Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De zomer is vandaag astronomisch gezien officieel begonnen, maar het was afgelopen week al volop zomers in de Alpen. Op veel plaatsen werd het 30 graden of meer en was er veel ruimte voor de zon. Op dit moment trekt er echter een koufront over en komen er diverse regen- en onweersbuien voor. De komende dagen blijven de Alpen in een noordelijke stroming liggen waardoor koelere lucht kan binnenstromen. Daarnaast gaat de wind toenemen in de Alpen als gevolg van een noordelijke föhn en wordt een krachtige mistral verwacht in Frankrijk. Op de langere termijn lijkt een deel van Europa onder invloed van een hogedrukgebied te komen. Kunnen de Alpen hiervan ook profiteren? Dit en de details voor de komende dagen kun je in dit Alpenbericht lezen.

Bij Lago Como was het maandag volop zomers zoals Ton Snelder ons laat zien via foto@Alpenweerman.nl
Dinsdag stuurde Edwin Kranenberg ons deze prachtige foto van de Mont Blanc!
De Stelvio zag er afgelopen woensdag mooi uit met wat stapelwolken maar ook volop zonneschijn! Foto: Ton Snelder
Onze collega Roy Molenaar zit in Davos en legde deze fraaie zonsondergang vast met een aantal onschuldige stapelwolken.
Ook overdag laat Roy Molenaar ons zien dat het afgelopen week aangenaam weer was met wat stapelwolken en veel zon! Foto genomen op de Schatzalp.

Vandaag werd het op veel plaatsen meer dan 30 graden in de dalen en trekt er dus een koufront over de Alpen heen. Hierdoor komen er op veel plaatsen regen- en onweersbuien voor. Deze blijven nog gedurende de avond en nacht vallen en kunnen lokaal stevig uitpakken. Dankzij het koufront zal het de komende dagen een stuk frisser zijn.

Weerkaart voor vandaag: een hogedrukgebied ligt boven de Atlantische Oceaan en zorgt samen met een lagedrukgebied boven Scandinavië voor een noordwestelijke stroming. Vandaag trekt er een koufront over wat voor regen- en onweersbuien zorgt. Bron: KNMI

Morgen: in de ban van föhn en mistral

De invloed van het hogedrukgebied neemt langzaam maar zeker toe op vrijdag. Wel staat er nog steeds een noordwestelijke stroming die zorgt voor de aanvoer van koudere lucht, maar ook het ontstaan van een krachtige noordelijke föhn en mistral. Bron: KNMI

De vrijdag staat in het teken van een toenemende invloed van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en de aanvoer van koudere lucht uit het noordwesten. Een aandachtspunt voor vrijdag is de toenemende wind in de Alpen dankzij een noordelijke föhn en de verwachte krachtige mistral in Frankrijk. Voor Frankrijk worden aan de Middellandse Zee windsnelheden van zo’n 50 à 60 km/h verwacht (6-7 Bft). Daarnaast kunnen er windstoten tot 75 km/h voorkomen.

De gemiddelde windsnelheid voor vrijdagmiddag aan de Franse Middellandse Zee kust laat de Mistral heel mooi zien: zo’n 50-55 km/h met een wind uit het noorden door het Rhônedal. Bron: Kachelmannwetter

Ook in de Alpen gaat de wind toenemen als gevolg van grote drukverschillen ten noorden en zuiden van de Alpenhoofdkam. In de dalen zal de wind duidelijk voelbaar zijn, maar zeker op hoogte kan het flink waaien met een windkracht 6-7 Bft en windstoten tot 80 km/h. De onderstaande diagrammen laten goed zien dat de drempelwaarde (stippellijn) duidelijk overschreden wordt voor zowel een föhn als een mistral:

Dit diagram laat zien dat er een krachtige noordelijke föhn op vrijdag verwacht wordt in Zwitserland. Bron: Meteocentrale
Ook voor Oostenrijk een krachtige noordelijke föhn verwacht. Bron: Wetteralarm
Ook de Mistral verwachting slaat stevig uit voor Frankrijk voor vrijdag. Bron: Vigilance-meteo

Naast de aanwezige wind komen er op vrijdag in de ochtend rondom de bergen nog wat wolken voor, maar is er ook ruimte voor de zon. Gedurende de dag groeien de wolken vanuit het noorden uit tot buien en trekken deze zuidwaarts. Ten noorden van de Alpenhoofdkam valt de neerslag boven de 2200 meter als Sneeuw. In het zuiden ligt de sneeuwvalgrens met zo’n 2600 meter iets hoger. De westelijke en zuidelijke helft van de Alpen hebben veel meer ruimte voor de zon en daar blijft het dan ook droog. De vorstgrens ligt hier dan ook een stuk hoger met zo’n 3300 meter. In de dalen in de noordelijke helft van de Alpen wordt het uiteindelijk 17 tot 22 graden, terwijl de Italiaanse en Franse dalen met zo’n 23 tot 27 graden een stuk warmer zullen zijn.

Weekend: toenemende invloed hogedrukgebied

In het weekend gaat de invloed van een hogedrukgebied wat toenemen. Maar dankzij een depressie boven Oost-Europa staat er nog steeds een noordwestelijke stroming waardoor het relatief fris blijft en er ook dagelijks buien voorkomen.

Het is misschien wat verder van de Alpen, maar vanuit Toscane zag Pieter Weinen deze fraaie wolken.
Het kan ook iets minder mooi weer zijn aan Lago Como met wat minder heldere condities zoals op dinsdag. Foto: Ton Snelder
Soms groeiden de wolken toch wel duidelijk de hoogte in zoals hier in Davos op dinsdag. Foto: Roy Molenaar

Zaterdag komen er eerst nog wolkenvelden voor en kan er een bui in de oostelijke helft vallen. Vooral in de westelijke helft komt er steeds meer ruimte voor de zon naast wat wolkenvelden. In het oosten komt er meer bewolking voor en is er kans op een bui. Er staat er nog altijd een noordwestelijke stroming al zal de wind minder sterk zijn dan vrijdag. Qua temperatuur zijn er grote verschillen met de 0-graden grens: in het westen en zuiden rond de 3300 meter en in het oosten zo’n 2500 meter. In de oostelijke dalen wordt het zo’n 19 tot 21 graden, terwijl het kwik in de westelijke en zuidelijke dalen op kan lopen tot 22-26 graden.

Zondag  ligt er een klein lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen. Hierdoor ontstaan er aan de zuidkant van de Alpen diverse buien. Boven de Oostenrijkse en Italiaanse bergen valt boven de 2500 meter de neerslag als sneeuw waar deze in het zuidwesten pas boven de 2900 meter als sneeuw valt. In de meeste dalen wordt het uiteindelijk zo’n 19-22 graden.

De langere termijn: wisselvallig zomerweer

Ook het begin van komende week blijft het wisselvallig zomerweer dankzij een aantal lagedrukgebieden die in de buurt blijven liggen. Wel gaan de temperaturen langzaam maar zeker weer omhoog.  Kortom: wisselvallig zomerweer in de Alpen.

Ter info: Johann geniet van een welverdiende vakantie, vandaar dat de Alpenberichten wat minder frequent gemaakt worden dan u gewend bent.

Ondanks de vele sneeuw van afgelopen winter blijven de Gletsjers het zwaar hebben in de Alpen. Dit is de Mer de Glace op woensdag. Foto: Edwin Kranenberg

UV-Index: 7-9
De kracht van de zon hoog. De UV-index is 7-9 (hoger in de bergen en bij sneeuw nog hoger) en dat betekent matig tot sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 421 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier