Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  achter een warmtefront wordt met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming zachtere en weer wat vochtigere lucht tot over de Alpen aangevoerd. De zuidkant krijgt te maken met Stau neerslag, de noordkant met Föhn. Begin volgende week tijdelijk minder zacht en droger.

Onbestendig en zeer zacht weekend. Noordkant föhnig

Onder invloed van een tussen hoog en dalende luchtbewegingen (subsidentie) werd gisteren de lucht van bovenaf afgedroogd en gelijktijdig opgewarmd. Dit resulteerde in heen heel mooie dag en dito wintersport condities. De temperaturen kwamen weer op een duidelijk hoger niveau uit en ook in de bergen was de verzachting al te merken.

Kaiserwetter en prima wintersport condities gisteren in de Alpen. Foto Tamara Casile-van Den Berg / Domobianca ski

Dat het met dit weer en met deze condities voor de wintersporters heerlijk vertoeven en genieten is in de bergen moge duidelijk zijn. Datzelfde geldt echter voor de mannen en vrouwen die er voor zorgen dat alles reilt en zeilt. Kijk en luister mee naar deze piste patrouilleur tijdens zijn coffee break genietend vanaf zijn werkplek op 2600 meter hoogte met fenomenaal uitzicht over de zuidelijke Walliser Alpen!

Hieronder nog een foto impressie van het Kaiserwetter in de Alpen. Met dank voor het inzenden aan;  Francien Bakker (Rosswald), Jeanne Janssen (Aletsch), Danny van de Graaf (Aletsch), Jos Schmitz (Mitterberg / Steirmark)

Na een nogmaals koude nacht gaat het vandaag verder opwarmen en met 3 verschillende lagedrukgebieden Yuliya – Verena  – Xenia ten noorden van de Alpen kan het bijna niet anders dan dat we met onbestendig weer te maken gaan krijgen.

Gelukkig hebben we nog de föhn die in ieder geval aan de noordkant van de Alpenhoofdkam voor drogere en zonnigere condities gaat zorgen. Keerzijde van het geheel is dat het juist daar ook heel zacht gaat worden met lokaal in de föhn dalen en föhn gebieden 18 tot 20 graden.

Vandaag is het nog niet zover maar de temperaturen gaan al wel weer verder omhoog, op een warmtefront neemt ook de (hogere) bewolking verder toe maar neerslag gaat er nog niet vallen.

De middag temperaturen stijgen naar 8 tot 15 graden en op 2000 meter wordt het 0 tot -2 graden. Iets minder koud is het vandaag nog in het oosten en aan de beschutten Alpenzuidkant

Warmtefront
De zachte subtropische lucht wordt op transport gezet achter een warmtefront welke zoals gezegd vandaag over de Alpen trekt. Toenemende drukverschillen tussen het zuiden en noorden van de Alpenhoofdkam zorgen voor de föhn aan de noordkant en aan de zuidkant voor Stau neerslag. Met föhn gaat de wind behoorlijk aantrekken met in de föhngebieden (dalen) wind pieken tot 80 km/h en in de bergen lokaal nog hogere windsnelheden / pieken!

GFS T850 hPa voor vrijdag ochtend 09h00

Met uitzondering van de föhndalen en gebieden wordt het ook elders onbestendig De sneeuwvalgrens stijgt zaterdag naar 1800 tot 2000 meter, in het westen deels tot 2200. In het zuiden blijft het algemeen kouder met sneeuw vanaf 1200 tot 1600 meter.

GFS sneeuwvalgrens zaterdagochtend
Arpege met de sneeuwval cumulatief tot maandag 00h00. Maandag breidt de neerslag (sneeuw) zich na föhn einde tot over de centrale noordelijke Alpen uit

Tussenhoog, tijdelijk weer kouder
Maandag en dinsdag stroomt aan de oostflank van een inschuivend tussenhoog vanuit het noordwesten en westen weer wat drogere en kouder lucht over de Alpen uit en is het ook met de föhn weer gedaan.

Maandag – dinsdag tijdelijk kouder op passage van tussenhoog

Het koudere weer type zal echter maar van korte duur zijn want in de loop van de woensdag stroomt met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming alweer veel zachtere lucht binnen. Deze hangt samen met een warmtefront behorende bij een volgende Atlantische depressie die donderdag ochtend boven de Britse Eilanden wordt verwacht. Een daarmee samenhangende randstoring trekt via zuid Frankrijk over de Alpen naar het noordoosten.

GFS voor donderdag 15 maart met nieuwe frontale neerslag en een portie zeer zachte lucht

Opnieuw wordt met zuidwestelijke hoogte winden weer zachte subtropische lucht aangevoerd en de noordkant gaat weer te maken krijgen met de föhn. Donderdag  en vrijdag krijgen vanuit het westen en zuiden te maken met opkomende frontale neerslag (Südstau).

De sneeuwvalgrens varieert van 2000 tot 1500 meter bij neerslag begin, daalt naar de vrijdag en op zaterdag (koufront) van het westen uit naar 1500 tot 1000 meter.

Donderdag en ook vrijdag vooral in het zuiden weer neerslag (Südstau)

Ook nu weer wordt de meeste neerslag in de zuidelijke Alpen berekend.  Voor details met betrekking tot hoeveelheden en verdeling is het nu echter nog te vroeg.

Datzelfde geldt voor de nog wat langere termijn met mogelijk weer een overgang naar een geblokkeerd stroming patroon met hoog boven Scandnavie en van het noordoosten en oosten uit kouder weer. Of dit inderdaad zal gaan lukken (ECMWF) gaan we de komende dagen allemaal proberen in kaart te brengen.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen
Centrale zuidkant

Tot zover voor vandaag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit Termen in Oberwallis

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.

De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 514 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier