Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: In de loop van vandaag wordt het in een groot deel van de Alpen wat rustiger en beter weer. Vanaf morgen komen de Alpen in een (zuid)westelijke hoogtestroming te zitten. Deze stroming brengt een weersverslechtering met zich mee in met name de westelijke en zuidelijke Alpen komend weekend.

Vandaag begint de dag op veel plaatsen bewolkt met hier en daar nog neerslag met sneeuw vanaf zo’n 2000 m in het westen en 1000 m in het oosten.

Radarbeeld vanochtend rond 9 uur. Er is veel bewolking aanwezig met een aantal (sneeuw)buien.

Gisteren en vannacht is er op veel plaatsen wat verse sneeuw gevallen waarbij de sneeuwvalgrens in het noorden vaak rond de 1500 m uitkwam. In het westen en zuiden lag deze deels hoger tot zo’n 2000 m.

Op veel plaatsen ontwaakt men met een nieuwe verse laag sneeuw.
Ook de Aletschgletsjer heeft wat nieuwe centimeters erbij gekregen.
Deze ochtend is op veel plaatsen nog lage bewolking aanwezig in de oostelijke Alpen. Later op de dag is er hier meer ruimte voor de zon.
De winter laat steeds meer van zich horen.
Ook de gletsjer bij de Sonnblick heeft weer een verse laag sneeuw te pakken.

Vandaag wordt het in de loop van de dag met name in de oostelijke Alpen wat vriendelijker en laat de zon zich ook wat meer zien. Er is echter nog steeds ook wel veel bewolking aanwezig. In de zuidwestelijke en westelijke Alpen is het de hele dag bewolkt en wordt het wolkendek gedurende de dag steeds dichter. In de loop van de dag kan het hier dan ook intensief gaan regenen met vanaf 2500 m ook sneeuwval. Dit zal met name voor de Franse Alpen gelden. De nulgraden-grens varieert vandaag sterk van 2500 m in het westen tot zo’n 1200 m in het oosten.

Deze middag hebben vooral de westelijke Alpen te maken met neerslag.

Op vrijdag begint de dag op veel plaatsen met restbewolking en wat nevel. In de loop van de dag wordt het weer beter en komt de zon er steeds meer bij. Er staat een matige wind en de noordelijke Alpen hebben te maken met Südföhn condities. Tegen de avond wakkert de zuidwestenwind weer aan op nadering van een nieuw front. De bewolking neemt met name in de westelijke Alpen weer toe en in de nacht naar zaterdag kan er lokaal wat neerslag gaan vallen. De oostelijke Alpen houden hebben morgen de meeste zon en houden het droog. Daarbij ligt de vorstgrens vrij hoog tussen de 2500 en 3100 m.

Op zaterdag trekt er vanuit het zuidwesten een intensieve neerslag zone over de zuidwestelijke Alpen met een sneeuwvalgrens van rond de 2400 m. Het wordt hier een druilerige dag met slecht zicht en veel regen en sneeuw. De oostelijke Alpen houden het in eerste instantie nog droog, maar in de loop van de middag begint het ook in de zuidelijke Alpen te regenen en te sneeuwen vanaf 2500 m. De noordelijke Alpen houden het meest droog en hebben te maken met een Südföhn die zorgt dat de zon ook zeker gaat doorbreken. Rondom de Alpenhoofdkam zal waarschijnlijk een mooie scheiding te zien zijn in de vorm van een föhnmuur met slecht weer in het zuiden en helder, maar winderig weer in het noorden.

Door een groot lage drukgebied boven de Britse eilanden, liggen de Alpen dit weekend in een zuidwestelijke hoogtestroming waardoor relatief zachte lucht wordt aangevoerd.

Zondag is het nog wat onzeker, maar is het waarschijnlijk een herhaling van zetten. Dus föhn in het noorden en neerslag in het westen en zuiden van de Alpen. Het beste weer zal in elk geval weggelegd zijn voor de noordoostelijke Alpen. In de nacht naar maandag trekt er waarschijnlijk een koufront binnen die een eind gaat maken aan de föhnige conditities in het noorden.

De totale hoeveelheid neerslag t/m komende maandag. Met name de westelijke en zuidelijke Alpen krijgen flink wat neerslag. Maar ook de rest van de Alpen houden het zeker niet droog.

Het lijkt er op dat het de rest van de week onbestendig verder gaat met wat lagere temperaturen. Een goede kans dat er dan ook sneeuw kan gaan vallen tot wat lager op de berg. Meer daarover de komende dagen.

De ensemble verwachtingen met als prikpunt de centrale Alpennoordkant, laten goed zien dat het een komen en gaan is van warmte- en koufronten. Op de onderste lijn is ook goed het neerslag signaal te zien. In de loop van volgende week gaan de temperaturen wat naar beneden en kan er in combinatie met neerslag wellicht wat sneeuw gaan vallen tot in de lagere delen.

Voor nu een hele fijne donderdag allemaal! De winter komt steeds dichterbij;)

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

(Visited 525 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier