klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: De Alpen hebben komende dagen te maken met een overwegend noordwestelijke stroming die steeds weer storingen met zich mee brengt en voor wisselvallig weer zorgen. Tussendoor zullen er echter ook opklaringen zijn met zonnige momenten. Het zuiden van de Alpen blijft het meest droog en zonnig

De maand mei is begonnen, maar het is momenteel aan de frisse kant in de Alpen. Afgelopen nacht is er dan ook een vers pak sneeuw bijgevallen vanaf zo’n 1600 tot 2000 m hoogte. Zie onderstaande plaatjes hoe deze winterse beelden er uit zien deze morgen.

In de dalen ziet het er gelukkig wel lenteachtig uit zoals hier bij Oberstdorf in zuid-Duitsland
Winterse morgen in Vinschgau, Oostenrijk
De Gross Glockner ligt er deze morgen ook prachtig hagelwit bij tegen de blauwe hemel. Zicht is vanuit het zuiden.
Het Salzburgerland heeft geen onaardige start van de dag.
Hogerop in het Kleinwalsertal is de winter even helemaal terug op deze eerste mei dag.
Zell am See deze morgen.
Vanaf de witte top van de Zugspitze vanochtend.

Vandaag begint de dag wisselvallig met behoorlijke verschillen in de Alpen. In de westelijke Alpen begint de dag met veel neerslag met in de bergen ook sneeuwval. In de oostelijke en zuidelijke Alpen begint de dag wisselend bewolkt met ook zonneschijn.

Radarbeeld deze ochtend met neerslag en sneeuwval in de westelijke Alpen. Bron: Wetteronline.de

In de oostelijke Alpen blijft het tot in de namiddag grotendeels droog met ook veel zonnige perioden daarbij. Het is echter wel aan de frisse kant. In de westelijke Alpen is het vandaag onstuimig met een stevige noordwestelijke wind. Er valt daarbij flink wat regen en vanaf zo’n 1800 tot 2100 m valt er ook sneeuw. Deze neerslag zal zich gedurende de dag wat gaan uitbreiden naar het oosten en tegen de avond het westen van Oostenrijk ook bereiken en langzaam oostwaarts trekken. Hier zal de sneeuwvalgrens tussen de 1600 en 2000 m gaan uitkomen. In de westelijke Alpen kan er 10 tot 30 cm neuschnee vallen met hogerop hoeveelheden van 30 tot 50 cm neuschnee! In de oostelijke Alpen valt er iets minder, maar altijd nog zo’n 10 tot 20 cm.

Vanuit het noordwesten wordt het nodige aan neerslag aangevoerd.

Morgen liggen de Alpen ook nog in de noordwestelijke stroming. Het voelt vrij fris aan met veel bewolking in het noorden en noordwesten van de Alpen. Met name in de ochtend kunnen er ook nog opklaringen voorkomen. In de loop van de middag komen er weer meer buien voor met een sneeuwvalgrens tussen de 1600 en 2000 m. De zuidelijke Alpen houden het meest droog en zonnig. In de Italiaanse Alpen is het in eerste instantie wat föhnig, maar in de middag kunnen hier ook enkele stapelwolken ontstaan die uitgroeien tot een bui. De nul-graden grens pendelt tussen de 2000 en 2400 m. Wederom kan er een flinke bak met neerslag naar beneden komen.

Vanuit het noordwesten wordt behoorlijk frisse lucht aangevoerd. Dit zijn de temperaturen op zo’n 1500 m hoogte.

Zondag hebben de Alpen in eerste instantie nog te maken met neerslag en sneeuwval in de noordwest staugebieden. Het is daarbij nog altijd aan de frisse kant met sneeuwval tussen de 1800 en 2200 m. In de loop van de ochtend krijgen we ook steeds meer opklaringen en laat de zon zich ook veel zien. Wel staat er een stevige en voor het gevoel frisse wind. In de middag kunnen er wel weer enkele buien ontstaan waarbij het kortstondig ook weer wat kan plenzen. De zuidelijke Alpen houden het wederom meest droog en de zon zal zich hier dan ook uitgebreid laten zien. De nul-graden grens ligt tussen de 2400 m in het noorden en 3000 m in het zuidwesten.

De hoeveelheid neuschnee t/m komende zondag. Met name in de westelijke Alpen kan er een flink pak bij vallen. Bron: Bergfex.at

Begin volgende week trekt er nogmaals een neerslaggebied de noordelijke Alpen binnen waarbij er weer sneeuw kan gaan vallen vanaf zo’n 1500 m hoogte. Op dinsdag dan in de westelijke Alpen misschien nog wat buiten, maar in de loop van de week lijkt de hogedruk invloed weer wat te gaan toe nemen en wordt het wat rustiger met meer zon en zachtere temperaturen.

Rustiger weer en meer zon in de loop van volgende week.

Na een behoorlijk droge periode valt er nu dus eindelijk weer het nodige aan neerslag in de Alpen. De natuur en veel boeren zullen dit erg fijn vinden. Ook de rivieren vanuit de Alpen zullen eindelijke weer wat meer water gaan afvoeren wat ook voor Nederland goed nieuws is met de lage rivierwaterstanden. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 237 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer