneeuwval op. De exacte koers van de lagedrukgebieden gaan bepalen hoeveel sneeuw er gaat vallen. In deze gevallen maakt ook de sneeuwarme zuidkant meer kans op sneeuwval. Voor de exacte details komen we daar in een later bericht op terug!

Vrijdag wordt flinke sneeuwval verwacht in bijna het gehele Alpengebied. Ook de Pyreneeën krijgen er flink van langs.
Vanmorgen vanuit het zonnige Aletsch Arena, Edwin Hagenouw

Tot zover, blijf volgen en tot de volgende keer. Groetjes uit het zonnige Stiphout.

(De uitgebeelde afbeelding is van Remco Graas)

(Visited 1.817 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer