Algemeen: De Alpen hebben te maken met een westelijk stromingspatroon. Daarbij wordt de ene na de andere neerslagzone vanuit het westen tegen de Alpen opgestuwd. Dan weer vanuit het zuidwesten en dan weer vanuit het noordwesten. Daarmee varieert de sneeuwvalgrens ook enigszins. Deze wisselvalligheid lijkt nog een tijdje aan te houden.

Vandaag

Afgelopen nacht heeft het met name in de westelijke Alpen flink gesneeuwd vanaf zo’n 1500 m. Vandaag hebben de Alpen te maken met een mix van buien, bewolking, maar ook af en toe zonneschijn. Vooral in de westelijke en noordelijke Alpen komen sneeuwbuien voor. De gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam houden het droog en meest zonnig.

De sneeuwvalgrens varieert daarbij tussen de 1000 en 1600 m hoogte. Het waait daarbij stevig waardoor met name hogerop de sneeuw kan verwaaien met sneeuwduinen tot gevolg. In de westelijke Alpen is met afgelopen nacht erbij zo’n 20 tot 30 cm sneeuw mogelijk. In de noordelijke Alpen zullen de hoeveelheden beperkter zijn tussen de 5 en 15 cm, maar deels kan het ook meer zijn.

Vandaag hebben de Alpen te maken met een mix van (sneeuw)buien en zonnige momenten.

Zaterdag

In de nacht naar zaterdag schampt een koufront de noordwestelijke Alpen. Daarbij klaart het in de ochtend al snel op in de westelijke Alpen. In het noorden houden de sneeuwbuien langer aan, maar ook daar zal de zon zich steeds wat meer laten zien. Tijdens de passage van dit koufront zal de sneeuwvalgrens variëren tussen de 1000 en 1500 m hoogte en deels mogelijk ook nog wat lager. In de loop van de dag zal de stormachtige wind ook afnemen en wordt het rustiger weer, met name in de west Alpen. In het zuiden houden ze het droog en meest zonnig.

In de nacht naar zaterdag trekt er een koufront vanuit het noordwesten de Alpen binnen.
Hier zien we de temperatuur op zo’n 1500 m hoogte met het binnentrekkende koufront van komende nacht

Zondag

In de nacht naar zondag trekt er dan vervolgens weer een nieuw front vanuit het zuidwesten de Alpen binnen. Met het binnentrekkende front wordt ook zachtere lucht aangevoerd en zal de sneeuwvalgrens gaan stijgen naar waardes tussen de 1500 en 2000 m hoogte. In eerste instantie krijgen de Franse Alpen hiermee te maken en later trekt het neerslag gebied verder langs de noordzijde naar Zwitserland en Oostenrijk.

In een groot deel van Oostenrijk zal zondag nog droog verlopen. In de loop van de dag trekt het dan dicht van west naar oost. In de Franse en Zwitserse Alpen kan zo’n 30 cm sneeuw vallen. Helaas ligt de sneeuwvalgrens wel wat hoger.

Dit is de totale hoeveelheid verse sneeuwval t/m dinsdagochtend. Deze hoeveelheden gelden met name voor de gebieden boven de 2000 m hoogte.

Volgende week

Volgende week belooft behoorlijk onstuimig te worden met veel storingen die elkaar in rap tempo opvolgen. Helaas wordt daarbij ook zachte lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd waardoor de sneeuwvalgrens vrij hoog uit zal gaan pakken. Deze zal meest tussen de 2000-2500 m hoogte liggen. In het noorden ligt deze mogelijk nog iets lager, maar niet heel veel. Met name begin volgende week kan er in de westelijke Alpen zeer veel neerslag gaan vallen waarvan dus een groot deel als regen naar beneden zal komen. Alleen de hoger gelegen gebieden en pistes kunnen rekenen op een dik pak sneeuw.

Vanuit het zuidwesten wordt er begin volgende week zachte lucht aangevoerd. Dit zijn de temperaturen op 1500 m hoogte.

Later volgende week kan er mogelijk vanuit het noordwesten weer wat koudere lucht over de Alpen gaan uitstromen met mogelijk sneeuw tot in lagere gebieden. Hoe dit in detail gaat verlopen en hoe het daarna verder gaat is nog erg onzeker. We houden het voor jullie in de gaten!


Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer

(Visited 1.004 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!