Advertentie 

Ischgl, parel in het Tiroler Paznauntal

Voordat we naar het Alpen weerbericht gaan we eerst naar Ischgl in het Tiroler Paznauntal alwaar onze Alpenweermannen Roy Molenaar en Sander van Engelen genieten van de sneeuw die ook daar de afgelopen weken in overvloed is gevallen

Mede ook door de gastvrijheid van Ischgl Tourismus en de Bergbahnen als ook door de perfecte sneeuw en wintersport condities is het er op en top genieten en zal er de komende dagen zal er ook door onze weermannen nog meer genoten gaan worden. Later vandaag melden de heren zich nog “live” terug vanuit Ischgl.  Hier alvast een eerste impressie.

Hieronder tevens nog wat aanvullende informatie van dit mooie en sneeuwzeker gebied en wellicht ook een aanrader voor diegenen die nog geen besluit hebben genomen v.w.b. hun wintersport vakantie! 

Interesse / boeken??  Klik dan eens op onderstaande banner!

Ischgl 
Een 1.500-zielen dorp, herhaaldelijk bekroond, herhaaldelijk gevierd: de Silvretta Arena met 238 pistekilometers behoort tegenwoordig in Oostenrijk, en zelfs wereldwijd, tot de populairste winter-hotspots. De hoge internationale waardering van het Tiroolse skigebied is niet toevallig.

Ischgl biedt veel superlatieven.
Eén van de grootste samenhangende skigebieden van Tirol, unieke winteraanbiedingen, glamour en onvergetelijke verrassingen zijn het resultaat – het ski-Mekka van de Alpen levert zijn gasten elke winter topprestaties.

Van skiën in de Silvretta Arena, via concerten met wereldsterren midden in het skigebied, tot entertainment en shopping of culinaire topprestaties – de beroemde winter van Ischgl bedwelmt met uitbundige vakantie-uitstraling – niet voor niets zegt men hier: Relax if you can…!

Skiën in Ischgl betekent:

AANREIS PAZNAUNDAL

Met de sneeuw zit het overigens wel goed, er lig 40 cm in het dal en tot 100 cm op de top en ook onze weermannen bevestigen de uitstekende pistes en heerlijke pulver sneeuw. En het kan niet op in aanloop naar de eigenlijke winter en de feestdagen want de komende dagen gaat er nog het nodige aan sneeuw bij vallen!

Kijk maar eens naar de weersverwachting hieronder voor de komende 7 dagen voor Ischgl (1378m) Een witte kerst is dan ook voor dit gebied tot in het dorp / dal gegarandeerd!

Weerbericht

Algemeen;  aan de oostflank van hoog Carina met centrum ten westen van het Iberische Schiereiland en een zwakke uitloper tot over west Europa wordt vandaag nog iets koudere maar ook ietwat drogere lucht aangevoerd. Maandag krijgen we te maken met een sneeuwstoring die vanuit het noorden komend vooral in de westelijke Alpen sneeuw zal gaan geven. Dinsdag toenemende hogedruk, in de oostelijke noordelijke Alpen inzettende Nordstau en sneeuwval. Geleidelijk minder koud.

Vooral in de noordelijke Alpen viel gisteren met een noordelijke stroming steeds weer sneeuw of sneeuwbuien.

Winters ontwaken in het Kleinwalsertag waar de sneeuw wallen steeds verder groeien. Foto @hansterbraak
De auto van TEAM  Alpenweerman. Gisteren al vast in de sneeuw en nu weer “onder” de sneeuw! Succes vandaag met ruimen! O ja…more snow is coming 🙂

Minder tot geen sneeuw viel er in de zuidelijke Alpen en ook inner-alpine gebieden. Hier steeg het kwik dank zij de Nordföhn met veel zon tot een graad of 8.


Sneeuwval gisteren in Wengen / Berner Alpen

Vandaag stroomt er nog nog wat koudere maar ook drogere lucht over de Alpen uit en naar het westen toe en in  het zuiden schijnt de zon. Langs de noordelijke Alpenhoofdkam stuwt de lucht en vooral naar het oosten toe vallen nog sneeuw of sneeuwbuien.

De temperaturen bevinden zich op een hoog-winters niveau met vorst tot in de dalen, -12 graden op 2000 meter en – 19 graden op 3000 meter. De wind is matig tot krachtig en komt overwegend uit westelijke richtingen!

Radarbeeld 08h20. Bron WetterOnline.de

Opkomend sneeuwfront
Maandag krijgen voor de westelijke Alpen te maken met een opkomend occlusiefront. Dit front vormt de scheidingslijn van zachtere lucht die aan de oostflank van het Atlantische hoog naar het oosten en zuidoosten probeert op te dringen. Ten westen daarvan de zachtere, ten oosten daarvan de koudere lucht.

Door een apart laagje en nog wat afzakkende hoogtetrog boven zuid Scandinavie kan achter het front tijdelijk nog weer wat koudere lucht naar het zuiden en zuidwesten toe stromen. Dit betekent dat de Alpen in de koudere lucht verblijven en de neerslag als sneeuw zal vallen. Hooguit de lagere delen in het westen zouden later op de dag (middag) ook wat regen kunnen krijgen.

Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt in de westelijke Alpen en in de ochtend. In de middag neemt de intensiteit geleidelijk weer af. In totaal kan er tussen de 10 en 20 cm sneeuw gaan vallen, in de Stau gebieden van de westelijke Zwitserse Alpen 30 tot 40 (Berner Alpen) Hoe verder naar het oosten en zuiden hoe minder tot geen neerslag (kaart hieronder)

Dinsdag volgt met wat meer hogedruk overal een wat drogere dag maar geheel bestendig zal het ook dan niet zijn en dat geldt in het bijzonder weer voor de oostelijke noordkant waar uit de Stau bewolking ook dan weer wat sneeuw of een sneeuwbuitje kan gaan vallen. Zonnig is het naar het westen en zuiden toe. De temperaturen handhaven zich ook dan op een winters niveau.

Nordstau oostelijke Alpen
De rest van de week zitten de Alpen een beetje op de wip tussen de zachtere lucht vanuit het westen en koudere lucht naar het oosten toe.

ECMWF voor woensdag met de Alpen op “de wip”

Op het scheidingsvlak gaat met een noordwestelijke stroming woensdag de Nordweststau weer opleven, steeds weer valt er neerslag, hogerop sneeuw en zal het toch al machtige sneeuwdek verder aangroeien.

ECMWF voor donderdag met de Nordstau sneeuwval

Vanaf woensdag tot vrijdag kan de zachtere lucht wat terrein winnen, vrijdag volgt met een koufront dan weer koudere lucht. Voor de gehele periode geldt het westelijker en zuidelijker hoe beter de condities en hoe meer zon. Hier mag men zich dan ook verheugen op uitstekende wintersport condities.

Zonaal
De rest van de week zitten de Alpen een beetje op de wip tussen de zachtere lucht vanuit het westen en koudere lucht naar het oosten toe. Op het scheidingsvlak gaat met een noordwestelijke stroming woensdag de Nordweststau weer toenemen, steeds weer valt er neerslag, hogerop sneeuw en zal het toch al machtige sneeuwdek verder aangroeien. Vanaf woensdag tot vrijdag kan de zachtere lucht wat terrein winnen, vrijdag volgt met een koufront dan weer koudere lucht!

ECMWF voor maandag 25 december 00h00

Ook in het weekend en ook tijdens de kerst houden we het het zonale stromingspatroon en met de polaire jet en in de zonale zone in de buurt trekken steeds weer storingen met neerslag over de Alpen. Daarbij wordt dan weer wat zachtere en dan weer wat koudere lucht aangevoerd. Het is nog even afwachten in hoeverre neerslaggebieden tijdens de kerst verse sneeuw zullen gaan brengen! De komende dagen meer daarover.

ECMWF ensembles centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor deze zondag ochtend, fijne dag en tot een volgende keer maar weer. Actuele weer in Termen – bewolkt, -3.2 graden

Witte kerst Alpen lijkt gegarandeerd
In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen.

Met de verse sneeuw die nog gaat vallen en de navolgende hogedruk zal daaraan weinig tot niets meer veranderen behalve dan dat de sneeuw kan gaan “zetten” en daardoor aan volume wat zal afnemen. Ook het sneeuwdek in de lagere delen zal naar alle waarschijnlijkheid tot en met kerst intact blijven (inversie), enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt. 

Kerst weer
De langere termijn oplossingen zijn nog steeds vrij onzeker. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we met een meanderende jetstream te maken gaan krijgen. Juist rond of tijdens de kerstdagen zouden we in koudere lucht terecht kunnen komen met de kans dat storingen ook wat sneeuw zullen gaan geven.

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.212 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Witte kerst gegarandeerd / In the picture – Ischgl –”

 • Jan
  17 december 2017 at 10:06

  Goedemorgen Johan,

  Mooi stuk over Ischgl, als wandelaar ben ik dol op dit gebied.
  Tja, Witte Kerst voor de Alpen. Mag toch vrij uniek genoemd na al die jaren.
  En voor NL toch het gevreesde Weihnachtstauwetter.

  Op een Duitse site lees ik:
  “Kurz vor Heiligabend kann es spannend werden: Nach jetzigem Stand rauscht ein Tief von Norden her Richtung Balkan und zapft Polarluft an. Nach diesem Szenario könnte es zumindest für den Osten und Südosten Deutschlands für Flockenwirbel reichen.”

  Zou dat lagedruk gebied inderdaad nog voor een leuke verassing kunnen zorgen?

  • Johann
   17 december 2017 at 11:08

   Gutenmorgen Jan, dat zit al een aantal dagen in de modellen en in onze weerberichten ook al beschreven. Beetje afwachten nog vwb timing. Wrs juist tijdens de kerstdagen in weer wat koudere lucht! Met de nog lange verwachtings termijn echter nog flinke slag om de arm houden!

 • Erik
  17 december 2017 at 11:39

  Goedemorgen Johann,
  Zoals altijd weer superbedankt voor jullie werk. Ik augustus/oktober las ik jullie voorspelling dat dit een stevige winter zou kunnen worden. Was toen onder de indruk van de hoeveelheid modellen die hierbij betrokken werden (van straalstroom tot zonnnestand zullen we maar zeggen). In hoeverre kan nu al gezegd worden dat de voorspelling bevestigd kan worden voor het gehele winterseizoen? Is er wat jou betreft nog een kans dat er een lange periode van hoge temperaturen enorme dooi veroorzaakt en we weer opnieuw beginnen moeten met de sneeuw? En wat zou dit doen met het watermanagement van de Alpen? Kunnen de bergen twee maal een watervloed hebben of wordt er dan toch schade verwacht aan de wiesen und almen?

  • Johann
   18 december 2017 at 10:22

   Beste Erik, de diverse winter (seizoen) verwachting zijn opgesteld adhv een enorme hoeveelheid data en parameters alsook statistieken. Vele zijn voor onze contreien al dan meer of minder relevant, andere deels ook nog onbegrepen. Het blijf dus altijd een benadering van op misshcien wel meer een poging tot…. Hoe dan best interessant om daar mee te stoeien! Uiteindelijk zullen we pas tegen het einde van de winter weten in hoeverre de verwachtingen uit zijn gekomen! Voor wat betreft de sneeuw in de bergen hoef jet niet bang te zijn. Vooral hogerop blijft deze ook tijdens zachtere weerfases gewoon tot in het voorjaar liggen. Warmere zachtere weerfases met veel regen en wind zouden hooguit tot 1200 a 1500 meter en daar beneden het sneeuwdek (veel) schade kunnen berokkenen. Veel invloed op het landschap en watermanagement zal dat echter niet hebben!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier