Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Meanderende Jetstream

Een storing met neerslag trok gisteravond en vannacht over de Alpen en vooral in de Südstau leefde de neerslag weer op en viel er weer neerslag van betekenis. Mede door begeleidende neerslagafkoeling daalde de sneeuwvalgrens in de wat hogere gelegen beschutten dalen en regionen tot 1800 a 1600 meter en vanaf 1800 meter was het vanmorgen op veel plaatsen dan ook weer winters. Hieronder een impressie van de sneeuw.

Zermatt Matterhorn Glacier Paradise. -14° vanmorgen op de teller

Mitttelallalin Sass-Fee 3500m
Glecksteinhutte
St.-Anton-1950m
St.-Anton-Galzig-2090m
Splugen-Tanatzhohe-2150m
Lenzerheide-Tschuggen-2200m
Suvretta-Randolins-2180m
Stelvio pas
Airolo 1800m

Vandaag gaat het onbestendig verder, de bewolking overheerst en steeds weer valt er wat neerslag, boven de 1600 a 1800 meter ook sneeuw. Op 2000 meter wordt een een graad of 1 tot 5.

Radar Alpen 09h50
Blik vanuit de (weer)kamer in Termen Oberwallis met steeds meer herfsachtige trekjes. Binnenkort de zomerattributen ook maar eens opruimen #winteriscoming

Ten opzichte van de modeluitdraai vandaag weinig nieuws onder de zon. Met een meanderend polaire jet trekken periodiek storingen over de Alpen die dan weer wat zachtere en dan weer wat koudere lucht aanvoeren. Om niet in herhaling te vallen verwijs ik gaarne naar het weerbericht van gisteren.  Onderstaand nog de nieuwste verwachting voor west Oostenrijk (Tirol) Innsbruck

Aanhoudend onbestendig met vrij normale temperaturen,  prikpunt Innsbruck

Herfstachtig Innsbruck vanmorgen met nog veel bewolking en vocht in de lucht

Koudere herfstfase

Vanaf zondag lijkt de atmosfeer dan wat verder te gaan afkoelen. Met een meer naar noordwest tot noord draaiende hoogtestroming wordt aan de oostflank van een Atlantisch hoog (rug) in tempi steeds koudere lucht vanuit het hoge noorden richting het zuiden op transport gezet.

Vanaf zondag evolueert de atmosfeer mogelijk naar een meer meridionaal en dus kouder stromingspatroon. Kaart ECMWF voor zondag 11 oktober

Voor details is het dan nog te vroeg maar het lijkt er op dat we dan richting een koudere weerfase evolueren waarbij de tempraturen op het 850 hPa vlak rond of net boven het vriespunt komen te liggen. Mocht er dan sneeuw gaan vallen dan kan het maar zo tot 1200 a 1000 meter sneeuwen.

GFS ensembles prikpunt west Oostenrijk noordkant

De modellen zijn voor wat betreft deze ontwikkelingen vrij eensgezind. Of het dan inderdaad ook zo zal gaan evolueren gaan we de komende dagen vervolgen.

Fijne dag en ciao vanuit een deels weer opgeklaard / waterig zonnetje Termen in Oberwallis

Blik vanuit de weerkamer richting de Riederfurka / Aletsch Arena
(Visited 524 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Alpen – Wisselvallig herfstweer, in de bergen toenemend “winterse” trekjes”

  • nils
    5 oktober 2020 at 16:42

    Toch interessant dat na die hitte- uitbarsting van een paar weken terug nu het toch aardig koud is en blijft voor de tijd van het jaar. Er zijn de laatste 10 jaar genoeg najaren geweest met amper sneeuw of kou. Die mondde vaak ook uit in een warme winter. Zal het nu toch weer eens anders lopen?

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer