Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; Het is lang geleden, maar er valt weer geregeld neerslag. De komende dagen is het behoorlijk wisselvallig en ook een stuk koeler dan we de laatste tijd gewend waren. T/m zaterdag blijft dit weerbeeld gehandhaafd. Vanaf zondag wordt het langzaam droger, zonniger en geleidelijk ook weer warmer. Vandaag start in de oostelijk Alpen bewolkt en regenachtig, vanuit het westen droger en meer zon. Nieuwe regen is morgen in aantocht!

Terugblik

Gisteren vielen er geregeld buien in de Alpenregio, goed te zien op de radarbeelden. Tussendoor scheen ook nog wel de zon, maar met de temperaturen niet veel hoger dan 15 graden was het toch even wennen ten opzichte van de afgelopen weken.

De buien werden ook geregeld mooi vastgelegd door de webcams:

Een stevige bui trekt over de Simssee.

Bij de Hochrieshütte werd deze schitterende bui waargenomen.

Ook op de Zugspitze was het grijs en regenachtig, maar geeft dit plaatje toch een intrigerend beeld weer.

Vandaag trekt een regengebied via de oostelijke Alpen naar het oosten van Europa. Daarachter is het weer niet eens zo heel onaardig met geregeld ruimte voor wat zon. Er blijven wel buien mogelijk. De sneeuwvalgrens daalt in de westelijke Alpen geleidelijk richting 1500 meter. In de oostelijk Alpen ligt de sneeuwvalgrens nog rond de 2000 meter, maar deze zal gedurende de dag ook wat omlaag gaan. In de dalen kan het vandaag nog een graad of 15 worden, maar daar hebben we het veelal wel mee gehad.

Een front zorgt vooral in de oostelijke Alpen voor neerslag. Boven het westen van Frankrijk ligt echter alweer een nieuwe storing klaar die donderdag zal gaan passeren.

De neerslagzone is op de radar goed zichtbaar. Daarachter komen opklaringen voor en is het vanmiddag best aardig weer in een groot deel van de Alpen.

Een wisselend weerbeeld in de Alpen. Nat en bewolkt in het oosten en zonnig in het westen:

Vooral in Oostenrijk is het nat en bewolkt.

In Zwitserland schijnt al geregeld de zon, zo ook hier bij de Jungfrau.

Achter het front daalt de SVG duidelijk.

T/m komende nacht valt er in de oostelijk Alpen toch een ruime 10 mm. In het westen is dat duidelijk minder.

Morgen trekt dus een nieuw front over. Al in de nacht naar donderdag worden de westelijk Alpen bereikt. Morgen overdag is er maar weinig ruimte voor de zon en de temperatuur bereikt dan haar dieptepunt voor deze week. Op veel plaatsen houdt de temperatuur het bij 12 graden wel voor gezien. Er valt toch geregeld regen met uiteindelijk neerslaghoeveelheden die toch wel richting de 20 mm kunnen gaan. Lokaal kan er zomaar wat meer vallen. Boven de 1500-1700 meter kan dan ook weer sneeuw vallen. Hogerop kan dan een cm of 15 vallen.

Een frontaal systeem bereikt al in de nacht het westen van de Alpen en zal gedurende de dag verder doortrekken. Het front blijft ook wat slepen, waardoor er lokaal flink wat neerslag kan vallen.

Een groot neerslaggebied zal voor een sombere dag gaan zorgen en hogerop zal er sneeuw gaan vallen. 

Ook vrijdag en zaterdag verlopen wisselvallig en vrij fris. Tot het einde van de week kan er op een aantal plaatsen hogerop in de Alpen bijna tot een meter aan sneeuw vallen. Vooral de zuidelijk en zuidoostelijk Alpen krijgen de meeste sneeuw te verwerken.

Er kan toch behoorlijk wat sneeuw vallen t/m zaterdag.

Vanaf zondag wordt het onder invloed van een hogedrukgebied droger en zonniger. Daarnaast gaat de temperatuur omhoog.

Hogedrukinvloed breidt zich uit.

Vanaf zondag nemen de neerslagkansen af en komt de zon er goed bij. Maandag en dinsdag lijken de warmste dagen van de week te worden. In de dalen kan het dan zomaar meer dan 25 graden worden.

De extreem warme oplossingen van 30 graden en warmer lijken iets minder te worden, maar hoe dat zich richting volgende week verder ontwikkelt bekijken we dag voor dag. Later in de week weer een nieuwe update. Voor nu een fijne dag!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 191 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer