Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De Alpen hebben te maken met een wisselvallig weertype waarbij de ene na de andere storing elkaar opvolgt en met name in de westelijke en noordelijke Alpen voor neerslag zorgt. Tussendoor zijn er ook drogere weerfases. Zondag dan eindelijk ook weer wat neerslag voor Noord-Italië. Maandag dan een winterinval vanuit het noord(westen) met sneeuwval.

Hogerop de berg zijn de wintersport conditities eind maart vaak nog helemaal top! In de dalen arriveert langzaam de lente, maar vanaf 1800-2000 m valt veruit de meeste neerslag nog gewoon als sneeuw!

Vandaag

Vandaag trekt een neerslagfront van west naar oost over het Alpengebied heen. In de ochtend hebben vooral de westelijke Alpen er mee te maken en in de middag arriveert het ook in de oostelijke Alpen. De wind waait stevig in de bergen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie op de meeste plaatsen rond de 2400 m hoogte. Met het vorderen van het front zakt deze langzaam richting de 1800 m in het westen tot 1500 m in de noordoostelijke Alpen. De zuidelijke Alpen houden het in eerste instantie droger, maar in de middag kunnen ook daar buien vallen. Hier zal de sneeuwvalgrens tussen de 1800 en 2000m hoogte liggen. Tot zaterdagochtend kan er in het westen 20 tot 30 cm sneeuw vallen en in het oostelijk deel zo’n 5 tot 15 cm neuschnee.

De Alpen liggen in een westelijke stroming vanaf de oceaan. Met name aan de noord en westkant van de Alpenhoofdkam valt er vandaag neerslag.

Morgen

Morgen voelt het een stuk frisser aan dan vandaag. De wind waait flink door en de temperatuur is ook een aantal graden lager dan vandaag. Daarbij zullen er van tijd tot tijd ten noorden van de Alpen hoofdkam enkele (sneeuw)buien vallen vanaf zo’n 1200 tot 1800 m hoogte. In het westen iets lager dan in het oosten. Door de veranderlijke omstandigheden zal het zicht ook sterk wisselen. Dan weer een opklaring en dan weer een bui. Een wisselvallig weerbeeld dus.

Zondag nadert een lage drukgebied vanuit het westen de Alpen. Daar omheen cirkelen allemaal neerslagzones die voor aardig wat sneeuwval kunnen gaan zorgen. Met het voorbij trekken naar het oosten van het lage drukgebied stroomt aan de achterkant koude lucht uit vanuit het noorden over de Alpen. Dit gebeurt op maandag.

Zondag

Zondag schuift er dan een nieuw lage druk gebied richting de Alpen waar omheen veel neerslag zones draaien. Zondagochtend begint het in de westelijke Alpen met sneeuwen (lager regen) en breidt deze sneeuwval zich in de loop van de dag uit naar het oosten. Deze keer kunnen ook de Italiaanse Alpen rekenen op de nodige neerslag. De sneeuwvalgrens zal variëren tussen de 1500 m en 2000 m hoogte.

Maandag winters met sneeuw

In de nacht van zondag naar maandag stroomt er steeds meer koudere lucht de Alpen binnen waardoor de sneeuwvalgrens ook steeds meer zal gaan dalen. Uiteindelijke zal deze zo rond de 800-1000 m hoogte komen te liggen en lokaal misschien ook nog wel wat lager. De meest intensieve sneeuwval zal in de nacht en ochtend plaatsvinden. Maar ook later op de dag zullen nog de nodige sneeuwbuien vallen. Er kan maandag toch op uitgebreide schaal wel zo’n 10 tot 30 cm verse sneeuw gaan vallen. Dit zal vooral in de noordwestelijke staugebieden zijn. Het zuiden houdt het meest droog. In de loop van de maandag schuift dan een hoge drukgebied dichterbij die de sneeuwval er dan alweer snel uit zal duwen.

In de nacht van zondag op maandag stroomt er vanuit het noordwesten koude lucht de Alpen binnen die ook sneeuwval tot in de dalen zal gaan geven. Dit kaartje geeft de temperatuur op ongeveer 1500 m hoogte weer.
Maandag sneeuwt het op uitgebreide schaal in de noordwestelijke staugebieden van de Alpen. De sneeuvalgrens komt uiteindelijk uit tussen de 800 tot 1000 m.

Dinsdag schuift er dan een hoge drukgebied de Alpen binnen en belooft het een prachtige wintersportdag te worden met zon en verse sneeuw van de dag ervoor, in het noordoosten kunnen in de vroege ochtend nog enkele sneeuwbuien voor komen. Ook zullen de temperaturen winters zijn, al lopen deze in de loop van de dag vanuit het westen weer op.

De totale hoeveelheid verwachte verse sneeuw t/m midden volgende week. Met name in het westelijke Alpen kan er een flink pak sneeuw bij gaan vallen. Daardoor zal er hogerop in de bergen nog makkelijk tot ver in april geskied kunnen worden.

Volgende week

Het is nog even afwachten hoe het volgende week verder gaat. De Alpen liggen dan een beetje op het grensvlak van rustiger weer in het zuiden en wisselvalliger weer met storingen in het noorden. Vooralsnog lijkt het erop dat de Alpen volgende week alleen een schampschot krijgen van storingen en dat het weerbeeld wat rustiger zal zijn, maar dit is nog wat onzeker. Dit is dus nog even afwachten.

(Visited 1.496 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier