Alpen – Witte kerst gegarandeerd / In the picture – Ischgl –

Ischgl, parel in het Tiroler Paznauntal

Voordat we naar het Alpen weerbericht gaan we eerst naar Ischgl in het Tiroler Paznauntal alwaar onze Alpenweermannen Roy Molenaar en Sander van Engelen genieten van de sneeuw die ook daar de afgelopen weken in overvloed is gevallen

Mede ook door de gastvrijheid van Ischgl Tourismus en de Bergbahnen als ook door de perfecte sneeuw en wintersport condities is het er op en top genieten en zal er de komende dagen zal er ook door onze weermannen nog meer genoten gaan worden. Later vandaag melden de heren zich nog “live” terug vanuit Ischgl.  Hier alvast een eerste impressie.

 

Hieronder tevens nog wat aanvullende informatie van dit mooie en sneeuwzeker gebied en wellicht ook een aanrader voor diegenen die nog geen besluit hebben genomen v.w.b. hun wintersport vakantie! 

Interesse / boeken??  Klik dan eens op onderstaande banner!

Ischgl 
Een 1.500-zielen dorp, herhaaldelijk bekroond, herhaaldelijk gevierd: de Silvretta Arena met 238 pistekilometers behoort tegenwoordig in Oostenrijk, en zelfs wereldwijd, tot de populairste winter-hotspots. De hoge internationale waardering van het Tiroolse skigebied is niet toevallig.

Ischgl biedt veel superlatieven.
Eén van de grootste samenhangende skigebieden van Tirol, unieke winteraanbiedingen, glamour en onvergetelijke verrassingen zijn het resultaat – het ski-Mekka van de Alpen levert zijn gasten elke winter topprestaties.

Van skiën in de Silvretta Arena, via concerten met wereldsterren midden in het skigebied, tot entertainment en shopping of culinaire topprestaties – de beroemde winter van Ischgl bedwelmt met uitbundige vakantie-uitstraling – niet voor niets zegt men hier: Relax if you can…!

Skiën in Ischgl betekent:

AANREIS PAZNAUNDAL

Met de sneeuw zit het overigens wel goed, er lig 40 cm in het dal en tot 100 cm op de top en ook onze weermannen bevestigen de uitstekende pistes en heerlijke pulver sneeuw. En het kan niet op in aanloop naar de eigenlijke winter en de feestdagen want de komende dagen gaat er nog het nodige aan sneeuw bij vallen!

Kijk maar eens naar de weersverwachting hieronder voor de komende 7 dagen voor Ischgl (1378m) Een witte kerst is dan ook voor dit gebied tot in het dorp / dal gegarandeerd!

Weerbericht

Algemeen;  aan de oostflank van hoog Carina met centrum ten westen van het Iberische Schiereiland en een zwakke uitloper tot over west Europa wordt vandaag nog iets koudere maar ook ietwat drogere lucht aangevoerd. Maandag krijgen we te maken met een sneeuwstoring die vanuit het noorden komend vooral in de westelijke Alpen sneeuw zal gaan geven. Dinsdag toenemende hogedruk, in de oostelijke noordelijke Alpen inzettende Nordstau en sneeuwval. Geleidelijk minder koud.

Vooral in de noordelijke Alpen viel gisteren met een noordelijke stroming steeds weer sneeuw of sneeuwbuien.

Winters ontwaken in het Kleinwalsertag waar de sneeuw wallen steeds verder groeien. Foto @hansterbraak
De auto van TEAM  Alpenweerman. Gisteren al vast in de sneeuw en nu weer “onder” de sneeuw! Succes vandaag met ruimen! O ja…more snow is coming 🙂

Minder tot geen sneeuw viel er in de zuidelijke Alpen en ook inner-alpine gebieden. Hier steeg het kwik dank zij de Nordföhn met veel zon tot een graad of 8.


Sneeuwval gisteren in Wengen / Berner Alpen

Vandaag stroomt er nog nog wat koudere maar ook drogere lucht over de Alpen uit en naar het westen toe en in  het zuiden schijnt de zon. Langs de noordelijke Alpenhoofdkam stuwt de lucht en vooral naar het oosten toe vallen nog sneeuw of sneeuwbuien.

De temperaturen bevinden zich op een hoog-winters niveau met vorst tot in de dalen, -12 graden op 2000 meter en – 19 graden op 3000 meter. De wind is matig tot krachtig en komt overwegend uit westelijke richtingen!

Radarbeeld 08h20. Bron WetterOnline.de

Opkomend sneeuwfront
Maandag krijgen voor de westelijke Alpen te maken met een opkomend occlusiefront. Dit front vormt de scheidingslijn van zachtere lucht die aan de oostflank van het Atlantische hoog naar het oosten en zuidoosten probeert op te dringen. Ten westen daarvan de zachtere, ten oosten daarvan de koudere lucht.

Door een apart laagje en nog wat afzakkende hoogtetrog boven zuid Scandinavie kan achter het front tijdelijk nog weer wat koudere lucht naar het zuiden en zuidwesten toe stromen. Dit betekent dat de Alpen in de koudere lucht verblijven en de neerslag als sneeuw zal vallen. Hooguit de lagere delen in het westen zouden later op de dag (middag) ook wat regen kunnen krijgen.

Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt in de westelijke Alpen en in de ochtend. In de middag neemt de intensiteit geleidelijk weer af. In totaal kan er tussen de 10 en 20 cm sneeuw gaan vallen, in de Stau gebieden van de westelijke Zwitserse Alpen 30 tot 40 (Berner Alpen) Hoe verder naar het oosten en zuiden hoe minder tot geen neerslag (kaart hieronder)

Dinsdag volgt met wat meer hogedruk overal een wat drogere dag maar geheel bestendig zal het ook dan niet zijn en dat geldt in het bijzonder weer voor de oostelijke noordkant waar uit de Stau bewolking ook dan weer wat sneeuw of een sneeuwbuitje kan gaan vallen. Zonnig is het naar het westen en zuiden toe. De temperaturen handhaven zich ook dan op een winters niveau.

Nordstau oostelijke Alpen
De rest van de week zitten de Alpen een beetje op de wip tussen de zachtere lucht vanuit het westen en koudere lucht naar het oosten toe.

ECMWF voor woensdag met de Alpen op “de wip”

Op het scheidingsvlak gaat met een noordwestelijke stroming woensdag de Nordweststau weer opleven, steeds weer valt er neerslag, hogerop sneeuw en zal het toch al machtige sneeuwdek verder aangroeien.

ECMWF voor donderdag met de Nordstau sneeuwval

Vanaf woensdag tot vrijdag kan de zachtere lucht wat terrein winnen, vrijdag volgt met een koufront dan weer koudere lucht. Voor de gehele periode geldt het westelijker en zuidelijker hoe beter de condities en hoe meer zon. Hier mag men zich dan ook verheugen op uitstekende wintersport condities.

Zonaal
De rest van de week zitten de Alpen een beetje op de wip tussen de zachtere lucht vanuit het westen en koudere lucht naar het oosten toe. Op het scheidingsvlak gaat met een noordwestelijke stroming woensdag de Nordweststau weer toenemen, steeds weer valt er neerslag, hogerop sneeuw en zal het toch al machtige sneeuwdek verder aangroeien. Vanaf woensdag tot vrijdag kan de zachtere lucht wat terrein winnen, vrijdag volgt met een koufront dan weer koudere lucht!

ECMWF voor maandag 25 december 00h00

Ook in het weekend en ook tijdens de kerst houden we het het zonale stromingspatroon en met de polaire jet en in de zonale zone in de buurt trekken steeds weer storingen met neerslag over de Alpen. Daarbij wordt dan weer wat zachtere en dan weer wat koudere lucht aangevoerd. Het is nog even afwachten in hoeverre neerslaggebieden tijdens de kerst verse sneeuw zullen gaan brengen! De komende dagen meer daarover.

ECMWF ensembles centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor deze zondag ochtend, fijne dag en tot een volgende keer maar weer. Actuele weer in Termen – bewolkt, -3.2 graden

Witte kerst Alpen lijkt gegarandeerd
In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen.

Met de verse sneeuw die nog gaat vallen en de navolgende hogedruk zal daaraan weinig tot niets meer veranderen behalve dan dat de sneeuw kan gaan “zetten” en daardoor aan volume wat zal afnemen. Ook het sneeuwdek in de lagere delen zal naar alle waarschijnlijkheid tot en met kerst intact blijven (inversie), enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt. 

Kerst weer
De langere termijn oplossingen zijn nog steeds vrij onzeker. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we met een meanderende jetstream te maken gaan krijgen. Juist rond of tijdens de kerstdagen zouden we in koudere lucht terecht kunnen komen met de kans dat storingen ook wat sneeuw zullen gaan geven.

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties