Na een hevige winterinval afgelopen weekend staan er nu een aantal wisselvallige dagen voor de deur. Vooral vanaf donderdagavond kan er veel neerslag vallen, al hang veel af van de precieze koers van een lagedrukgebied. Daarna klopt de lente nadrukkelijk op de deur.

Even perfect skiweer

In het weekend viel er weer een flinke hoeveelheid tot diep in de dalen. Maandag klaarde het op en was het perfect wintersportweer. De zon scheen volop en met de vers gevallen sneeuw was het genieten geblazen. De hele maand maart is er haast geen nieuwe sneeuw gevallen dus het werd wel weer eens tijd.

Licht wisselvallig

Op dit moment trekt meer bewolking de Alpenlanden binnen en kan er af en toe wat regen of sneeuw vallen bij een sneeuwvalgrens die richting de 1500 tot 2000 meter stijgt. Het zijn geen grote hoeveelheden en de zon breekt ook af en toe even door. De zuidelijke Alpen zitten er op het moment beter bij met meer ruimte voor de zon. Morgenochtend ziet er ook aangenaam uit als we profiteren van een zwakke rug van hogedruk. Het is op de meeste plaatsen droog met geregeld zonneschijn. Pas in de loop van de middag neemt de kans op neerslag vanuit het westen geleidelijk toe. Dat is tegelijkertijd het startschot voor een sterk wisselvallige periode.

Veel neerslag

Later op woensdag start een wisselvallige periode, maar de meeste neerslag trekt pas in de loop van donderdag de Alpen binnen. Daarmee wordt tegelijkertijd zachte lucht aangevoerd waarbij de sneeuwvalgrens stijgt tot boven de 2000 meter. Het zal dus vooral regen zijn wat de klok slaat. Op de oceaan, ten westen van Frankrijk zorgt een golvend lagedrukgebied ervoor dat we lange tijd onder de neerslagzone blijven zitten met de warme lucht ten zuiden ervan en de koudere ten noorden. Boven de Alpen is het zacht, maar boven de Benelux is het donderdag kil en wisselvallig met soms een stevige wind.

Het lagedrukgebied schuift Frankrijk binnen waarbij de neerslag in het noorden zelfs winterse vormen kan gaan aannemen. De precieze koers is erg bepalend voor waar er sneeuw gaat vallen. Op dit moment ziet het er goed uit voor de zuidelijke Ardennen en ook de zuidelijke Eifel en het noordelijk deel van het Zwarte Woud kan zomaar in de sneeuw belanden. Deze koers kan nog verschuiven en 100 km verschil kan in dit geval veel uitmaken. De Alpen zitten voorlopig aan de warme kant waardoor de sneeuwvalgrens veelal boven de 1500 meter zal liggen.

Uiteindelijk komen de Alpen ook in de koudere lucht terecht en zakt de sneeuwvalgrens tot onder de 1000 meter. Dat zal in de loop van vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag gebeuren. Er kan zaterdag ook nog flink wat sneeuw in de noordelijk Alpen vallen. Lokaal wel tot richting de 20 cm. De totale neerslaghoeveelheden kunnen t/m zaterdagmiddag oplopen naar 50 tot 70 mm en lokaal wel tot richting de 100 mm. Er staat ons dus een sterk wisselvallige periode te wachten met flink wat neerslag. In eerste instantie is het nog vrij zacht, maar later in de week wordt het beduidend kouder.

Alles hangt samen met de precieze koers van het lagedrukgebied. De onzekerheid in de koers is nog wel aanwezig dus blijf de berichten goed volgen. Het ziet er wel naar uit dat in de nieuwe week de lente volop terugkeert in de Alpen maar ook in de Benelux. Het kan dan zelfs weer 20 graden worden. Hierover later meer in een nieuwe Alpenbericht.

(Visited 572 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer