Alpen - Wisselvalligheid en sneeuwval blijven!
Algemeen: De Alpen hebben te maken met een westelijk stromingspatroon. Daarbij wordt de ene na de andere neerslagzone vanuit het westen tegen de Alpen opgestuwd. Dan weer vanuit het zuidwesten en dan weer vanuit het noordwesten. Daarmee varieert de sneeuwvalgrens ook enigszins. Deze wisselvalligheid lijkt nog een tijdje aan te houden.
Vandaag
Afgelopen nacht heeft het met name in de westelijke Alpen flink gesneeuwd vanaf zo’n 1500 m. Vandaag hebben de Alpen te maken met een mix van buien, bewolking, maar ook af en toe zonneschijn. Vooral in de westelijke en noordelijke Alpen komen sneeuwbuien voor. De gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam houden het droog en meest zonnig.
De sneeuwvalgrens varieert daarbij tussen de 1000 en 1600 m hoogte. Het waait daarbij stevig waardoor met name hogerop de sneeuw kan verwaaien met sneeuwduinen tot gevolg. In de westelijke Alpen is met afgelopen nacht erbij zo’n 20 tot 30 cm sneeuw mogelijk. In de noordelijke Alpen zullen de hoeveelheden beperkter zijn tussen de 5 en 15 cm, maar deels kan het ook meer zijn.
Zaterdag
In de nacht naar zaterdag schampt een koufront de noordwestelijke Alpen. Daarbij klaart het in de ochtend al snel op in de westelijke Alpen. In het noorden houden de sneeuwbuien langer aan, maar ook daar zal de zon zich steeds wat meer laten zien. Tijdens de passage van dit koufront zal de sneeuwvalgrens variëren tussen de 1000 en 1500 m hoogte en deels mogelijk ook nog wat lager. In de loop van de dag zal de stormachtige wind ook afnemen en wordt het rustiger weer, met name in de west Alpen. In het zuiden houden ze het droog en meest zonnig.
Zondag
In de nacht naar zondag trekt er dan vervolgens weer een nieuw front vanuit het zuidwesten de Alpen binnen. Met het binnentrekkende front wordt ook zachtere lucht aangevoerd en zal de sneeuwvalgrens gaan stijgen naar waardes tussen de 1500 en 2000 m hoogte. In eerste instantie krijgen de Franse Alpen hiermee te maken en later trekt het neerslag gebied verder langs de noordzijde naar Zwitserland en Oostenrijk.
In een groot deel van Oostenrijk zal zondag nog droog verlopen. In de loop van de dag trekt het dan dicht van west naar oost. In de Franse en Zwitserse Alpen kan zo’n 30 cm sneeuw vallen. Helaas ligt de sneeuwvalgrens wel wat hoger.
Volgende week
Volgende week belooft behoorlijk onstuimig te worden met veel storingen die elkaar in rap tempo opvolgen. Helaas wordt daarbij ook zachte lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd waardoor de sneeuwvalgrens vrij hoog uit zal gaan pakken. Deze zal meest tussen de 2000-2500 m hoogte liggen. In het noorden ligt deze mogelijk nog iets lager, maar niet heel veel. Met name begin volgende week kan er in de westelijke Alpen zeer veel neerslag gaan vallen waarvan dus een groot deel als regen naar beneden zal komen. Alleen de hoger gelegen gebieden en pistes kunnen rekenen op een dik pak sneeuw.
Later volgende week kan er mogelijk vanuit het noordwesten weer wat koudere lucht over de Alpen gaan uitstromen met mogelijk sneeuw tot in lagere gebieden. Hoe dit in detail gaat verlopen en hoe het daarna verder gaat is nog erg onzeker. We houden het voor jullie in de gaten!
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer
Sander Engelen is afgestudeerd aan de Wageningen universiteit. Hij heeft hier zijn Bachelor en Master opleiding gedaan en veel geleerd op het gebied van het weer en klimaat. Expertise: Alpengebied.