Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een hevige winterinval afgelopen weekend staan er nu een aantal wisselvallige dagen voor de deur. Vooral vanaf donderdagavond kan er veel neerslag vallen, al hang veel af van de precieze koers van een lagedrukgebied. Daarna klopt de lente nadrukkelijk op de deur.

Even perfect skiweer

In het weekend viel er weer een flinke hoeveelheid tot diep in de dalen. Maandag klaarde het op en was het perfect wintersportweer. De zon scheen volop en met de vers gevallen sneeuw was het genieten geblazen. De hele maand maart is er haast geen nieuwe sneeuw gevallen dus het werd wel weer eens tijd.

Licht wisselvallig

Op dit moment trekt meer bewolking de Alpenlanden binnen en kan er af en toe wat regen of sneeuw vallen bij een sneeuwvalgrens die richting de 1500 tot 2000 meter stijgt. Het zijn geen grote hoeveelheden en de zon breekt ook af en toe even door. De zuidelijke Alpen zitten er op het moment beter bij met meer ruimte voor de zon. Morgenochtend ziet er ook aangenaam uit als we profiteren van een zwakke rug van hogedruk. Het is op de meeste plaatsen droog met geregeld zonneschijn. Pas in de loop van de middag neemt de kans op neerslag vanuit het westen geleidelijk toe. Dat is tegelijkertijd het startschot voor een sterk wisselvallige periode.

Veel neerslag

Later op woensdag start een wisselvallige periode, maar de meeste neerslag trekt pas in de loop van donderdag de Alpen binnen. Daarmee wordt tegelijkertijd zachte lucht aangevoerd waarbij de sneeuwvalgrens stijgt tot boven de 2000 meter. Het zal dus vooral regen zijn wat de klok slaat. Op de oceaan, ten westen van Frankrijk zorgt een golvend lagedrukgebied ervoor dat we lange tijd onder de neerslagzone blijven zitten met de warme lucht ten zuiden ervan en de koudere ten noorden. Boven de Alpen is het zacht, maar boven de Benelux is het donderdag kil en wisselvallig met soms een stevige wind.

Het lagedrukgebied schuift Frankrijk binnen waarbij de neerslag in het noorden zelfs winterse vormen kan gaan aannemen. De precieze koers is erg bepalend voor waar er sneeuw gaat vallen. Op dit moment ziet het er goed uit voor de zuidelijke Ardennen en ook de zuidelijke Eifel en het noordelijk deel van het Zwarte Woud kan zomaar in de sneeuw belanden. Deze koers kan nog verschuiven en 100 km verschil kan in dit geval veel uitmaken. De Alpen zitten voorlopig aan de warme kant waardoor de sneeuwvalgrens veelal boven de 1500 meter zal liggen.

Uiteindelijk komen de Alpen ook in de koudere lucht terecht en zakt de sneeuwvalgrens tot onder de 1000 meter. Dat zal in de loop van vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag gebeuren. Er kan zaterdag ook nog flink wat sneeuw in de noordelijk Alpen vallen. Lokaal wel tot richting de 20 cm. De totale neerslaghoeveelheden kunnen t/m zaterdagmiddag oplopen naar 50 tot 70 mm en lokaal wel tot richting de 100 mm. Er staat ons dus een sterk wisselvallige periode te wachten met flink wat neerslag. In eerste instantie is het nog vrij zacht, maar later in de week wordt het beduidend kouder.

Alles hangt samen met de precieze koers van het lagedrukgebied. De onzekerheid in de koers is nog wel aanwezig dus blijf de berichten goed volgen. Het ziet er wel naar uit dat in de nieuwe week de lente volop terugkeert in de Alpen maar ook in de Benelux. Het kan dan zelfs weer 20 graden worden. Hierover later meer in een nieuwe Alpenbericht.

(Visited 642 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier