Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De Alpen hebben vandaag en de komende dagen te maken met een lage drukgebied bij de Noordzee. Dit zorgt voor onbestendig weer met regelmatig neerslag die soms pittig kan uitpakken.

Het is momenteel erg wisselvallig weer in de Alpen met verminderd zicht er buien. Dit konden we gisteren ook goed zien kijkend naar de webcambeelden.

Bewolkt, maar wel droog gisteren middag in Innsbruck
Veel laaghangende bewolking zoals hier in Kals
Helaas is het niet veel met het weer deze dagen. De natuur vind een beetje regen echter wel prettig.
De Kitzbüheler Alpen gisteren in de middag. Prima temperatuur ondanks de bewolking.
Op grotere hoogte valt steeds weer wat sneeuw erbij. Dit is goed voor de gletsjers aldaar. De smelt wordt hiermee weer wat vertraagd zoals hier bij de Grote Aletschgletsjer.

Vandaag is het onbestendig en nat weer in het grootste deel van de Alpen. De bewolking is dik en in de bergen is het mistig. Met name in de zuidoostelijke Alpen valt vanuit afgelopen nacht nog veel neerslag. In de loop van de middag neemt de neerslag activiteit iets af. De sneeuvalgrens ligt in eerste instantie tussen de 1500 m in het noorden en de 2000 m in het zuiden. Deze stijgt gedurende de dag tot 2000 tot 2500 m hoogte. We hebben te maken met een flinke wind vanuit het (noord)westen. De nul-graden grens ligt vandaag tussen de 2300 en 2700 m. De zuidwestelijke Alpen houden het grotendeels droog en hier zal de zon ook nog te zien zijn.

Radarbeeld deze ochtend rond half 10. In de zuidelijke Alpen schijnt de zon terwijl in de noordelijke Alpen meer bewolking en neerslag aanwezig is. Bron: wetteronline.de

Morgen belooft een grotendeels bewolkte dag te worden waarbij het in de noordelijke Alpen in eerste instantie droog zal blijven. In de loop van de middag komen er op grote schaal buien tot ontwikkeling waarbij er flink wat neerslag in korte tijd kan vallen, vooral de noordwestelijke Alpen krijgen een flinke bak neerslag over zich heen. In de zuidelijke Alpen kan daar ook onweer bij zitten. De sneeuwvalgrens zal tussen de 2600 en 3000 m uitkomen.

Zaterdag stroomt er vanuit het noordwesten koudere lucht de Alpen binnen. Dit zijn de temperaturen op 1500 m hoogte.
Met het instromen van de koudere lucht gaat er ook flink wat neerslag vallen en boven de 2000 a 2500 m ook sneeuw.

Zondag gaat het onbestendig verder met slecht zicht en regelmatig neerslag waarbij de sneeuwvalgrens rondom de 2500 m ligt. In de zuid Alpen kan er wederom onweer voorkomen.

Ook op zondag hebben we te maken met flinke buien. Met name in de zuidelijke Alpen kunnen deze behoorlijk pittig uitpakken.

Maandag is het nog wat frisser en daalt de sneeuwvalgrens nog wat richting de 2000 m hoogte. De meeste neerslag wordt dan verwacht in de zuid en oostelijke Alpen.

Dinsdag hebben we te maken met een genualaag waardoor er vanuit het zuiden opnieuw neerslag gaat stuwen en er wederom grote hoeveelheden naar beneden kunnen gaan komen. De neerslag gaat in de loop van de dag ook overgrijpen naar de noordelijke en westelijke Alpen. Er zal daarbij op grotere hoogte wederom sneeuw gaan vallen.

De totale hoeveelheid verwachte neerslag t/m komende dinsdag. Er gaat met name in de zuidelijke Alpen erg veel neerslag vallen met hoeveelheden tot boven de 350 mm in de komende dagen! Dat is ongeveer wat er in Nederland gedurende een half jaar valt. Dit zal lokaal dan ook tot wateroverlast leiden.

Ook de dagen daarna blijft het weerbeeld wisselvallig met steeds weer buien. De zon zal sporadisch te zien zijn, maar stabiel weer zit er voorlopig even niet in. Tegen het einde van volgende week lijken de temperaturen wel weer wat omhoog te gaan.

Hierbij de ensemble verwachtingen met als prikpunt de centrale alpen noordkant. Bovenin zien de dat de temperatuur komende week weer wat gaat stijgen. Op de onderste lijn zien we dat er echter dagelijks kans is op neerslag. Het lijkt er dus op dat dit wisselvallige weer nog wel even aanhoudt.

Na een lange droge periode in het voorjaar hebben we nu te maken met een wat onbestendige periode kwa weer. De landen rondom de Alpen zullen echter blij zijn dat de rivieren goed gevuld worden met het broodnodige water door de weinige neerslag afgelopen tijd. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 364 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Alpen – Wisselvallige periode met ook sneeuw in de bergen”

  • Johann
    5 juni 2020 at 09:44

    In het hooggebergte is het idd weer even winters met op 3000 tot 3500 meter 3 tot 8 graden vorst. Beeld Bettmerhorn Aletsch Arena Oberwallis

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer