Algemeen: Vandaag liggen de Alpen in een noordwestelijke stroming met in het zuidwesten hogere druk en in het oosten lagere druk. In de noordoostelijke Alpen stuwen wat wolken tegen de bergen aan en valt er wat neerslag. Het zuidwesten en zuiden houdt het droog. Op zaterdag trekt er dan een koufront vanuit het noordwesten binnen en koelt het behoorlijk af met ook neerslag in de noordwestelijke staugebieden.

Gisteren was er een duidelijke tweedeling waarneembaar in het Alpengebied. De westelijke helft had te maken met uitbundige zonneschijn terwijl er in de oostelijke helft veel meer bewolking aanwezig was, waar hier en daar ook een spatje uitviel.

De Alpen vanuit de ruimte. de westelijke Alpen liggen vol in de zon terwijl het in het oosten vooral bewolkt is met in de dolomiten föhnachtige wolken. Goed te zien zijn de besneeuwde Alpentoppen en de groene dalen daar onder. Bron: NASA.

De Gross Glockner Hoch-Alpen strasse wordt op dit moment hard gewerkt om deze sneeuwvrij te maken. Ieder jaar is dit weer een monster klus en is men hier een aantal weken mee bezig om muren sneeuw van soms wel meer dan 5 meter te verwijderen. Wel wordt gemeld dat de hoeveelheid sneeuw dit jaar veel minder is dan in andere jaren. Bron: FB GrossGlocknerHochAlpenstrasse.

Vanochtend begint de dag met volop zonneschijn in het grootste gedeelte van de Alpen. Met name in het grensgebied van de noordelijke Alpen met het laagland hebben ze op dit moment te maken met hochnebelachtige bewolking. In de warmere lucht in de zuidelijke Alpen is de temperatuur al opgelopen naar heerlijke lente waardes. In Oostenrijk is het op dit moment het minst, met vooral in het Salzburgerland en ten oosten daarvan veel bewolking met af en toe een spatje regen.

Prachtige zonsopkomst vanochtend in Dellach im Drautal in het Oostenrijkse Karinthië.

Vandaag hebben vooral de noordoostelijke Alpen te maken met dichte bewolking, met name ook in de dalen. Hier kan vandaag wat lichte neerslag uit vallen met boven de 1800-2000 m sneeuwval. Echter stelt het met zo’n 5 cm verse sneeuw niet zoveel voor. In de rest van het Alpengebied is het vooral erg zonnig weer en is het tot in de middag helemaal blauw. In de loop van de dag kunnen wel wat stapelwolken ontstaan, met name in de zuidoostelijke Alpen kunnen deze zich ontwikkelen tot een enkele bui. Maar over het algemeen zijn de stapelwolken ongevaarlijk en zullen in de meeste gevallen geen regen produceren. De nul-graden grens ligt vandaag tussen de 2200 m in de noordelijke Alpen tot zo’n 2800-3000 m in de zuidelijke Alpen. In de noord Alpen waait een frisse noordwesten wind.

Op zaterdag is het door een binnentrekkend koufront zwaar bewolkt in de noordelijke Alpen en valt er neerslag op uitgebreide schaal. In het noorden daalt de sneeuwvalgrens naar zo’n 1500 m en deels ook nog lager. Wat zuidelijker ligt deze grens wat hoger tot maximaal 2000 m. In de zuid franse Alpen blijft het gewoon zonnig met wat enkele wolken. Ook in de Italiaanse Alpen blijft het meest droog met uitzondering van de grensgebieden in het noorden.

Komende zondag wordt er vanuit het noordwesten koude vochtige lucht tegen het Alpenmassief aan gestuwd. Goed te zien is dat de grens tussen de warme lucht in het zuiden en de koele lucht in het noorden precies boven het Alpengebied ligt. Bron: Wetterzentrale.de

Zondag staat er een stevige en koude noordwestenwind die wederom voor veel buien zorgt in de noordelijke Alpen met sneeuwval boven de 1200-1500 m. Verder naar het zuiden toe in de Italiaanse Alpen en de zuid-Franse Alpen is het droger en valt er nauwelijks neerslag en heeft men te maken met een koude noordföhn wind. Door de föhn is het hier meest zonnig met enkele wolken boven de bergen. Tot maandag morgen kan er in de noordelijke Alpen boven de 1200-1500 m zo’n 10-20 cm verse sneeuw gaan vallen. Geen weer voor een lekkere bergwandeling dus. De enkele skigebieden op hoogte die nog open zijn, krijgen echter wel weer een lekker opfrisser.

Komende week draait de stroming langzaam van noordwest naar noordoost en wordt er vanaf het continent in een strakke stroming behoorlijk koude lucht aangevoerd met sneeuwval tot in de lagere delen van de Alpen tot gevolg. Bron: wetterzentrale.de

De dagen daarna blijven de noordelijke Alpen last houden van de noordelijke stroming waarbij er steeds weer koude en vochtige lucht naar de bergen wordt getransporteerd. Met name op dinsdag en woensdag gaat er in de noordelijke Alpen veel sneeuw vallen. Zo’n 20 tot 50 cm verse sneeuw is dan niet uitgesloten. De beste papieren zijn voor de zuid Franse Alpen die een beetje in de luwte liggen van het slechte weer. De zon zal zich hier na het weekend veel laten zien. Ook in de Italiaanse Alpen is het meest droog met behoorlijk wat zonneschijn.

De totale hoeveelheid verse sneeuwval t/m komende donderdagochtend in de Alpen. Goede te zien is dat er in de noordelijke staugebieden een enorm pak sneeuw gaat vallen met hoeveelheden tot 70 cm verse sneeuw en lokaal ook nog meer. Op de Gross Glockner Hoch Alpenstrasse zijn ze voorlopig dus nog niet klaar met sneeuwruimen. Bron: Bergfex.com

In de pluim verwachtingen voor de temperatuur met als prikpunt Innsbruck in Oostenrijk. Ondanks de spreiding van de modellen is er duidelijk een neerwaardse trend waarneembaar in de temperatuur en gaat het komende week flink afkoelen in met name de noord Alpen. Bron: Kachelmannwetter.com

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 379 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer