Advertentie 

Algemeen; Het is lang geleden, maar er valt weer geregeld neerslag. De komende dagen is het behoorlijk wisselvallig en ook een stuk koeler dan we de laatste tijd gewend waren. T/m zaterdag blijft dit weerbeeld gehandhaafd. Vanaf zondag wordt het langzaam droger, zonniger en geleidelijk ook weer warmer. Vandaag start in de oostelijk Alpen bewolkt en regenachtig, vanuit het westen droger en meer zon. Nieuwe regen is morgen in aantocht!

Terugblik

Gisteren vielen er geregeld buien in de Alpenregio, goed te zien op de radarbeelden. Tussendoor scheen ook nog wel de zon, maar met de temperaturen niet veel hoger dan 15 graden was het toch even wennen ten opzichte van de afgelopen weken.

De buien werden ook geregeld mooi vastgelegd door de webcams:

Een stevige bui trekt over de Simssee.

Bij de Hochrieshütte werd deze schitterende bui waargenomen.

Ook op de Zugspitze was het grijs en regenachtig, maar geeft dit plaatje toch een intrigerend beeld weer.

Vandaag trekt een regengebied via de oostelijke Alpen naar het oosten van Europa. Daarachter is het weer niet eens zo heel onaardig met geregeld ruimte voor wat zon. Er blijven wel buien mogelijk. De sneeuwvalgrens daalt in de westelijke Alpen geleidelijk richting 1500 meter. In de oostelijk Alpen ligt de sneeuwvalgrens nog rond de 2000 meter, maar deze zal gedurende de dag ook wat omlaag gaan. In de dalen kan het vandaag nog een graad of 15 worden, maar daar hebben we het veelal wel mee gehad.

Een front zorgt vooral in de oostelijke Alpen voor neerslag. Boven het westen van Frankrijk ligt echter alweer een nieuwe storing klaar die donderdag zal gaan passeren.

De neerslagzone is op de radar goed zichtbaar. Daarachter komen opklaringen voor en is het vanmiddag best aardig weer in een groot deel van de Alpen.

Een wisselend weerbeeld in de Alpen. Nat en bewolkt in het oosten en zonnig in het westen:

Vooral in Oostenrijk is het nat en bewolkt.

In Zwitserland schijnt al geregeld de zon, zo ook hier bij de Jungfrau.

Achter het front daalt de SVG duidelijk.

T/m komende nacht valt er in de oostelijk Alpen toch een ruime 10 mm. In het westen is dat duidelijk minder.

Morgen trekt dus een nieuw front over. Al in de nacht naar donderdag worden de westelijk Alpen bereikt. Morgen overdag is er maar weinig ruimte voor de zon en de temperatuur bereikt dan haar dieptepunt voor deze week. Op veel plaatsen houdt de temperatuur het bij 12 graden wel voor gezien. Er valt toch geregeld regen met uiteindelijk neerslaghoeveelheden die toch wel richting de 20 mm kunnen gaan. Lokaal kan er zomaar wat meer vallen. Boven de 1500-1700 meter kan dan ook weer sneeuw vallen. Hogerop kan dan een cm of 15 vallen.

Een frontaal systeem bereikt al in de nacht het westen van de Alpen en zal gedurende de dag verder doortrekken. Het front blijft ook wat slepen, waardoor er lokaal flink wat neerslag kan vallen.

Een groot neerslaggebied zal voor een sombere dag gaan zorgen en hogerop zal er sneeuw gaan vallen. 

Ook vrijdag en zaterdag verlopen wisselvallig en vrij fris. Tot het einde van de week kan er op een aantal plaatsen hogerop in de Alpen bijna tot een meter aan sneeuw vallen. Vooral de zuidelijk en zuidoostelijk Alpen krijgen de meeste sneeuw te verwerken.

Er kan toch behoorlijk wat sneeuw vallen t/m zaterdag.

Vanaf zondag wordt het onder invloed van een hogedrukgebied droger en zonniger. Daarnaast gaat de temperatuur omhoog.

Hogedrukinvloed breidt zich uit.

Vanaf zondag nemen de neerslagkansen af en komt de zon er goed bij. Maandag en dinsdag lijken de warmste dagen van de week te worden. In de dalen kan het dan zomaar meer dan 25 graden worden.

De extreem warme oplossingen van 30 graden en warmer lijken iets minder te worden, maar hoe dat zich richting volgende week verder ontwikkelt bekijken we dag voor dag. Later in de week weer een nieuwe update. Voor nu een fijne dag!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 228 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier