Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De herfst is officieel begonnen en dat gaan we de komende week merken. Morgen nog niet echt, dan is het op een aantal plaatsen nog heerlijk nazomerweer. Buien liggen echter op de loer. Een voorteken voor wat er komen gaat. Donderdag volgt vanuit het zuiden flink wat neerslag. En vanuit het westen passeert vrijdag en in het weekend een koufront waarachter zeer koude lucht over de Alpen uitstroomt. Het zal daardoor eerder winters zijn dan herfst, want sneeuw is daarmee ook in aantocht.

Terugblik

Gisteren hadden we te maken met een wisselend weerbeeld; de zon scheen geregeld, maar er kwamen zo af en toe ook een stevige buien voor. Lokaal kwam er ook een klap onweer bij voor.

De zon scheen geregeld, maar….

Soms kwam het ook tot stevige buien, zoals hier bij de Aletschgletsjer.

Nog even warm

Het is al een lange tijd aangenaam nazomerweer in de Alpen (met soms een aantal buien), en vandaag blijft dat ook nog het geval. De dag begint wel op veel plaatsen bewolkt met zo nu en dan wat regen of een bui. In de loop van de ochtend klaart het wat meer op, komt de zon er vaker bij, maar zijn er opnieuw buien mogelijk. Daarnaast loopt de temperatuur, zeker in de dalen, op naar ruim 20 graden. Het zal niet lang meer duren voordat die temperaturen tot het verleden behoren, want een koufront zal de boel flink gaan opschudden. In de oostelijke Alpen zal het overigens nog iets langer warm blijven.

Hogedruk wordt verder teruggedrongen richting het verre oosten. Lagedrukgebieden krijgen grip op het weer in Europa. Vandaag vallen er geregeld buien, maar is het nog best aangenaam warm. Het koufront boven het Verenigd Koninkrijk gaat het vasteland van Europa binnenstormen en dat betekent flinke afkoeling, maar ook de nodige wisselvalligheid.

Tweedeling

Donderdag is het koufront Europa binnengetrokken, maar bereikt dan nog niet het Alpengebied. Een klein lagedrukgebiedje zorgt donderdag wel voor behoorlijk wat neerslag in de Zuidelijke Alpen. De beste papieren zijn voor de noordelijke en oostelijke Alpen. In Innsbruck bijvoorbeeld zien ze nog geregeld de zon en loopt de temperatuur nog op naar zomerse waarden. Hogerop in de Zuid-Alpen kan misschien al wat sneeuw vallen, maar dat zal echt op de hoogste toppen zijn. Meer sneeuw volgt!

Lokaal kan er veel neerslag vallen. In de zuidelijke Zwitserse Alpen de Noord-Italiaanse Alpen kan lokaal 40-80 mm neerslag vallen. Het noorden houdt het een stuk droger.

Winter of herfst?!

Het eerder genoemde koufront zwaait in de nacht van vrijdag en vrijdag overdag over de Alpen en dat gaat gepaard met regen, maar de sneeuwvalgrens (SVG) daalt snel, waardoor het ook steeds vaker tot sneeuwval komt. Uiteindelijk daalt de SVG tot onder de 1500 meter en door doorvallende neerslag op een aantal plaatsen tot 1000 meter aan toe. Bijzondere omstandigheden in september, maar zeker niet uniek. Het is wel zaak om goed de weerberichten in de gaten te houden, want vroege sneeuwval kan mensen verrassen.

Het koufront zwaait de Alpen binnen en dat levert veel neerslag op. Het front golft een beetje, waardoor hij nog extra lang blijft hangen.

Op hoogte komt de koude lucht er rap in en dat gaan we duidelijk merken. De jas en lange broek kunnen weer uit de kast getrokken worden. 

Op donderdagavond bereikt de koude lucht de de westelijke Alpen al.

Vrijdagochtend is de koude lucht al verder over een groot deel van de Alpen uitgestroomd. De SVG daalt tot onder de 1500 meter en dat gaat ongetwijfeld sneeuwplaatjes opleveren. 

In totaal kan er in de Alpen wel tot meer dan 50 cm sneeuw gaan vallen. Sommige modellen komen met meer dan een meter. Het behoort tot de mogelijkheden, maar daarvoor moet alles goed vallen. De komende dagen worden interessant om te volgen.

In Zermatt en Mittelberg is de kou-inval ook goed zichtbaar. De eerste dagen zijn er vooral buien, maar vanaf vrijdag gaat er meer regen vallen en dus ook sneeuw.

Interessante ontwikkelingen in de Alpenregio en dus des te meer reden om ons op de voet te volgen. Overigens lijkt het erop dat we na het weekend de meest koude lucht langzaam krijt raken en het weer wat gaat opwarmen. En dan is het snel weer opgewarmd naar een graad of 20, want ook dat kan prima in oktober.

Graag tot een volgende keer!

(Visited 1.280 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen: wisselvallig herfstweer in aantocht; of juist winter?!”

  • Johann
    23 september 2020 at 09:39

    Mooi bericht Maarten en nog steeds die mooie zeer dynamische ontwikkelingen. Interessant ook de stroming boven de Alpen door het noord Italië laag met een mooie zgn Gegenstromlage! Dat staat altijd garant voor veel neerslag (opglijdingsprocessen). Veel van de neerslag valt in de nog warme luchtmassa’s i Als het allemaal goed valt zijn met de inval van de koudere luchtmassa’s vanaf vrijdag 50 cm sneeuw en in het hooggebergte boven de 2500 a 3000 meter ook nog meer (noordkant, centrale Alpen) zeer wel mogelijk. Diegenen die dan in bergen onderweg zijn of gaan moeten hun winteruitrusting niet vergeten, vele passen zullen iig tijdelijk worden afgesloten!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier